Home

Nieuws 25 reacties

Fransen eisen opheldering over Nederlandse fraude

De Kamers voor de Landbouw in het Franse Bretagne eisen in een open brief aan EU-commissaris Phil Logan opheldering over de ‘fraude die georganiseerd is in Nederland waardoor veehouders de regels uit de nitraatrichtlijn konden omzeilen’.

De veehouders in Bretagne zijn ‘stomverbaasd’ dat zij ‘wel alles moeten doen om aan de regels te voldoen, terwijl in Nederland wordt gefraudeerd’.

‘’Wat bent u van plan te doen aan deze fraude op grote schaal, die mogelijk is gemaakt door een derogatie die aan één lidstaat is toegestaan en die is uitgevoerd door diegenen die, fraudeleus zeggen we nogmaals, de hele Europese melkveesector straft”, schrijven de 4 organisaties in een brief op poten.

Welke fraude de Fransen precies bedoelen, is overigens niet duidelijk.

‘Derogatie zonder adequate en doeltreffende controles’

“Hoe heeft de Europese Unie een derogatie op de nitraatrichtlijn kunnen toestaan aan de Nederlandse staat zonder zich ervan te verzekeren dat er adequate en doeltreffende controles zijn om inbreuken te voorkomen, inbreuken die vandaag verantwoordelijk zijn voor het verstoren van de concurrentie en die ook verantwoordelijk zijn voor een flink deel van de voorraden melkpoeder die de zuivelmarkt naar beneden duwen?”, staat in de brief.

Het Franse vee-instituut l’Institut de l’élevage berekende al eerder dat de fraude elke Nederlandse melkveehouderij een voordeel van naar schatting € 10.000 heeft opgeleverd.

Niet eerder ingegrepen

De Bretonse organisaties vragen zich ook nog af waarom de Commissie niet eerder heeft ingegrepen. “Waarom heeft de Commissie ook niet veel eerder deze link ontdekt tussen het niet respecteren van de regels, het duidelijk gebrek aan belangstelling voor de vrijwillige vermindering van de melkproductie in Nederland op het dieptepunt van de crisis en een aanzienlijke toename van de melkproductie in Nederland in dezelfde periode?”

“Het is niet verbazingwekkend dat de Bretonse boeren die al meer dan 20 jaar vastzitten in en gecontroleerd worden op de zogenaamde gemeenschappelijke regels achterdochtig zijn als het gaat over de vrije en niet zo huichelachtig verdorven concurrentie. Het is niet verbazingwekkend dat zich in de landbouwwereld zo snel een euroscepsis is ontwikkeld.”

Laatste reacties

 • farmerbn

  Kijk dit krijg je als de minister niet opstapt.

 • Attie

  Het grootste vermaak is leedvermaak...

 • gerben5

  Goeie vraag welke fraude?

 • Flepke

  Wanneer mogen we de eerste protesten van Franse boeren op Nederlandse derogatie verwachten...... 😀
  Veel antwoorden zijn verdwenen bij de vertaling van Nederland naar Frans waarschijnlijk

 • Zuperboer

  @Flepke; Als d'r wat te demonstreren valt zijn zij wel van de buitencategorie, dus dat wordt Franse Stront op het Binnenhof. Rutte kan de glazenwasser wel vast bestellen.

 • Farmas

  Zo wordt er in het buitenland dus tegen de Nederlandse boeren aangekeken.
  Nederland krijgt derogatie (= uitzondering op Europese mestregels) en ondertussen frauderen ze ook nog.
  Ondertussen reageren Nederlandse boeren verbolgen, ja bijna verontwaardigd.
  Het komt mij niet slim over en weinig gevoel voor de Europese realiteit .

 • Farmas

 • Zuperboer

  Nu nog een keer Farmas. Welke fraude is er bewezen gepleegd door NEDERLANDSE BOEREN? Graag een toelichting op je stelling.

 • boer drenth

  Zuperboer. Waar rook is , is ook vuur. Niet doen alsof alle regels goed worden nageleeft.

 • g.g

  Nederland is niet de enige met derogatie

 • koestal

  Gewoon een paar mestauto,s uit Brabant bestellen ,die gaan daar gewoon wat rondjes rijden.

 • Henk.visscher

  Het sneeuwbaleffect

 • 344412

  Zo praten wij over Grieken en Italianen.

 • melkveehouder .

  Dit lijkt me een geknipte zaak voor LTO-er Calon. Hij heeft in het vuur geblazen, nu kan hij het ook gaan doven. Allereerst moet hij wel bij Schouten langs om de definitieve aantallen van deze 'frauderende boeren' op te halen. Wij krijgen de definitieve aantallen niet. Calon wel?

 • Attie

  Inderdaad melkveehouder, zou wel een paar flessen wijn meenemen, je kan tenslotte niet met niets aankomen!

 • koestal

  Carola Schouten wordt in de Tweede Kamer alleen nog gesteund door de kleine linkse partijen en de CU.Hoelang houdt ze dat vol ?

 • alco1

  @koestal. CU is het Christelijke links.

 • Schraar

  Het lijkt te gaan over de volledig opgeklopte meerlingen fraude. Het wordt de hoogste tijd dat de minister publiekelijk gaat verklaren dat er eigenlijk bijna niets aan de hand is.

 • farmerbn

  Wel opschieten want volgende week weer naar mijn franse melkfabriekvergadering. Krijg ik weer de wind van voren over de Nederlandse fraudes. Als de minister vertrekt heb ik een sterk punt. Blijft ze zitten dan krijg ik het moeilijk om te zeggen dat het eigenlijk niks is. Ik verdedig mijn Nederlandse collega's maar als de minister blijft zitten gaat het moeilijk worden. Denk dat het in de hele wereld zo gaat. Ze geloven de Nderlanders pas als ze weg is.

 • melkveehouder .

  @farmerbn. Gewoon aangeven dat we in Nederland een akkerbouwer hebben die de belangen van de (melk)veehouderij moet verdedigen. Geef maar aan dat die belangenbehartiger van zijn politieke partij (de PvdA) de spreekwoordelijke kat (lees Schouten) de bel moest aanbinden in een verdere poging de veestapel te reduceren door boeren als fraudeurs neer te zetten.

  En dat haar gemiauw kennelijk tot in Frankrijk te horen geweest.

  Vervolg je verhaal dan maar met de opmerking dat er kennelijk slechts een handjevol boeren regels hebben overtreden maar de Minister weigert feitelijke gegevens te verstrekken. Geef aan dat LTO hierover in alle talen blijft zwijgen alsook geen enkele serieuze poging doet dit getal boven water te krijgen.

  Sluit vervolgens af dat je blij bent dat je in Frankrijk boert waar nog échte belangenbehartiging plaatsvindt. Kat in het bakkie zou ik zeggen!


 • boerke brabant

  franse boeren die de nederlandse boeren beschuldigen van fraude...... ? de wereld op zijn kop !

 • RJ Roelofs

  Wel lachen; een paar Fransen die er een probleem van maken dat een enkele enkeling er in Nederland met "de Franse slag naar slaat" • farmerbn

  Stel een Griekse of Italiaanse minister geeft aan dat er weer fraude gepleegd is. De Nederlandse kranten berichten hierover. Later zeggen de fraudeurs dat het niet waar was maar die minister blijft zitten. Wie geloven de Nederlanders? De genoemde fraudeurs of de zittenblijvende minister?

 • gerben5

  Vertel ze maar dat we 8000 euro "derogatiebelasting" moeten betalen als we een koe extra willen melken

 • gerben5

  Droits de phosphate op z'n frans

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.