Home

Nieuws 8 reacties

Burgers dreigen met rechtszaak tegen staat om stank

Een groep burgers rondom veehouderijen dreigt met een rechtszaak tegen de staat wegens geurhinder.

Ze vinden dat het grondrecht woongenot wordt geschonden omdat de regelgeving rondom geur hen onvoldoende beschermt.

Advocaat Nout Verbeek heeft namens de 18 plattelandsbewoners een brief naar minister Carola Schouten van landbouw gestuurd met een conceptdagvaarding. “Het liefst komen we er in een gesprek uit, want dat leidt meestal tot betere oplossingen dan een rechtszaak”, legt Verbeek uit.

18 inwoners van Oost-Brabant en Gelderland

De brief is geschreven namens 18 inwoners van Oost-Brabant en Gelderland, van wie een deel in concentratiegebieden voor intensieve veehouderijen wonen. De bewoners vinden het onterecht dat veehouderijbedrijven volgens de huidige wetgeving meer geur mogen uitstoten dan industrieën. De norm voor industrie ligt op 5 odeur, voor veehouderijbedrijven ligt de grens op 8 geureenheden (odeur). In concentratiegebieden ligt de norm op 14 odeur.

Uit recent onderzoek blijkt dat de geuruitstoot in de praktijk vaak hoger is, omdat luchtwassers minder effectief werken dan aangenomen. Daardoor zou de geurhinder nog groter zijn voor omwonenden. - Foto: Ronald Hissink
Uit recent onderzoek blijkt dat de geuruitstoot in de praktijk vaak hoger is, omdat luchtwassers minder effectief werken dan aangenomen. Daardoor zou de geurhinder nog groter zijn voor omwonenden. - Foto: Ronald Hissink

Verbeek noemt het een vorm van discriminatie dat bewoners in concentratiegebieden minder goed beschermd worden tegen geuroverlast dan elders. Daarnaast vindt de advocaat dat de werkwijze in de wet niet goed is. De wet baseert zich op geuruitstoot, terwijl hij volgens Verbeek beter op geurhinder gericht kan worden. “Dat adviseert ook het RIVM en de GGD”, aldus de raadsheer. Hij wijst erop dat uit recent onderzoek ook blijkt dat de geuruitstoot in de praktijk vaak hoger is, omdat luchtwassers minder effectief werken dan aangenomen, waardoor de geurhinder nog groter is.

Rekening voor overheid en de boer

Verbeek vindt dat de geuroverlast opgelost moet worden. De wet moet worden aangepast en de schade die omwonenden hebben opgelopen moet worden vergoed. Hij wil de rekening hiervan neerleggen bij partijen die hier invloed op kunnen hebben: de overheid en de boer. “Die verantwoordelijkheid hoort niet bij de omwonenden”, benadrukt hij.
De plattelandsbewoners en hun advocaat geven de minister een maand de tijd om te reageren, anders zullen ze de rechtszaak aanspannen.

Laatste reacties

 • Flepke

  Ga terug in de stad wonen

 • Alco

  Wat zijn we hier dan gelukkig.
  Ik heb hier een app met de ( burger) buren waar ze oa. tochtige koeien aan me kunnen doorgeven, want zij hebben er meer zicht op dan ik zelf.

 • Firma Vellenga

  Wat volgt ??? Als ze gelijk krijgen.

 • gradje1966@

  Ze kiezen toch zelf voor om bij deze bedrijven te wonen .De bedrijven bestaan vaak al langer dan dat zij er wonen. Ze kiezen er zelf voor en dan weet je dat het stinken kan. Hier heb ik geen woorden voor ik hoop dat ze dat verliezen en dan moeten ze maar naar de stink stad gaan wonen .

 • Marco22

  Dat hadden ze moeten inbrengen toen het een LOG werdt
  Little to late. En nu zou het zo zijn dat men de spelregel verandert tijdens het spel.

  "De wet moet worden aangepast en de schade die omwonenden hebben opgelopen moet worden vergoed."
  Zo lust ik er nog wel een paar. Kun je zelfs een verdienmodel van maken.
  Hey wetgever verander die wet eens, dan kan ik vangen!!!

 • fietskip

  Ik weet dat een van die omwonende een wakkerdier aanhanger is, dat is die organisatie die de strategie heeft om de burger voor te houden dat ze niet tegen de boeren zelf zijn. De anderen weet ik niet, waarschijnlijk de werkgroep max 5 odeur. Ze geven de boer niet de schuld, maar ondertussen willen ze dus wel geld zien van die boer voor woongenot. Kortom ze willen het de boer zo lastig mogelijk maken zodat hij wel failliet gaat. Fijne buren dan!!!!

 • bankivahoen

  Diegene die dreigen met rechtzaak gun ik bloembollen ipv normaal voedsel bij de eerstvolgende oorlog.

 • Gat

  Is heel simpel op te lossen. Hoeveel geld heb je ervoor over als klagende burgers om voor die boer de beste luchtwasser te bekostigen.
  Denk dat ze dan zo tam zijn.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.