Home

Nieuws 12 reacties

Hogan kan Rutte niet overtuigen in Wageningen

Het eeuwfeest van Wageningen UR werd maandag 3 september opgeluisterd met toespraken van de hoogste politieke baas van Nederland, minister-president Mark Rutte, en de belangrijkste Europese agrarische politicus, Phil Hogan.

De twee spraken maar kort tijd met elkaar. “We hebben hallo gezegd”, aldus Phil Hogan na afloop. Rutte en Hogan hebben niet gesproken over de Nederlandse bijdrage aan het Europese budget. Hogan heeft Rutte niet kunnen overtuigen. “Daar is meer tijd voor nodig dan 1 minuut”, zei de commissaris lachend. “Maar we hebben afgesproken dat we elkaar nog eens spreken.”

De EU-landbouwcommissaris nam na afloop van de plechtigheid in Wageningen ruim de tijd te spreken met gasten en belangstellenden. Premier Rutte verliet de plechtigheid al voordat die was beëindigd.

Rutte over landbouwvisie: sluiten van kringlopen

Ondertussen had de minister-president al wel gerefereerd aan de landbouwvisie die Carola Schouten volgende week naar buiten brengt. Hij ging er inhoudelijk niet op in. Desalniettemin kwam de globale inhoud van de visie alsnog over het voetlicht: toegroeien naar een systeem waarin kringlopen worden gesloten op lokaal, regionaal, en globaal niveau.

Dat sluiten van kringlopen is gemakkelijk gezegd door politici, vindt Louise Fresco, bestuursvoorzitter van Wageningen UR, maar in de praktijk is dat nog een heel gecompliceerd verhaal. Hebben we het over een kringloop op de boerderij? In een land? In de Europese Unie of mogelijk zelfs wereldwijd?

Fresco confronteerde de minister-president na diens toespraak nog even met de bijdrage van de Nederlandse overheid aan onderzoek en ontwikkeling. De Nederlandse bijdrage steekt volgens haar maar zuinigjes af tegen het gemiddelde van de landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Desondanks kon professor Arthur Mol aan het eind van de opening van het academisch jaar nog met blijdschap melden dat de inkomsten in Wageningen toenemen, mede dankzij een grotere bijdrage van de overheid.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Uurtje factuurtje bij alle onderzoeken die Wageningen voor de overheid uitvoert. Als de overheid betaalt, weten wij de uitkomst wel.

 • Alex63

  Rutte steekt het geld liever in de multinationals dat geeft aanzien bij zijn "vriendjes" laat die landbouw maar dobberen die zijn het onderling nooit eens dus makkelijke prooi.

 • Jan-Zonderland

  Idd @Farmerbn, wie mij betaalt is mijn baas en als die zegt "spring" dan vraag ik " hoe hoog ?"

 • farmerbn

  En natuurlijk op tijd de gegevens weggooien.

 • hamminga

  wacht even mensen, de nieuwe visie bied mogelijkheden. met name de regionale kringlopen....laten we beginnen met de onzin uit den haag en brussel, die laten we daar dan gewoon, laat ze er zelf maar nog eens een paar keer op kauwen, dat is toch ook een kringloop????

 • Maas1

  Een kringloop sluiten is divers in relatie tot de geaardheid van een bedrijf.Nederland dendert door, in de binnenspiegel zijn de achterblijvers niet meer zichtbaar! Een boemerang als dit niet zorgvuldig wereldwijd wordt ingevuld!

 • magele

  Die R.utte is een grote nul

 • wmeulemanjr1

  Uit je nek kletsen mag als je belangrijk bent..

 • Almagro

  Jawel, de kamer is na zowat 3 maanden terug van vakantie en het geroeptoeter gaat weer beginnen.
  "we moeten de kringlopen sluiten" ? Och ja laten we dat doen, we halen goede organische mest uit de kringloop en stoppen er kunstmest voor terug....

 • Maas1

 • koestal

  Rutte heeft geen verstand van landbouw,ook niet van dividend belasting , die hij weg geeft aan het buitenland

 • koestal

  Geen feestje voor veel boeren door de fosfaatshit,hebben wel wat anders aan hun hoofd.Dit interresseert Mark Rutte ook niet net als de aardbevingsschade in Groningen. Laat die mensen maar in de kou staan met hun problemen.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.