Home

Nieuws 11 reactieslaatste update:27 jun 2018

Kamer wil ontheffing bovengronds mest uitrijden verlengen

De Tweede Kamer vindt dat de ontheffing voor het bovengronds uitrijden van mest voor de kringloopboeren verlengd moet worden.

Een motie van D66 en SP werd unaniem aangenomen. Tijdens het debat in de Tweede Kamer hierover ontraadde minister Carola Schouten van landbouw de motie, omdat bovengronds uitrijden van mest zorgt voor een grotere uitstoot van ammoniak, terwijl het beleid er juist op is gericht om de ammoniakuitstoot te verminderen. Ook is ze bezorgd over het toenemende aantal boeren dat van deze ontheffing gebruik maakt. Dit is van 150, 5 jaar geleden, gestegen naar bijna 400 nu.

Tekst gaat verder onder foto

Landbouwminister Schouten is geen voorstander van bovengronds mest uitrijden, omdat de ammoniakemissie erdoor toeneemt. - Foto: Mark Pasveer
Landbouwminister Schouten is geen voorstander van bovengronds mest uitrijden, omdat de ammoniakemissie erdoor toeneemt. - Foto: Mark Pasveer

Kringloopboeren ruimte geven

De indieners van de motie willen juist wel ontheffing, om kringloopboeren de ruimte te geven om te werken aan nieuwe en innovatieve technieken om kringlopen beter te kunnen sluiten. Tjeerd de Groot (D66) zegt dat de werkwijze van de boeren die ontheffing hebben in zijn totaliteit milieuvriendelijker is, ook in relatie tot ammoniak.

Minister Schouten zal ondanks haar negatieve advies moeten aangeven hoe ze de aangenomen motie gaat uitvoeren.

De Vereniging tot Behoud van Boer&Milieu (VBBM), de Nederlandse Melkveehoudersvakbond NMV en Netwerk Grondig zijn blij met de aangenomen motie. Ze hebben stevig gelobbyd voor behoud van de uitzonderingspositie. De organisaties willen dat er nu gedegen onderzoek gedaan wordt naar de effectiviteit van bronmaatregelen, om ammoniakemissie te reduceren. “Uiteindelijk moet daar een wettelijke basis voor gelegd worden. De tijd is er rijp voor”, aldus de boerenorganisaties.

Laatste reacties

 • egbert

  Voorjaars vroeg bemesten en bovengronds ook in natuurgebieden een zegen voor weidevogels.
  Vervolgens grote koppels vee weiden en op sommige plaatsen wat percelen maaien niet die grote bende ruig gras allemaal na15 juni maaien. Vervolgens nog wat mest bovengronds uitrijden en hele polders veranderen weer in een oase van leven.

 • jan1953

  Goed verwoord Egbert als ze dat nog niet door hebben zelfs schouten niet alle weidevogelsnesten gaan weg met dat zodebemesten

 • hmeindertsma

  Nou dan kan de sleepvoet ook wel blijven

 • eja

  Compleet onzin verhaal.
  Heb ook een bio buurman geen enkele weide vogel te zien.
  Alleen in het voorjaar heel veel paardebloem bloesems waardoor wij extra naar de spuit moeten grijpen.
  En nu is het bestand ridderzuring met wat gras!!
  En dan morgen nog op de knieën in den Haag....
  .

 • Soms

  Een gezonde zode moet je op de bodem goed bemesten, liefst bovengronds verdund met water of afspoelen met water en zeker niet aan repen snijden. Proeven hebben al aangetoond dat je met een verdunning van 30% al voldoende emissiereductie behaald. Als er ooit toch een verplichting komt om in de veengrond te gaan snijden, kunnen de inspanningen om de bodemdaling tegen te gaan per direct gestaakt worden. Dat heeft dan weinig zin meer. En bij kleigrond kom je er in een droge periode simpelweg niet eens in.

 • mariapeel

  Alle zodebemesters afschaffen en de oase komt automatische terug . Boven gronds en zeker stalmest ook in de winter uitrijden dan zul je zien dat de wormen eerder boven in de grond zitten en veel meer vogels terug komen

 • Dirk
  Mariapeel...Hè he.... eindelijk iemand die op komt voor het dierwelzijn ONDER de grond ,en dat daardoor het milieu boven de grond ook beter af is ,het zou verboden moeten worden om de inferieure meetrapporten uit het verleden ,nog aan te halen of te gebruiken ,om je gelijk te halen ,de sleepvoet heeft zich ,als boeremachine ,bewezen als een perfecte manier van aanwenden ,dat de Cumela er op tegen is ,omdat zij daardoor minder werk hebben doet niet ter zake , de minister zou wat meer naar ervaringsdeskundigen (lees veehouders)moeten luisteren ,

 • Alco

  "Injecteren" met zeer dunne mest zonder insnijding.
  Klasse.

 • boerke brabant

  ik rijd sinds twee jaar weer bovengronds uit. Met water verdunde mest. Sinds jaren zitten er weer weidevogels te broeden. Je mag het toeval noemen, maar nu na jaren weer verschillende kieviten en scholeksters.
  Daarbij, als ik mest heb gereden, bij druilerig weer, dan ruik je niets. Laten we ons boerenverstand eens gebruiken en kijken naar wat we werkelijk aan het doen zijn. Dan zal je snel zien dat met bovengronds aanwenden het milieu het minste belast wordt ! daarnaast ook met relatief lichte machines met minder uitstoot . Alleen maar voordelen

  jammer voor cumela

 • koestal

  Meer weidevogels,minder vernielde nesten van weidevogels.

 • koestal

  In het westen van het land wordt alle weidegrond volgebouwd ,krijgen alle burgers een kievitsnest of gruttonest in de tuin,worden allemaal lid van de vogelbescherming.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.