Home

Nieuws 7 reacties

Brabant opent fonds voor verduurzaming stallen

Provincie Brabant opent een fonds om boeren tegemoet te komen in de verscherpte duurzaamheidseisen voor stallen.

Het transitiefonds veehouderij is per direct in werking gesteld. De provincie heeft hiervoor € 10 miljoen beschikbaar gesteld, het Nationaal Groenfonds doet met € 5 miljoen ook een duit in het zakje. Het Groenfonds zal ook het fonds beheren.

Jonge boeren

Het fonds richt zich voornamelijk op jonge boeren die recent het bedrijf hebben overgenomen of ondernemers die recent geïnvesteerd hebben in het bedrijf.

Jonge boeren die moeten investeren in hun bedrijf om aan de strenge normen voor ammoniakuitstoot in de provincie te voldoen, kunnen aanspraak maken op het fonds voor een maximaal bedrag van € 250.000. Het fonds kan op deze manier minimaal 60 ondernemers ondersteunen.

Achtergestelde lening

“Het bedrag is een achtergestelde lening, waardoor boeren niet in de problemen komt met de bank of andere financiers, maar verder is de lening gewoon marktconform,” licht een woordvoerder van de provincie toe.

Emissiearm systeem of luchtwasser

De provincie ziet het liefst dat veehouders de ammoniakuitstoot in de stal beperken bij de bron. Als zo’n emissiearm systeem niet beschikbaar is, mogen boeren het geld uit het fonds ook gebruiken voor bijvoorbeeld een luchtwasser.

De provincie heeft eerder samen met het Nationaal Groenfonds samengewerkt: voor het mogelijk maken van bedrijfsverplaatsingen voor veehouderijen.

Laatste reacties

 • boerkebrabant

  wacht maar effe tot de rechter zijn zegje doet, ik verwacht dat spierings en van hout dan ook een andere baan kunnen gaan zoeken

 • nvanrooij1

  Een marktconforme achtergestelde lening dat helpt jonge boeren niet echt
  Als ze niet aan debetalingsverplichtingen voldoen kunnen ze uit de overwaarde van de grondgebonden bedrijven de lening terughalen
  De provincie loopt geen enkel risico en de jonge boer wel als de investering niet uit de normale bedrijfsvoering terugbetaald kan worden

 • koestal

  er wordt niets weggegeven,al lijkt het wel zo

 • Tinus1

  Misschien een goed idee om de vele miljoenen die per jaar naar natuurorganisaties of NGO's gaan ook op die manier te labelen, en niet zomaar in een diepe bodemloze put te kieperen, kijken wat dat voor een reacties geeft....

 • Gat

  Dan ben je als jonge boer niet alleen slaaf voor de bank, Mar ook bij de provincie. Daag Essent geld hebben ze zat nog. Ze smijten ermee. Natuurpoorten, ecoducten. Mag wat geld kosten voor die paar reeën of konijn. En wilde zwijnen fokken ze suf. Loopt helemaal uit de hand hun beleid.
  De wisent die ze hadden gekocht, viel na paar weken bezoekers aan van natuurgebied. Kreeg ook de kogel. Het is een groot poppenkast heel die provincie.

 • hoevedako

  Ze geven niets om de mensen die zich dag in dag uit te pletter werken.
  Zijn alleen uit om hun eigen EGO te strelen

 • melkkoeienboer

  Jonge boer zegt: hou toch op met die onzin, wij vertrekken!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.