Home

Nieuws

Nieuwe Boerenfamilie verbindt stad en platteland

Met het initiatief ‘Nieuwe Boerenfamilie’ wil het bureau Food Hub het platteland met de stad verbinden. Samenwerking en innovatie staan centraal, meldt medeoprichter Joris Lohman van Food Hub.

De Nieuwe Boerenfamilie bestaat uit een boer die ‘familieleden’ om zich heen kan kiezen om nieuwe ideeën en programma’s voor zijn bedrijf uit te werken. Voorbeelden van familieleden zijn financieel adviseurs, koks, bodemdeskundigen en juristen. ‘’Op deze manier kunnen we kennis uitwisselen en de boer een unieke kans geven om te bouwen aan een haalbare, logische en duurzame vernieuwing in het boerenbedrijf”, aldus Lohman.

Door mensen buiten de agrarische sector over de vloer te laten komen kunnen innovatieve ideeën ontstaan. ‘’Het klopt dat er al een heel aantal mensen bij de boer over de vloer komen, maar zij werken vaak in dezelfde sector. Input vanuit andere sectoren kan leiden tot unieke uitkomsten.”
Lees verder onder het Facebook-bericht

Ruimte voor 15 boeren

Er is ruimte voor 15 boeren om het Nieuwe Boerenfamilie traject te starten. Het totale traject kost € 5,000. Hiervan betaalt de boer € 800. In het eerste jaar krijgt de boer intensieve voorlichting en begeleiding van adviseurs. De jaren erna wordt praktische invulling gegeven. ‘’Veranderingen op de boerderij krijg je nou eenmaal niet in 3 maanden voor elkaar”, aldus Lohman.

De resterende € 4.200 komt van provincie of van de ‘nieuwe boerenfamilie’. ‘’We zijn met provincie Overijssel in overleg om dit met provinciegelden te vergoeden. Doel is om eind februari 2019 te starten met de trajecten. Voor kerst dit jaar ontvangen boeren die zich aangemeld hebben meer informatie en worden veel gestelde vragen beantwoord.

70 boeren en 350 geïnteresseerden aangemeld

Tot nog toe hebben 70 boeren zich aangemeld, waarvan voor 15 boeren plek is voor het traject. De niet-geselecteerde agrariërs hebben toegang tot het online platform. Hier wordt informatie verstrekt. Naast boeren hebben zich zo’n 350 geïnteresseerden aangemeld op de website, waarvan ongeveer 100 mensen die boeren actief willen helpen binnen de ‘familie’. De resterende 250 zijn geïnteresseerden in het project.

Iedereen die geïnteresseerd is, kan zich gratis aanmelden op de website. Daarnaast willen de initiatiefnemers boerenfamilie-evenementen organiseren die voor iedereen toegankelijk zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.