Home

Nieuws 14 reacties

Sleepvoet blijft onder voorwaarden toegestaan

De sleepvoetbemester blijft onder voorwaarden toegestaan bij de aanwending van drijfmest of zuiveringsslib op grasland op klei- en veengronden.

Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister staat een zodenbemester toe waarbij drijfmest in kuiltjes van maximaal 5 centimeter breed in de grond wordt gebracht en ook de sleepvoetbemester waarbij verdunde drijfmest in stroken van maximaal 5 centimeter breed tussen het gras op de grond wordt gelegd.

Ontwikkelen van controleapparatuur

Bij de verdunde drijfmest moet de verhouding tussen water en mest 1 op 2 zijn. Er moeten technische middelen worden ontwikkeld, die waarborgen dat de juiste mest-waterverhouding wordt gehanteerd. Die controleapparatuur is er nog niet. Tot die tijd moeten boeren kunnen aantonen dat ze de juiste verhouding gebruiken.

Vermindering van uitstoot van ammoniak

Volgens de minister wordt de techniek met waterverdunning steeds meer toegepast bij het gebruik van de sleepvoetbemester. Waterverdunning kan een grotere vermindering van de uitstoot van ammoniak bewerkstelligen dan de berekende 1,5 kiloton per jaar, zoals is afgesproken tussen het ministerie en de agrarische sector in het kader van het Programma Aanpak Stikstof.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Dus je mag die sleepvoet gebruiken maar straks wel een aparaatje kopen van x euro. Wordt het toch nog te duur. Gaat LTO natuurlijk nooit mee akkoord. Cumela zal blij zijn.

 • Mtswie

  Opnieuw een onmogelijke opgave.
  Verdunde mest op stroken van 5 cm. Hoe gaan we dat redden.

 • GCK

  Waarom zou op die manier de verdunde mest niet op zandgrond mogen?

 • hollandagri

  wat een geneuzel achter de komma. met in mijn achterhoofd dat er steeds meer verkeer komt , zowel vlieg , boot als auto verkeer. het gaat nergens meer over allen maar weer de boeren stand traineren en uitroken.

 • piet p

  Je mag wel water in mest maar geen mest in water doen.
  Toch logisch!

 • Jan-Zonderland

  Wanbeleid !
  Waarom geeft de minister niet gewoon ronduit toe dat zij en/if haar voorganger haar hand overspeeld hebben met het verbod, zonder dat er een alternatieve methode beschikbaar is ? Beken gewoon eens kleur en kom niet met allerlei onzin op de proppen zoals apperatuur die moet waarborgen dat er wel genoeg water bij gemengd wordt. Zou je ook wel kunnen verplichten dat er een batterij camera's op moeten om te registreren dat het sliertje mest niet breder is dan 5 cm. Het wachten is op een nvwa controleur die op iets minder vriendelijke wijze verzocht wordt het bedrijf van een boer te verlaten. Goed of niet goed, ze roepen het zelf over zich af.

 • piet p

  Breng ze maar niet op ideeen

 • Mbmb

  Nounou.. wat een zootje bij lnv . Wat een blamage, schouten bakt hier ook weer niets van, eerst verbieden zonder dat iemand nog kan snappen wat dit oplevert voot t milieu, daarin hardleers volharden en dan nu weer dit.Er is inderdaad geen controle apparatuur maar dat wisten we al. Nu moeten we het zelf aantonen., hoe dat wordt niet vermeld. Ze zoeken t maar uit, die mest gaat op t land. MET de sleepvoet.

 • gjh

  wat een slappe hap en wat doet LTO ? NIETS NATUURLIJK

 • frl

  Geel hesje aan en ketsen met die drijfmest.

 • hmeindertsma

  In de boerderij van dinsdag staat dat de mest niet over de rand heen mag, dus een brede snee in de grond. Stel je wil 30 kuub doen dan kom je op 2cm breed en 3 cm diep op elke 20cm rijafstand. Dan kom je op 10% braak (elke 50 ha is dan 5 ha zwart) Succes met de droge zomers :-( Welke instantie kun je benaderen om het ministerie eens op zijn plek te zetten?

 • hylkema.l

  Water bij de mest mengen word al veel in de praktijk toegepast. Dat werkt prima. Het enige probleem is nog de presiese verhouding te controleren.

 • Jan-Zonderland

  Dat is helemaal geen probleem Hylkema, daar wordt een probleem van gemaakt dior de overheid. Als 1/3 water goed werkt laat de overheid dat dan promoten dmv onderzoek en praktijk ervaringen. Nee Schouten/LNV begint gelijk weer problemen te zoeken van er is nog geen apparatuur. Is iok nergens voor nodig

 • kleine boer

  Hier altijd zodra mest seizoen begint de dakgoot uitlopen in de pompput maar ja hoe controleer je dat? Zeker na droog jaar zullen ze zeggen.... ik heb vd herfst maar ff met waterpomp er wat bij gepompt dat hoeft in een normaal jaar niet. Iets dunner werkt gewoon mooier het vloeit beter.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.