Home

Nieuws 4 reacties

Hogan: samenwerking tussen boeren niet zien als kartel

Samenwerkende boeren moeten door mededingingsautoriteiten niet als kartel worden beschouwd, zegt Eurocommissaris Phil Hogan.

Hij heeft die uitspraak gedaan tijdens zijn bezoek aan Den Haag, om met minister Carola Schouten, LTO Nederland en een groep jonge boeren over het nieuwe GLB te praten.

‘Boeren moeten meer kunnen samenwerken’

Hogan vindt dat boeren meer moeten kunnen samenwerken om een sterkere positie in de keten te krijgen, Het nieuwe Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) moet meer ruimte geven voor producentenorganisaties en brancheorganisaties. Hogan zegt dat dan nog geen sprake is van kartelvorming, omdat nog heel veel spelers overblijven en er geen sprake van is dat de markt slechts wordt beheerst door slechts enkele spelers. “Het is slechts gebruik maken van de ruimte die de regels bieden”, vindt Hogan.

Doorbraak

Een sterkere positie van de boer in de keten speelt al heel lang, maar een doorbraak is er nog niet. Volgens Hogan moet dat nu wel lukken, vanwege de nieuwe politieke situatie. In het Europees Parlement en in de Commissie is brede steun. “We hebben het mandaat om er iets aan te doen.”

Hogan benadrukt dat het budget voor het GLB zwaar onder druk staat, onder meer door het uittreden van Groot-Brittannië

Hogan zegt dat boeren in de toekomst hun inkomen moeten halen uit de markt en uit vergoedingen voor maatschappelijke diensten. Hogan benadrukt dat het budget voor het GLB zwaar onder druk staat door het uittreden van Groot-Brittannië en door de Europese uitdagingen op onder andere het terrein van veiligheid en migratie. Daarnaast zal er een verschuiving van de middelen plaats gaan vinden.

‘Meer steun voor kleine boeren’

Hogan vindt dat kleine boeren meer steun zouden moeten krijgen. “Nu komt 80% van het budget terecht bij 20% van de boeren. Dat is logisch, omdat we werken met een hectarepremie en deze 20% van de boeren ook 80% van de grond in bezit hebben. De kleine boeren verdienen een grotere bijdrage”, vindt Hogan. Hij voegt eraan toe dat ook de verdeling van budget tussen Oost- en West-Europese lidstaten tot een verschuiving zal leiden. Nederlandse boeren behoorden tot nu toe tot de landen met de hoogste hectaretoeslagen.

Hogan niet concreet over budget

Hoeveel budget Hogan nodig heeft voor een goed landbouwbeleid, wil hij niet zeggen. Hij zet zich in voor een zo hoog mogelijk budget. “Maar uiteindelijk zijn het de lidstaten die het budget bepalen”, benadrukt Hogan.

De Eurocommissaris vindt ondersteuning aan de boeren gerechtvaardigd, omdat boeren de belangrijke taak hebben om voldoende en veilig voedsel te produceren. “Daarnaast hebben maatschappelijke taken op het gebied van milieu, plattelandsbeheer en klimaat. Wie anders dan de boeren, die het landschap beheren, kunnen we vragen om deze taken uit te voeren?”, zegt Hogan.

Laatste reacties

 • ENDE902

  Ik ben benieuwd of de rest van de Europese Commissie die visie deelt. Ik vermoed van niet.

 • .....

  Irritant dat er zo'n grote groep van WUR in dat zaaltje zat, toekomstige linkse beleidsmakers die zich nu al warmlopen voor een baantje in de boer wegpest industrie

 • Kelholt

  Beste Mariska,

  Ik neem aan dat jij als parlementair verslaggever ook bij de gesprekken met Phil Hogan aanwezig was en ook enkele kritische vragen hebt gesteld. Toch? Ik zal een voorzetje geven.

  "Hogan zegt dat boeren in de toekomst hun inkomen moeten halen uit de markt en uit vergoedingen voor maatschappelijke diensten."
  Kritische vraag: "Beste Phil, hoe kunnen we onze inkomsten uit de markt halen als onze hoogwaardige producten die worden geproduceerd volgens alle strenge europese regels op de markt dezelfde prijs krijgen als de producten uit andere werelddelen waar ze iets minder minder streng zijn?"

  "Hogan vindt dat kleine boeren meer steun zouden moeten krijgen. De kleine boeren verdienen een grotere bijdrage."
  Kritische vraag: "Beste Phil, je zegt net boeren hun inkomen uit de markt moeten halen. Kunnen kleine boeren dat dan niet? Hebben kleine boeren de machines niet om plaatsspecifiek te bemesten en te bespuiten waarbij het milieu zo min mogelijk wordt belast?"

 • Kelholt

  "De Eurocommissaris vindt ondersteuning aan de boeren gerechtvaardigd, omdat boeren de belangrijke taak hebben om voldoende en veilig voedsel te produceren. “Daarnaast hebben maatschappelijke taken op het gebied van milieu, plattelandsbeheer en klimaat. Wie anders dan de boeren, die het landschap beheren, kunnen we vragen om deze taken uit te voeren?”
  Kritische vraag: "Beste Phil, vraag jij de boeren om deze taken uit te voeren of dwing je ze? Met de huidige marktprijzen word je wel gedwongen om mee te doen met het europese regelcircus omdat anders je bedrijf zo failliet is. Daarnaast heb je het over voldoende en veilig voedsel. Waarom heb je het ook niet over kwalitatief goed voedsel? Omdat door europees beleid de Nederlandse bodem wordt uitgemergeld? Lees anders het volgende nog even: <> "

Of registreer je om te kunnen reageren.