Caroline van der Plas (BBB) en premier Mark Rutte tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer over de Europese top van 23 en 24 maart 2023. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Kamer wil geen ruimere staatssteunregels voor landbouw

De Tweede Kamer wil geen verruiming van de Europese staatssteunregels voor de agrarische sector. Dat blijkt tijdens een debat in de Tweede Kamer over de Europese top. Tijdens deze top wordt onder andere gesproken over het verruimen van staatssteunregels om de vergroening van de industrie, de energiesector en de digitale sector extra te ondersteunen.

BBB-Kamerlid Caroline van der Plas vroeg premier Mark Rutte om tijdens de Europese top te pleiten voor het verruimen van de staatssteunregels voor andere strategische sectoren, waaronder de voedselproductie. Van der Plas vraagt bijvoorbeeld of het mogelijk is om via deze verruiming boeren te compenseren voor het uit productie halen van de bufferstroken, als gevolg van de derogatiebeschikking.

Rutte ziet voordeel niet

Rutte ziet het voorstel van Van der Plas niet zitten. Hij vreest dat het verruimen van de staatsteunregels dan juist negatief zou uitpakken voor de Nederlandse landbouw. “Ten eerste is onze landbouwsector extreem innovatief en zeer concurrentieel. Ik denk dus dat als de kaders daarbij worden losgelaten, dat in ons nadeel kan werken. Het tweede is dat heel grote lidstaten, zoals Duitsland en Frankrijk, veel meer financiële slagkracht kunnen organiseren dan Nederland. Dat is ook een van de redenen om terughoudend te zijn bij het loslaten van staatssteunkaders of het te snel versoepelen daarvan”, aldus Rutte.
De motie van Van der Plas kreeg alleen steun van PVV, JA21, FvD, SGP en Van Haga.

Lees meer over de EU-staatsteunregeling

Reacties

  1. OP DE FOTO/././even anders maak je niet druk rutte lachte het al weg voor dat ze uit gesproken was
    als het er op aan komt hoop ik dat ze harder van leer trekt en pinokkio af zet met zijn hele kabinet zou beter zijn
    zo dat het land weer leefbaar bestuurt wordt voor boer en burger en betaal baar veilig voedsel behouden
    uit eigen land

  2. BBB-Kamerlid Caroline van der Plas vroeg premier Mark Rutte om tijdens de Europese top te pleiten voor het verruimen van de staatssteunregels voor andere strategische sectoren, waaronder de voedselproductie. Van der Plas vraagt bijvoorbeeld of het mogelijk is om via deze verruiming boeren te compenseren voor het uit productie halen van de bufferstroken, als gevolg van de derogatiebeschikking.
    Gaan we weer schooien om geld wordt toch eens een volwassen sector die niet steeds de hand ophoudt

Beheer
WP Admin