De Tweede Kamer wil door met de KringloopWijzer, ondanks het negatieve oordeel dat minister Henk Kamp (Economische Zaken) daarover heeft uitgesproken.
Met de KringloopWijzer kunnen veehouders aan de hand van bedrijfsspecifieke gegevens bepalen hoe groot de fosfaatproductie is.
Stelsel fosfaatrechten
De KringloopWijzer zou kunnen worden gebruikt als instrument om te voldoen aan het stelsel van fosfaatrechten in de melkveehouderij. De minister wil daar voorlopig niet aan.
De Kamer vraagt de minister om de melkveehouderij te helpen de KringloopWijzer te vervolmaken, zodat de bezwaren die de minister heeft worden weggenomen.
Controle
Minister Kamp schreef begin deze maand aan de Tweede Kamer dat de KringloopWijzer onvoldoende handvatten heeft voor controlerende instanties (NVWA of RVO.nl) om achteraf te bepalen dat de uitkomst ook klopt. Sommige gegevens zijn praktisch oncontroleerbaar, aldus de minister.
Steun van Kamerfracties
D66 constateert dat de minister wel knelpunten aangeeft, maar geen stappen neemt om die knelpunten weg te nemen. Volgens D66 moet de melkveehouderij ondersteund worden in de vervolmaking van de KringloopWijzer.
Het CDA vraagt de minister aan te geven om welke gegevens het gaat en of dat niet ondervangen kan worden. Het CDA bepleit een omvangrijke proef met de kringloopwijzers met ongeveer 2.500 bedrijven. ChristenUnie sluit zich daarbij aan, al noemt die partij geen aantal. VVD vraagt zich af of een beperkte proef, zoals de minister wil, wel voldoende is om op basis daarvan beleid te maken.
Vraagtekens SP
De SP heeft vraagtekens bij een proef, die zal lopen terwijl Nederland ook al moet voldoen aan het nitraatactieprogramma. De Partij voor de Dieren zegt dat het nu tijd is de Nederlandse landbouw zo te beperken, dat ze binnen de ecologische grenzen opereert. Volgens de partij hebben achtereenvolgende kabinetten de gangbare landbouw steeds maximaal ongemoeid gelaten.
Alles over fosfaatrechten:
|
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.