Home

Nieuws 4 reacties

Q-koorts eiste al 95 levens

Aan de Q-koorts blijken inmiddels 95 mensen te zijn overleden. Het aantal is op te maken uit de bijgestelde Nationale Chronische Q-koorts Database.

Twee jaar geleden was er nog sprake van 74 sterfgevallen door Q-koorts.

Tijdens de Q-koortsuitbraak van 2007-2010 ontwikkelde een aantal besmette personen chronische Q-koorts, die ook later problemen kan opleveren. Vaatwanden en hartkleppen kunnen geïnfecteerd raken. Dat kan complicaties als hartfalen of een gescheurde grote lichaamsslagader met zich meebrengen.

In 2016 bleek dat er sinds het begin van de uitbraak 65 patiënten waren overleden aan chronische Q-koorts. Met de 9 patiënten die overleden waren aan acute Q-koorts kwam het totale aantal overledenen toen dus op 74 uit, 21 minder dan nu.

Er overlijden nog steeds mensen aan Q-koorts

Meer chronische Q-koortspatiënten

“Veel mensen denken dat de Q-koorts nu wel voorbij is. Als je mij in 2010 had gevraagd of ik dacht dat er in 2018 nog mensen zouden overlijden aan Q-koorts, was mijn antwoord ‘nee’ geweest. Maar er komen nog steeds chronische Q-koortspatiënten bij en er overlijden nog steeds mensen aan”, aldus internist-infectioloog Chantal Bleeker van het bij de database betrokken Radboudumc.

Het toont aan dat de regering geen grip heeft op dit dossier

Dringend beroep op regering

De stichting Q-uestion doet opnieuw een ‘zeer dringend’ beroep op de regering om maatregelen te nemen. “Het nieuws is dramatisch en nauwelijks te bevatten. Het toont opnieuw aan dat de Q-koorts niet over is, zoals velen, ook artsen, politici en bestuurders beweren. Het toont ook aan dat de regering sinds 2005 geen grip heeft op dit dossier”, aldus de stichting. De belangenclub wil onder meer screening van risicogroepen, een onafhankelijk onderzoek naar de afgelopen jaren en excuses en schadevergoeding voor de duizenden getroffenen.

Infectieziekte

Q-koorts is een infectieziekte die van dieren als melkgeiten en -schapen op mensen kan overgaan. Q-koorts is niet van mens op mens overdraagbaar. De gegevens van patiënten met chronische Q-koorts worden bijgehouden in genoemde database van het UMC Utrecht, het Radboudumc en het Brabantse Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Lees ook: ‘Meer onderzoek nodig naar geitenhouderij’

Laatste reacties

 • cholfitty

  De gegevens van patiënten met chronische Q-koorts worden bijgehouden in genoemde database van het UMC Utrecht, het Radboudumc en het Brabantse Jeroen Bosch Ziekenhuis.
  Is er ook bekend of de mensen die met chronische Q-koorts te maken hebben ,
  ook andere voedings gerelateerde ziekten hebben ,zoals astma,ruema,en bepaalde vormen van kanker....
  WARSCHIJNLIJK IS HET AFWEER SISTEEM BIJ DEZE MENSEN NIET OP ORDEN,
  waardoor zij veelmeer kans hebben om vatbaar te zijn voor allerhande problemen!! ALS WE ONDERSTAAN DE VOEDINGS PROBLEEM AANPAKKEN GAAN OP TERMIJN WEER VEEL PROBLEMEN VAN ZELF VOORBIJ !!!!!!!!!!!!
  PS:Als gevolg van veranderingen in ons hedendaags eetpatroon is de laatste decenia een FATALE ONBELANS ontstaan in de optimale
  verhouding tussen omega 3 & 6 vetzuren, Heel vroeger en nu.
  Bij de Eskimo s was /is de verhouding 1 staat tot 1,Terwijl nu in de samenleving de verhouding wel 10 :1 tot wel 25:1 ligt
  <>

 • hollandagri

  honden kunnen ook q koorts hebben. ook in gebieden waar geen geiten zijn.

 • hollandagri

  AAntal gedupeerden moet snel afnemen omdat nieuwe meldingen ook nagenoeg nihil zijn volgens rivm sinds er geent wordt. <>

 • Alco

  Natuurlijk is elke dode er één teveel.
  Maar cijfers of de overledene mensen bedrijfsmatig zijn, of hobbydieren hebben, of er ver vanaf wonen,kan ik niet vinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.