Home

Nieuws 19 reacties

Kamer wil KringloopWijzer vervolmaken

De Tweede Kamer wil door met de KringloopWijzer, ondanks het negatieve oordeel dat minister Henk Kamp (Economische Zaken) daarover heeft uitgesproken.

Met de KringloopWijzer kunnen veehouders aan de hand van bedrijfsspecifieke gegevens bepalen hoe groot de fosfaatproductie is.

Stelsel fosfaatrechten

De KringloopWijzer zou kunnen worden gebruikt als instrument om te voldoen aan het stelsel van fosfaatrechten in de melkveehouderij. De minister wil daar voorlopig niet aan.

De Kamer vraagt de minister om de melkveehouderij te helpen de KringloopWijzer te vervolmaken, zodat de bezwaren die de minister heeft worden weggenomen.

Controle

Minister Kamp schreef begin deze maand aan de Tweede Kamer dat de KringloopWijzer onvoldoende handvatten heeft voor controlerende instanties (NVWA of RVO.nl) om achteraf te bepalen dat de uitkomst ook klopt. Sommige gegevens zijn praktisch oncontroleerbaar, aldus de minister.

Steun van Kamerfracties

D66 constateert dat de minister wel knelpunten aangeeft, maar geen stappen neemt om die knelpunten weg te nemen. Volgens D66 moet de melkveehouderij ondersteund worden in de vervolmaking van de KringloopWijzer.

Het CDA vraagt de minister aan te geven om welke gegevens het gaat en of dat niet ondervangen kan worden. Het CDA bepleit een omvangrijke proef met de kringloopwijzers met ongeveer 2.500 bedrijven. ChristenUnie sluit zich daarbij aan, al noemt die partij geen aantal. VVD vraagt zich af of een beperkte proef, zoals de minister wil, wel voldoende is om op basis daarvan beleid te maken.

Vraagtekens SP

De SP heeft vraagtekens bij een proef, die zal lopen terwijl Nederland ook al moet voldoen aan het nitraatactieprogramma. De Partij voor de Dieren zegt dat het nu tijd is de Nederlandse landbouw zo te beperken, dat ze binnen de ecologische grenzen opereert. Volgens de partij hebben achtereenvolgende kabinetten de gangbare landbouw steeds maximaal ongemoeid gelaten.

Laatste reacties

 • Frederiqe

  Zoterflikker toch op daar in den haag

 • hansvanbergen

  Kijk eens verstandige mensen in de kamer.

 • alco1

  Geen verstandige mensen, maar op emotie gestuurde mensen.
  Want laten we wel wezen. Verstand hebben er velen niet van.
  De KLW is voor een individuele boer een tool om ze efficient mogelijk te werken met de nu geldende normeringen.
  Maar vergelijk het met rijenbemesting van mais:
  De grond heeft voorraad en dan plus de bemesting die in de rij gegeven wordt, kan er nog jaren een goede opbrengst volgen.
  Echter verschraald de grond. Tot!!!!!
  Zo is het ook met KLW.
  Tekorten zullen eerder merkbaar zijn en tot ziek vee lijden.
  Evenwichtsbemesting aan de hand van analyses, daar moet de prioriteit liggen

 • hansvanbergen

  Lijkt me beter voor jullie om je eerst eens in de klw te verdiepen, je erover op te laten leiden EN DAN pas een oordeel te hebben. Maar goed dat CDA CU en D66 het WEL snappen

 • kleine boer

  Dus grond monster nemen erop brengen wat moet en er naar 4 jaar achter komen dat na opnieuw monsteren het weer niet klopt....heb ik het alleen nog maar over een simpel ph getal.....als je volgens de norm zou werken zou het moeten kloppen dus maar tis niet zo....was dat wel zou niemand meer een monster hoeven nemen zo is het met kringloopwijzer net zo. Mais werd bij een collega na half jaar opnieuw bemonsterd omdat het niet lekker liep 2e monster best wel anders dus wat hou je aan bij kringloopwijzer juist ja wat je het beste past niet wat klopt.....

 • M.harmsen

  Kleine boer das logisch. De bestendigheid van zetmeel veranderd naarmate de mais langer in de kuil zit ... dus andere uitslag is logisch.

  Mooi dat er eidelijk kamerleden zijn die vakmanschap en uitdaging willen ondersteunen. Dat geeft weer wat uitdaging ipv staarten tellen.

 • alco1

  @Hans van Bergen.
  Ik zal eens even proberen uit te leggen wat ik bedoel.
  Met weidegang werd ons extra voor gehouden, want de weidegang melk bracht meer op in de super.
  Toen de FC ging produceren was er snel meer aanbod dan vraag.
  Dus de weidegangmelk werd de standaard en boeren die niet konden de dupe.
  Met beterleven stervlees zal het precies zo gaan.
  Ze beuren misschien wel 60 cent meer, maar als die markt verzadigd is zal die prijs ook de standaard worden en Dierenbescherming een stok om niet gedweeë boeren te slaan.
  Zo ook met KLW. Als boer heb je een voordeel, maar we moeten onze normering daardoor niet verkwanselen .

 • kleine boer

  m harmsen is ook logisch maar welk monster neem je dan of tig x per jaar monsters nemen? Dat was mijn punt.

 • John*

  voor die nitraatrichtlijn moeten we gewoon het systeem uit België overnemen. niet nog een keer het wiel opnieuw uitvinden.

 • koster

  de klw krijg je nooit 100% waterdicht zonder Gestapo methodes. Als je echter voor 95% gaat en die enkele frauderende boer die er mee weg komt laat gaan, dan zijn er al zo ongeveer.

 • hansvanbergen

  Wel een mening hebben. Maar nog geen begin van enige kennis van de klw. Van de zomer zat ik op een terras met oa een oud cafe houder. Vroeger gaf men bij de belasting gewoon 50 fusten bier op en de andere 100 gingen zwart de deur uit. Complete feesten bruiloften geheel zwart. De belasting dienst had echter alle advertenties uitgeknipt en ook vond men dat er voor 150 fusten koolzuur was ingekocht. Ok de optredende artiest deed de helft van de optredens zwart. Ook daarvan had de belastingdienst alle advertenties netjes uitgeknipt. Bij een inval bij zijn impressario trof de belastingdienst een map met 'zwart 'erop aan

 • hansvanbergen

  Ja dat is de map van mij Surinaamse dans orkesten probeerde de impressario de zaak nog te redden. Frauderen is simpel tot de eerste controle. En natuurlijk zal nooit alles bij de klw 100% waterdicht zijn. Maar als dat al 95% is het al heel mooi. En als je dan je niet benutte p rechten toch mag gebruiken met wat extra koeien is dat mooi meegenomen en heel terecht.

 • hansvanbergen

  En zeker met moderne machines met gps die de oogst registreren is controle veel simpeler. De boer zal ZELF de gegevens moeten aanleveren ws kloppend. En dat zal ook wel zijn prijs hebben.

 • kleine boer

  Hans, er zijn er met ruim voldoende grond en mest aanvoeren waarom zouden wij dan die prijs moeten betalen voor onzinnige klw en daarom meer koeien kunnen houden ? Laat de keuze vrij ieder die er baat bij heeft zal er ook goed mee omgaan er is al genoeg verplicht onder tussen.....

 • Attie

  Hans, en wat denk je van dierrechten?? simpel en ook vrijheid blijheid !

 • Bennie Stevelink

  @kleine boer en @attie, je kunt de veestapel wel begrenzen met dierrechten of voldoende grond hebben maar dat geeft geen enkele garantie dat je milieutechnisch goed bezig bent. De grootste mineralenverliezen vinden immers plaats op de grond van akkerbouwers en hebben dus niets met vee te maken.
  Hoe denken jullie de samenleving te overtuigen, dat wij als sector milieutechnisch goed bezig zijn?

 • Attie

  Bennie, dat doen we met veel gras en volop weiden, en dan een hele poos niks !!

 • alco1

  Er is niets mis mee met de KLW.
  Echter moeten we ons niet laten piepelen met te lage bemestingsnormen.

 • kleine boer

  Bennie de samenleving zien de koeien in de wei en niet de klw en alleen maar gemaaide weiden omdat dat beter uitkomt Ivm zgn minder verliezen met maaien ...koe in de wei leg je makkelijker uit als maaien en op stal houden als je het over uitleggen ad samenleving hebt

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.