Home

Nieuws 20 reacties

Agrifirm: jonge boer kan borst natmaken

Mochten er nog jonge boeren zijn die het idee hadden dat ze gewoon door kunnen boeren zoals hun ouders het al jaren deden, dan zijn ze op de Agrifirm Jongerendag 2018 uit de droom geholpen.

Iedere spreker was er wel van overtuigd dat de landbouwsector grote veranderingen staat te wachten. Die mening werd gedeeld door de honderden jonge boeren, die – samen met de voltallige raden van bestuur en van commissarissen van Agrifirm – zorgden voor een goed gevulde zaal van Theater Orpheus in Apeldoorn. Of ze durfden, daartoe uitgedaagd door dagvoorzitter ‘Wie is de Mol‘-Art Rooijakkers, tegenover de vele aanwezigen niets anders te zeggen. Hoe die toekomst er dan wél uit gaat zien, werd overigens niet echt duidelijk tijdens de jongerendag van Agrifirm.

‘Voedselketen in Balans’

Als start van de dag – die als thema ‘Voedselketen in Balans’ meekreeg – greep Agrifirm de kans aan om een strak geproduceerd filmpje te tonen waarmee de voercoöperatie wilde aantonen klaar te zijn voor de toekomst en die samen met boeren ook aan te kunnen. Niet voor niets is ‘Better Together’ het bedrijfsmotto van Agrifirm.

‘We zijn het enige land dat 3 keer zoveel landbouwproducten produceert als het zelf opeet – waanzin!’

Tijdens de forumdiscussie maakte Dick Veerman, eigenaar van Foodlog, meteen gehakt van die film. Veerman: “In die film straalt Agrifirm uit dat wij, de Nederlandse boer, de wereld moeten voeden. Wat een onzin.” Volgens Veerman denken boeren veel te veel vanuit de ideeën uit de jaren zeventig, waarin zoveel mogelijk produceren het hoofddoel was. “Dat produceren kunnen anderen ook steeds beter, we moeten inzetten op onze specifieke kennis die anderen niet hebben. We zijn het enige land dat 3 keer zoveel landbouwproducten produceert als het zelf opeet; waanzin!” Volgens Veerman kan de Nederlandse landbouw zich daarom veel beter richten op het uitdragen en vermarkten van de kennis die de sector heeft in het integreren en bij elkaar brengen van de verschillende disciplines. “Daar hebben we echt toegevoegde waarde, niet door steeds meer mest te produceren en in bulk voedsel te exporteren. Waarom mest produceren en bijvoorbeeld geen insecten?”

Niet in slachtofferrol kruipen

Directeur Public & Cooperative Affairs van Agrifirm Ruud Tijssens gaat veel minder ver dan Veerman. Maar ook hij verwacht een ommezwaai. “De realiteit is dat we geconfronteerd worden met kritische consumenten, strenge wet- en regelgeving van de overheid, milieuproblemen et cetera, maar zie dat ook vooral als een kans. Kruip vooral niet in de slachtofferrol, dat leidt namelijk tot niets.” Veranderingen hoeven volgens Tijssens ook geen probleem te zijn. “We willen als Agrifirm graag meehelpen die te ontwikkelen. Voor ons is wel het uitgangspunt dat er een goed verdienmodel mogelijk moet zijn en blijven voor boeren.”

NAJK

Ook de vertegenwoordiger van de jongeren bij uitstek, NAJK-voorzitter André Arfman, heeft vraagtekens bij steeds grootschaliger produceren, puur voor het buitenland. Op de stelling dat het allemaal beeldvorming is en dat we, als je de boeren de vrije hand geeft, voedsel kunnen produceren voor iedereen, was de NAJK‘er zeer kritisch. Arfman: “Daar ben ik het niet mee eens. Je moet vooral op je omgeving letten, het is wel samen leven. Je kunt de ‘licence to produce’ alleen overeind houden in goed overleg met je naaste omgeving.”

‘Misschien hoeft het allemaal niet nóg efficiënter. We staan aan het begin van een proces, het is tijd voor een volgende stap’

Over hoe uiteindelijk de sector eruit zal zien in een tiental jaren, wilde niemand een vergezicht schetsen. Maar als een paal boven water stond de overtuiging dat de huidige weg van door steeds grotere efficiëntie steeds meer produceren eindig is. Agrifirm-topman, Dick Hordijk, vatte het aan het begin van de jongerendag al op een gewaagde manier kernachtig samen: “Misschien hoeft het allemaal niet nóg efficiënter. We staan aan het begin van een proces, het is tijd voor een volgende stap.”

Laatste reacties

 • Misschien hoeven veel jonge boeren hun borst niet nat te maken.
  Die beginnen er helemaal niet meer aan. Door het beleid wat nu gevoerd wordt, worden de familiebedrijven om zeep geholpen en de grote bedrijven zijn niet meer over te nemen en vallen door hun grote hebzucht naar steeds meer misschien wel door de regelgeving van nu om. Bovendien zijn er heel veel bedrijven die geen opvolger hebben en de regelbrij spuugzat zijn en de pijp aan maarten geven. En het kielzog daar achter gaan ook bij de toeleveringsbedrijven de gevolgen komen.

 • farmerbn

  Het was dus een verschrikkelijke jongerendag. Allemaal sprekers die zich al gewonnen geven en de tegenstanders van de landbouw naar de mond praten. Wijsneus Dick Veerman vertelde dat boeren kennis moeten verkopen omdat het buitenland net zo goed kan produceren als de Nederlanders. Ook de buitenlanders zijn niet dom hoor. Trouwens, kennis moet je niet verkopen die moet je voor jezelf houden.

 • alco1

  Een dag dus waar de economie van Nederland niet belicht werd.
  Wij importeren zoveel auto's ,olie, smartphone's en zo kunnen we nog veel meer neerzetten.
  En als de gaskraan dichtgaat wordt het probleem met de Nederlandse economie nog veel slechter.
  De landbouw met zijn export moet gekoesterd worden.
  Zijn die jongeren er toch allemaal maar weer mooi ingetrapt.

 • A1967

  Alco1#helemaal mee eens, was ook mijn gedachte

 • mfeitsma1

  Kop d'r veur mensen :)

 • bankivahoen

  Als het aan Veerman ligt worden we van een exporterend land een importerend land. Hij is teveel beïnvloed door zijn anti boer vrienden op foodlog. Vroeger was hij milder en had meer begrip voor de boeren. Jammer.

 • Koos

  Kennis verkopen klinkt heel mooi. Maar wie gaat die kennis verkopen, wie ontvangt de revenuen daarvan en hoe kan ik als boer dan mijn voordeel er mee doen.
  Kort samengevat : kul

 • John*

  De grote hoop van die export van Dick komt niet eens in of uit boeren handen.. die gaat in Rotterdam de trein of boot Europa in.. We moeten gewoon blijven doen waar we goed in zijn en wat veel bedrijven goed in de vingers hebben en dat ons blijven richten op de juiste prijs/kwaliteits versterkt door innovatie. Als de landbouw in Nederland zo slecht zou zijn werd er echt geen 80.000 euro voor een hectare betaald..

 • melkveehouder .

  Als we alle bedriijven sluiten die meer produceren dan de Nederlandse consument verbruikt, dan is Nederland leeg. De opmerking dat de landbouw meer consumeert dan we verbruiken is gemaakt Voor en door de simplisten in onze samenleving.


 • brutus71

  Is die Veerman van Groenlinks of zo, wat een zwart kijker, kennis verkopen Is zelfmoord.
  Ik had liever die Veerman de oud minister gehoord

 • Als ik het goed heb is het de oud minister.

 • alco1

  Dat was Cees Veerman. Hier staat Dick.

 • jan4072

  Het staat iets los van het verhaal en de reacties maar wat ik niet begrijp is dat elke hoor ik dat er geen opvolgers zijn en toch is de landbouwgrond bijna nergens zo duur als in ons land. Wie breidt er zo dramatisch uit in de melkveehouderij? Ergens moeten de opvolgers er dus wel zijn?

 • koestal

  Alles verandert,ook Agrifirm ,laat DIck Veerman zelf onmiddelijk boer worden,dan kanie het laten zien

 • Bas Spruijt

  @jan 4072.
  Hier zitten opvolgers genoeg,7 rundvee bedrijven om me heen met 9 opvolgers.

 • Jan-Zonderland

  De uitspraak van die Veerman: "we produceren 3 x zoveel als wat we zelf op eten, waanzin" is de meest stompzinnige en kortzichtige uitspraak die ik ooit heb gelezen. Ik produceer 10.000 keer meer uien dan wat ik zelf opeet. Ook waanzin dan ? Dat al die jonge boeren zich dergelijke onzin aan laten meten door zo'n fantast is eigenlijk zeer verbazingwekkend. Ze hadden acuut met zijn allen de zaal moeten verlaten.

 • Bennie Stevelink

  @Jan Zonderland, in Canada produceren ze precies zoveel melk als in eigen land nodig is. Daardoor kunnen ze de prijs hoog houden.
  Als ze verhoudingsgewijs net zoveel melk zouden produceren als Nederland waren ze voor 70% afhankelijk van de wereldmarkt en hadden ze ook de prijs van de wereldmarkt.

  Velen realiseren zich niet dat in vrijwel alle landen de landbouw primair gericht is op het voeden van het eigen volk. Slecht een beperkt percentage is bestemd voor export. Nederland is één van de weinige landen die een gespecialiseerde exportlandbouw heeft. Alleen Nieuw Zeeland is met zijn zuivel vergelijkbaar met Nederland.
  Het probleem is nu dat in de toekomst andere landen simpele fysieke kwaliteit, steeds meer tegen een lagere prijs kunnen produceren dan wij. Met het leveren van alleen fysieke kwaliteit worden wij van de markt gedrukt.

  Heel duidelijk wordt dat op dit moment bij FC die extra geproduceerde melk, die op de wereldwijde bulkmarkt moet worden afgezet, wil korten met 10 cent per liter zodat het in evenwicht komt met wat melk daar opbrengt. Een groep grote boeren (!!!) heeft in paniek een bijeenkomst georganiseerd in Zuidhorn omdat ze niet voor deze prijs kunnen melken.
  Voor het eerst wordt zichtbaar dat onze kostprijs te hoog is voor de wereldwijde bulkmarkt. Die productie moeten we dus achterwege laten.

 • Jan-Zonderland

  @ Bennie Stevelink, ja dat weet ik en ook zo met eieren en pluimvee. Maar dit systeem van supply management staat hier ook op losse schroeven. Het is ook de reden dat zuivel en pluimvee producten hier erg duur zijn in de winkel, wat de consumptie niet ten goede komt. Of het goed is of niet om het systeem over boord te gooien, ik weet het niet. Daar zijn al vele discussies over gevoerd. Voor de grondprijs zou het wel goed zijn.
  Waar het mij om gaat is dat er m.i. niks mis is om meer te produceren dan jezelf op kunt eten. Er zijn net zoveel mensen afhankelijk van import dan van export.

 • koestal

  Allemaal klant worden bij Agrifirm,dan komt het goed.

 • koestal

  einde van het bulkdenken

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.