Home

Nieuws 12 reacties

Groenlinks wil spoeddebat over afname insecten

Groenlinks wil een spoeddebat met minister Schouten van LNV over afname van insecten in Nederland.

Directe aanleiding is een bericht van Vereniging Natuurmonumenten over de afname van de insectenpopulatie in 2 natuurgebieden in Drenthe en Noord-Brabant. Natuurmonumenten gaf wetenschappers van de Radboud Universiteit en EIS (het Kenniscentrum Insecten) opdracht om insectentrends in Nederland te onderzoeken. 2 langlopende studies naar insectenpopulaties in natuurgebieden kwamen in aanmerking voor analyse: Wijster in Drenthe en de Kaaistoep in Noord-Brabant. De afgelopen 22 jaar kelderde het aantal loopkevers bij Wijster met 72% en in De Kaaistoep nam het aantal nachtvlinders in twintig jaar met 54% af.

Nachtvlinders en loopkevers zijn insectengroepen die in totaal 1.100 soorten bevatten, ongeveer 6% van alle in Nederland voorkomende insectensoorten.

‘Onheilspellende berichtgeving stapelt zich op’

Volgens Natuurmonumenten zijn de resultaten in lijn met Duits onderzoek dat eind 2017 verscheen en waaruit bleek dat 76% van de insecten in de afgelopen 27 jaar is verdwenen.

“Het aantal onderzoeken met onheilspellende berichtgeving stapelt zich in hoog tempo op”, zegt Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten.

In een recent rapport dat minister Carola Schouten (Landbouw) naar de Tweede Kamer stuurde, wordt de afname van insecten ook in Nederland bevestigd. Tegelijkertijd is nog onderzoek nodig naar de situatie in Nederland en de invloed van de landbouw op de achteruitgang van de insectenstand.

GroenLinks laat weten zo snel mogelijk een debat te willen met de minister. “Ik wil actie van de minister”, zegt Kamerlid Rik Grashoff. Ook regeringspartij D66 heeft zorgen geuit.

Laatste reacties

 • alphons1

  nu geve ze kunstmest de schuld en paar maanden geleden gin groenlinks naar brussel om te proberen dat derogatie niet door ging. die grashoff weet dus nie waar tie mee bezig is

 • pinkeltje

  Als ik af ga op het aantal "inslagen" de laatste weken op de voorruit van mijn auto dan heb ik niet de indruk dat het aantal insecten is gedecimeerd. Dat is natuurlijk geen wetenschappelijk bewijs voor wat er totaal in Nederland aan insecten rondvliegt, maar ik ben ook benieuwd hoeveel jaar de wetenschap al een betrouwbaar beeld heeft van de totale insecten populatie. Los van de vraag aan welke factoren eventuele veranderingen zijn toe te schrijven.

 • farmerbn

  Als je een onderzoeksopdracht geeft aan de universiteiten uit Nijemegen of Utrecht dan weet ik de conclusie al. Daar zit namelijk de grootste boerenhaters van Nederland.

 • ghsmale

  Er zijn minder boeren en vee dan een paar jaar geleden in dit land.
  De bevolking en het verkeer zijn wel toegenomen evenals natuur gebieden en asfalt maar ja die wijzen ze niet aan als schuldige.

 • alco1

  En wij zijn blij met minder vliegen.

 • fietskip

  Zouden de zendmasten geen invloed kunnen hebben?
  Overal bereik voor onze telefoons met de wifi.
  zou dat ook door Groen links onderzocht worden?

 • Klaasvaak

  Dus je doet onderzoek naar insectenpopulaties in NATUURGEBIEDEN en je geeft de landbouw de schuld?

  Dat vinden wij niet vreemd, dat vinden wij heeeel bijzonder!!!

 • Jan-Zonderland

  Ik zou beginnen met een verbod op de vliegenmepper. Verder lijkt het mij een goed idee om alle voorruiten uit de auto's te verwijderen want dat is ook puur moord op alle vliegen. GFT afval niet meer composteren maar in grote hopen in natuurgebieden gooien, geeft ook goeie broedplaatsen voor insecten.
  Verder nog iets mhr Grashoff ?

 • wiljo

  Dus 30 jaar geleden was de insecten populatie veel beter, en het is de schuld van de landbouw?
  Dan moeten we zo snel mogelijk weer terug naar die situatie, en de intussen verboden middelen als Parathion Lindaan, Dimethoaat weer gaan toepassen. Om zo het leefmilieu voor bijen en insecten op het peil van 1990 te brengen.

 • alco1

  Het is bijna met elk onderwerp hetzelfde:
  Om hun zin te bereiken wordt de emotie troef uitgespeeld.

 • veldzicht

  Er zijn veel minder boeren en minder mest op het land, er word minder gif gespoten overal moerassen en bossen aangelegd,wat is dan de oorzaak als er minder insecten zijn(als het al zo is)? Om bij voorbaat de schuld bij de boer te leggen gaat wel erg ver.
  Misschien moeten er meer boeren komen en meer mest op het land .

 • DJ-D

  <>

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.