Home

Nieuws 3 reacties

Grondprijs Frankrijk daalt voor eerst in 20 jaar

Hoewel het vorig seizoen in sommige sectoren wat beter ging, spreken de meeste Franse boeren nog steeds van een crisissituatie. Dat is ook te zien op de grondmarkt, aldus het jaarverslag van het Franse grondbureau Safer.

Het is voor het eerst sinds 1996 dat de prijs voor landbouwgrond in Frankrijk is gedaald. Die daling bleef met 0,8% wel bescheiden, maar het signaal is opmerkelijk. Safer, de semi-overheidsorganisatie die de grondtransactie in de landbouw registreert en vaak ook moet goedkeuren, schrijft de ontwikkeling toe aan de zwakke markten in veel agrarische sectoren en vooral aan de nu al enkele jaren dalende inkomens van de meeste boeren in Frankrijk.

Grote verschillen per regio

Met € 5.990 per hectare pachtvrije grond blijft Frankrijk voor grondzoekende boeren goedkoop, zo blijkt uit het eind vorige week gepubliceerde jaarverslag van Safer. Maar die prijs is wel een gemiddelde voor het hele land met al zijn verschillende grondsoorten, vormen van landbouw en omstandigheden. In de departementen Nord en Pas-de-Calais vlak langs de Belgische grens, waar veel aardappelen en granen worden geteeld, betaal je inmiddels al € 13.000 per hectare. In de aangrenzende streken, zoals Normandië met meer veehouderij, ligt het gemiddelde op € 7.000 per hectare. Maar in het midden van het land ligt de grondprijs duidelijk onder het gemiddelde, terwijl in een regio’s als Var en Bouches-du-Rhone aan de zuidkust rustig meer dan € 17.000 per hectare wordt neergeteld.

Artikel gaat verder onder grafiek.

Groot aanbod door stoppers

Aan een meer dan 20 jaar lange stijging van de grondprijs is daarmee nu een eind gekomen, althans voorlopig voor 1 jaar. Over de periode 2007 tot en met 2017 is nog altijd wel sprake van een toename met 27%. “Dat de prijs voor landbouwgrond voor het eerst sinds 1996 is gedaald, is historisch. Maar het is daarbij wel paradoxaal dat die daling zich voordoet terwijl de rente juist op een historisch laag niveau ligt. Bovendien zijn de resultaten in de landbouw vorig jaar juist weer iets verbeterd. Maar die resultaten blijven daarmee nog altijd wel op een historisch laag niveau”, zegt bestuursvoorzitter Emmanuel Hyest van FNSafer, de nationale federatie van regionale grondbureaus.

Ook signaleert zijn organisatie dat er een groot aanbod aan percelen is, onder meer van boeren die er mee willen stoppen. Dat heeft er toe geleid dat vorig jaar 86.260 transacties zijn geregistreerd, bijna 8% meer dan in 2016, terwijl het daarbij betrokken oppervlak met 381.000 hectare bijna 6% groter was.

‘Een alarmerende ontwikkeling’

Terugloop agrarisch areaal

Safer waarschuwt tenslotte weer eens dat er geen eind lijkt te komen aan de terugloop van het agrarische areaal in Frankrijk. Van alle transacties werd vorig jaar weer 29.000 hectare boerengrond verkocht om er huizen op te bouwen. Hyest stelt daarbij: “Daar moet je dan nog alle percelen bijvoegen die wel van bestemming maar niet van eigenaar zijn veranderd. In totaal is er vorig jaar 24% meer landbouwgrond verdwenen dan in 2016, dat is een alarmerende ontwikkeling die onze voedselvoorziening en al onze inzet rond milieukwesties dreigt te ondermijnen.”

Check de grond- en pachtprijzen, actuele koopaktes en andere agrarische transacties op boerderij.nl/landbouwgrond

Laatste reacties

  • Bolder01

    Dat wil men to ch😆 De honger komt er aan! Bedenk wel Een vis verzuipen en een boer verhongeren dat wordt lastig.

  • 29000ha grond ontrokken aan de landbouw lijkt mij een lachertje voor een groot land als Frankrijk. Graag de getallen en % erbij voor NL. Dat lijkt mij heel interessant.

  • koestal

    melkprijs is ook laag

Of registreer je om te kunnen reageren.