Home

Nieuws 10 reactieslaatste update:19 jun 2018

ZLTO partner invulling veehouderijsysteem Brabant

Bij het verder uitwerken van het systeem van de versnelde verduurzaming van de veehouderij in Noord-Brabant blijkt onder andere ZLTO een van de betrokken partijen.

Dit is opvallend, omdat de boerenorganisatie vorige week, in de persoon van Herman Litjens, specialist omgevingsbeleid, nog naar buiten bracht dat de ZLTO op korte termijn tegen de provincie een gerechtelijke procedure start vanwege de versnelde verduurzaming van de sector. De betrokkenheid van ZLTO bleek vandaag tijdens een bijeenkomst met landbouwgedeputeerde Anne-Marie Spierings over de stand van zaken van de transitie.

Contact met meerdere partijen

Om innoverende veehouders te steunen bij hun keuzes heeft de provincie contact met meerdere partijen. Spierings: “We hebben onder andere contact met VNO-NCW, ZLTO, FME en verschillende systeemleveranciers om boeren zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn met al hun vragen.” Dat ZLTO ondanks de aangekondigde rechtszaak bij de uitwerking van de versnelde transitie van de veehouderij betrokken is, vindt Spierings overigens niet vreemd. “Door een paar jaar aan de zijkant te blijven staan terwijl de rechtszaak loopt, help je de boeren ook niet. Maar ik begrijp wel dat het niet handig en gemakkelijk voor ze is om te zeggen dat je hieraan meewerkt.”

‘Ik merk dat er veel behoefte is bij boeren om te sparren met deskundigen over wat de wet- en regelgeving voor hun specifieke situatie betekent’

Innovaties

Brabantse veehouders zijn het afgelopen jaar sterk gaan nadenken over mogelijke innovaties, nadat de provincie in juli 2017 besloot de veehouderij versneld te verduurzamen, constateert Anne-Marie Spierings. “Veel boeren zijn er door aan het nadenken gegaan over hun bedrijf en wij helpen ze daarbij.”

Noord-Brabant is momenteel druk bezig een ondersteunend netwerk voor boeren op te zetten met gemeentes. Spierings: “Ik merk dat er veel behoefte is bij boeren om te sparren met deskundigen over wat de wet- en regelgeving voor hun specifieke situatie betekent.”

Aanspreekpunt

Met een viertal gemeentes is men al vrij ver met het netwerk en met een tiental zijn gesprekken om een en ander op te starten.

Spierings: “Ik durf ook te stellen dat we als provincie, sinds we gekozen hebben voor de versnelde transitie van de veehouderij, veel dynamischer bezig zijn. We denken nu daadwerkelijk mee met boeren en staan niet aan de zijlijn.” Boeren die er niet uitkomen met hun eerste aanspreekpunt – de gemeente – roept Spierings op zich tot de provincie te wenden.

Laatste reacties

 • f.p.zomer

  ZLTO in dienst van de provincie. Aan wiens kant staan jullie nu eigenlijk. Dit gaat leden kosten,nog minder.Ik moet me in houden om het netjes te houden.

 • RIEN65

  landbouwgedeputeerde Anne-Marie Spierings: Maar ik begrijp wel dat het niet handig en gemakkelijk voor ze is om te zeggen dat je hieraan meewerkt.

  Ja ZLTO zeg het maar?

 • koestal

  verduurzaming met innovaties,dat is een ruim begrip

 • John*

  met de systemen die ze oppert moet ze blij zijn als de 70% reductie haalt.. en dan moet nog alles in de precies goed gaan anders zak je al meteen terug naar de 40%..

 • Tinus1

  Toen ik klein was hebben ze mij het sprookje van roodkapje verteld, mijn onderbuikgeveol zegt dat hier sterk op lijkt, en mevr. Spierings is niet roodkapje!

 • bankivahoen

  Voor mij komt ze meer in de buurt van de grote boze wolf #Daan1.

 • Gat

  Zlto stuurt nu brief rond, kun je aanmelden om 4 verschillende stalvloeren te bekijken bij boeren. 75 euro kosten. Ik denk jullie waren toch tegen? Geen ene flikker doen die lamzakken. 2019 provinciale staten verkiezing hopelijk kan meneer vd hout en Spierings vertrekken. CDA terug aan tafel en alles terug naar 2028. Stel gekken daar.

 • farmerbn

  ZLTO is geen belangenorganisatie meer maar een dienstenverkoper. In Nederland mag je als boerenbond aanschuiven als je meedenkt om het beleid verder uit te voeren. Als je dat niet doet ben je je stoel en je baantje kwijt.

 • Maikel123

  @Gat ik zal maar niet te veel vertrouwen hebben in het CDA.
  Het CDA is al meer dan een jaar lang aan het flirten met deze coalitie...en volgend jaar schuift het CDA gewoon weer aan....
  Wil je echte verandering stem dan op de PVV

 • Bennie Stevelink

  Bij de PVV zit Dion Graus.......

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.