Home

Nieuws 1 reactie

Boer krijgt geen € 3 miljoen aardbevingsschade

Melkveehouder Kor Kruizenga uit het Groningse Rasquert krijgt geen € 3 miljoen als voorschot om de schade aan zijn boerenbedrijf door de gaswinning te herstellen.

De boer spande een kort geding aan tegen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om een faillissement af te wenden. Maar de rechter wees het verzoek af.

De boerderij met stallen en mestsilo liep in februari 2012 na de aardbeving in Huizinge de eerste scheuren op. Door nieuwe bevingen liep de schade op tot ruim € 5 miljoen. Om zijn bedrijf te redden is een voorschot van ruim € 3 miljoen nodig.

Volgens Kruizenga is door aardbevingen de grondwaterhuishouding ontregeld en zijn de mestkelders gaan scheuren. Mest vermengt zich met grondwater. De melkveehouder kan zijn bedrijf op deze manier niet voortzetten.

Rechter wil meer bewijs

De NAM ziet geen samenhang tussen de aardbevingen en de schade aan de stallen en kelders. De boer diende rapporten van deskundigen in die het grondwaterprobleem door aardbevingen ondersteunden. De rechter vindt dat er meer bewijs moet komen op dat gebied.

Verder is de zaak volgens de rechter te complex om in een kort geding te beoordelen. Er loopt op dit moment een bodemprocedure over de schade en de aansprakelijkheid. Die procedure kan nog jaren duren.

Advocaat: faillissement onafwendbaar

Doordat de melkveehouder geen voorschot krijgt, staat het water hem tot aan de lippen en wordt een faillissement nagenoeg onafwendbaar, zei zijn advocaat Piet Huitema.

Bij een toewijzing was dit vonnis ook een voorbeeld geweest voor de vele andere boeren in dit gebied.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.