Home

Nieuws 9 reacties

Biologische sector blijft van marginaal belang

De biologische sector is in 2017 met 5% gegroeid naar een omzet van € 1,5 miljard, maar vergeleken met andere Europese landen is biologisch in Nederland marginaal. Dat blijkt uit het trendrapport van Bionext over 2017.

In Nederland is slechts 3,5% van het landbouwareaal biologisch. In de gehele EU is dit percentage 6,8%, een oppervlakte van 11,3 miljoen hectare. Biologische koplopers zijn Duitsland, Frankrijk, Zweden, Zwitserland, Denemarken en Oostenrijk met percentages die naar verwachting in 2025 richting de 20% lopen.

Lees verder onder de tweet.

Omzet biologisch groeit snel

Toch voorziet Bionext dat Nederland bezig is met een inhaalslag. De omzet groeide de afgelopen 10 jaar steeds sneller. De productie van biologisch zit in de lift. Deze verwachting wordt ondersteund door de oppervlakte landbouwgrond die in omschakeling is naar biologisch. In 2016 was dat nog ongeveer 3.300 hectare. Het Nederlandse areaal was in 2017 ruim 60.000 hectare. Het areaal in omschakeling steeg naar 9.000 hectare, waarmee naar verwachting van Bionext in 2018 bijna 70.000 hectare biologisch is.

Lees verder onder de grafiek.

Krimp bij biologische speciaalzaken

In de supermarkt is de omzet in biologisch 6% gegroeid naar € 779 miljoen. Biologische speciaalzaken daarentegen hebben last van krimp, een gevolg van de sterke concurrentie van supermarkten. De omzet is dit jaar wel minder sterk gegroeid dan voorheen. Een mogelijke verklaring hiervoor zijn de dalende consumentenprijzen door de goede oogsten van 2017.

In de supermarkt zijn vooral meer eieren en zuivel verkocht. De verkopen stegen met respectievelijk 17% en 11%. In de houdbare categorie was babyvoeding een opvallend product. In 2017 werd voor € 21,8 miljoen aan biologische babyvoeding gekocht.

Lees verder onder de grafiek.

In 2025 zal wereldwijd voor € 220 miljard aan biologisch voedsel worden verkocht

Maatschappelijke vraagstukken

Dichter bij het boerenerf is de biologische markt stabiel. In Nederland zijn ongeveer 300 boerderijwinkels en markten die biologische producten verkopen. Naar inschatting van Bionext is de omzet zo’n € 38 miljoen, in 2012 was dat € 35 miljoen.

Volgens Bionext wint biologisch aan populariteit, omdat het systeem een overtuigend antwoord geeft op een aantal maatschappelijke vraagstukken. Dit is een wereldwijde ontwikkeling. De verwachting is dan ook dat in de komende jaren er veel meer biologisch voedsel wordt verkocht. Het mondiale areaal is volgens Zwitsers onderzoek 57,8 miljoen hectare. Bionext schat de mondiale omzet van biologisch in 2017 op bijna € 100 miljard. In 2025 zal wereldwijd voor € 220 miljard aan biologisch voedsel worden verkocht, aldus Bionext.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Met 5% meer van 3 1/2 % is en blijft het een marginale sector.Zelf geef ik er ook geen cent extra aan uit en zie het nut er niet van in.

 • Alco

  Zolang het maar minder produceert dan de vraag.
  Dan is het een product met meerwaarde.
  Als de productie de vraag overstijgt zal de prijs wegzakken en kunnen de bio boeren naar de bijstand.
  Land uitgeput en hopelijk is bio dan niet voor de overige boeren tot de standaard verheven, want dan kunnen we allemaal aankloppen.

 • Jan-Zonderland

  100% biologisch is volgens mij onmogelijk. De afvoer van nutrienten in de producten zal op een of andere manier weer aangevuld moeten worden en dat kan nooit op puur biologische wijze. Er is aanvoer nodig die zijn oorsprong vindt ergens in de gangbare keten. Tenzij het afkomstig is uit biologisch rioolslib maar dat bestaat niet. Want er is nog geen gescheiden rioolsysteem voor bio mensen en "normale" mensen.

 • farmerbn

  Er staan veel opgeblazen cijfertjes in dit artikel.

 • Bakker Bio VOF

  Bio boer
  Het is toch vreemd dat een sector die al meer dan 20 jaar groei cijfers van 5% of meer laat zien zo veel negatieve reacties op roept. Ook is het bijzonder dat een provincie als Flevoland de meeste biologische boeren telt je mag toch aannemen dat ze daar niet helemaal op hun achterhoofd gevallen zijn. Wat Jan Zonderland vergeet is dat in een goed biologisch systeem de kracht van de bodem vele malen groter is dan in het huidige gangbare landbouw systeem.
  Kijk maar eens goed naar wat wel mogelijk is

 • mjjm.dezaire1

  Helemaal mee eens meneer van Bakker Bio. Het biologisch systeem is zo gek nog niet het is niet erg slim om maar steeds te roepen wat anderen niet goed doen, ik ben nou 6jaar bioboer ik weet heel zeker dat we heel veel van mekaar kunnen leren wij krijgen teminste een eerlijke prijs voor onze produkten dat kan een gangbare boer niet altijd zeggen dat is overschotten produceren wij produceren voor een vraagmarkt al jaren lang en niet alleen als het droog is!

 • kleine boer

  Een bioboer roept het over zich zelf altijd af hoe goed ze het wel niet doen dat mag ook maar wat als iedereen bio is hoe zou dan de prijs zijn tov de vraag? Dus ik denk dat er voor de bio het beste is dat er gangbaar blijft naast bio. Voor beide is vraag niet alle consumenten kiezen bij het in de kar leggen voor bio wel kiezen ze voor bio voor ze de winkel in gaan...

 • Tuig

  Laat ze maar lekker negatief doen over bio. Blijven de prijzen goed.

 • Jan-Zonderland

  @ Bakker Bio
  Het gaat mij er niet om hoeveel de biosector per jaar groeit en of biologisch beteelde grond veel beter is of niet. Ik stel dat de biologische sector als geheel nooit 100% biologisch kan zijn omdat de kringloop nooit te sluiten is. De afgevoerde mineralen zullen ergens vandaan moeten komen. Leg mij dat dan eens uit.
  Ja in Flevoland groeit de biosector hard. Ze zijn daar inderdaad niet op hun achterhoofd gevallen en hebben een truc ondekt om biologisch en gangbaar door elkaar te telen. Jij weet vast wel hoe ze dat doen. Is allemaal legaal maar heeft in feite weinig met biologisch van doen. Let wel, zo doen ze het niet allemaal maar er zijn daar een aantal handige jongens.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.