Home

Nieuws 26 reacties

LTO maant ministerie tot haast met maatregelen droogte

LTO Nederland vindt dat het ministerie van landbouw haast moet maken met droogtemaatregelen.

Hoewel de belangenorganisatie een positieve reactie kreeg op de voorgestelde crisismaatregelen, heeft dit nog niet geleid tot verruiming van de mogelijkheden voor het herinzaaien van grasland en het verruimen van de bemestingsregels.

De minister van landbouw Carola Schouten schreef in een brief aan de Tweede Kamer dat de uitrijtermijn voor dierlijke mest op bouwland wordt verlengd tot 15 september. Desondanks is de officiële regeling die dit toestaat nog niet gepubliceerd.

‘Ambtelijke molens draaien langzamer’

“Helaas draaien de ambtelijke molens in Den Haag op de verschillende departementen en in Brussel langzamer dan wij verwachten en willen. Dat frustreert”, schrijft LTO-bestuurder Trienke Elshof-Witteveen. Ze benadrukt dat een crisis om actie vraagt.

In een Kamerbrief van minister Carola Schouten van landbouw zegde de minister toe dat de uitrijperiode voor dierlijke mest op bouwland wordt verlengd tot 15 september en dat de verplichte inzaai van vanggewassen op bouwland ook twee weken later mag.

Nog geen verlenging mestuitrijden op grasland

Voor grasland is vooralsnog geen verlenging van de uitrijperiode van mest toegezegd. De mogelijkheden hiervoor worden nog onderzocht.

Lees ook: Wat te doen met verdroogd gewas? met daarin ook alle maatregelen van het ministerie op een rij

“We werken er hard aan en zijn over de maatregelen in overleg met de Europese Commissie er is”, reageert een woordvoerder van het ministerie. Zodra de duidelijkheid er is zal deze openbaar worden.

Toezeggingen die in de Kamerbrief zijn gedaan, staan vast. Naast de uitrijperiode voor mest op bouwland betekent dit dat boeren die vanggewassen zaaien als invulling voor de 5% ecologische aandachtsgebieden dit mogen doen met grasmengsels, om zo extra veevoer te produceren.

Laatste reacties

 • koestal

  De minister en de ambtenaren zijn wat traag,na de vakantie.

 • kleine boer

  Het heeft geregend tel maar nergens meer op...

 • Jan-Zonderland

  Het lijkt er inderdaad op dat ze daar op gokken kleine boer. Het is intussen half Augustus, nog 2 weken en het is afgelopen met mestrijden. Bizar.

 • wmeulemanjr1

  Velen moeten door de droogte pas eind augustus/begin sept. nog weer maaien, kan pas in september nog mest op...

 • Attie

  Deskundigen hadden liever dat we met droogte bemesten?
  Kom op dan helderheid nu...!!

 • kleine boer

  Attie ja precies schijnbaar was het beter in de volle zon met 35 gr dan in sept in mooie groene weide met regenweer..... wat een hulp krijgen we toch.... geen voer moeten ze toch weten dat was bij de Oostvaardersplassen ook zo .....Ik ben bang dat als het in de winkel te duur word er kamer vragen gaan komen hoe het kan dat eten zo duur is geworden en dat kan niet ivm geplande vakanties

 • Henk.visscher

  Ze zit er absoluut niet voor ons boeren, totaal geen benul, dat je nu al lang moest weten of je wel of geen mest mag uitrijden, wat een onkunde

 • Ze moeten het nu nog gaan onderzoeken of het slecht is als er in september mest gereden wordt op gras. Zijn ze misschien op tijd voor de komende 4 jaar als er weer zo'n zomers komen.

 • a van Gerwen

  Het was beter geweest helemaal niets te vragen bij het ministerie. Ze doen alsof ze meedenken, maar zo snel als je de deur achter je hebt dichtgetrokken lachen ze je keihard uit met "daar heb je die boertjes weer". Voor de bühne gaan ze nog wat overleggen met Brussel maar intussen laten ze laten ze je lekker in je sop gaar koken. Mijn vertrouwen in een goedwillende politiek en ambtenarij is in iedergeval al lang weg.

 • Alco

  Eigenlijk snap ik de verlenging van het uitrijden niet.
  Denken we dat het dit jaar ook langer groeizaam weer blijft?
  Ook bij een akkerbouwer kan nu eerder uitgereden worden!
  Ik heb nu uitgereden en verwacht pas eind september weer te kunnen maaien.
  En dan nog uitrijden kun je de mest beter bewaren tot volgend jaar.

 • kleine boer

  alco het heeft lang niet overal genoeg geregend en komende tijd nog niet veel regen dus het gras vliegt niet overal de grond uit zoals gehoopt de zode maar amper hersteld en dan met bemester er over en weer 14 dg droog weer is niet echt geweldig vandaar graag wat meer tijd

 • Frederiqe

  Waar maken jullie zich toch druk om gewoon je eigen verstand gebruiken en laat de regering maar in de stront zakken Vaak bej te bange

 • Flirt

  Paar jaar geleden precies hetzelfde verhaal, er moest onderzocht worden of bemesting na 1 september schadelijk was. Toen was de conclusie dat er geen enkel risico voor t milieu was. Waarom zou t nu anders zijn? Elk ander antwoord zou erg ongeloofwaardig zijn

 • JKag.
  Frederique, wat zegt je eigen verstand dan?.

 • Attie

  Alco, we bemesten ook achter de koeien aan. Was hier op de klei een paar jaar terug ook tot half september.

 • koestal

  De verlenging van mest uitrijden kost de minister blijkbaar veel geld,daar moet ze ernstig en lang over nadenken.

 • ricooo12

  de minister moet oppassen voor onze toekomstige derogatie. dus geen mest uitrijden na 1 september.

 • wruiten

  mest uitrijden tot 1 oktober zou nu moeten kunnen.

 • koestal

  De minister zegt dat ze een boerendochter is, daarom heeft ze een hekel aan mest

 • Frederiqe

  Uitrijden de hele maand september

 • jan1953

  Uitrijden tot 1november net als in Duitsland LTO met haar2 weken domme sukkels

 • Marco22

  Moeten we zo'n ministerie nog serieus nemen? Als zogenaamd onbewezen fraude wordt gepleegd dan gooien ze vandaag de boel nog op slot. Maar als er 3 maanden droogte is weten die raamambtenaren niet te handelen.
  Want men is nog op vakantie en daarna moet eerst nog een commissie bij elkaar komen en vervolgens moet men nog op audientie naar Brussel. Tegen die tijd is allang 31 augustus. Flikker een eind op LNV ,we volgen onze eigen kop en die van het weer. Die valt niet vangen in regeltjes en sta in de weg wetjes.

 • farmerbn

  Hier in west Frankrijk mogen we op grasland tot 15 november mest uitrijden. Brussel vindt het goed.

 • Attie

  Staan hier te pas en te onpas klaar met Brussel en derogatie, behalve als ze een greep uit de directe betalingen kunnen doen. Dat mag dan weer wel!!

 • melkveehouder .

  Simpel boerke slaat de spijker precies op zijn kop. Als boeren daarbovenop nog afgeven op eigen collegae, zowel binnen en buiten de eigen sector, dan maak je het de overheid wel héél erg gemakkelijk.

  En dan kunnen we van dit forum wel een klaagmuur maken, maar beter is het de handen ineen te slaan, de rotte appels binnen de sector/belangenbehartiging opdoeken en samen een vuist maken. Maar ik vrees dat dit een utopie is.

 • koestal

  Marco ,volledig mee eens,LTO kan ook barsten,ze hebben niks te zeggen in Den Haag ,schijnheilig gedoe ,de boeren worden niet serieus genomen,mogen alleen maar lidmaatschap betalen voor leuke praatjes.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.