Home

Nieuws 2 reacties

Frankrijk gaat glyfosaat verbieden

De Franse regering wil glyfosaat voor het eind van de huidige regeringsperiode (2022) verbieden voor alle doeleinden, inclusief de landbouw.

Dat heeft een regeringswoordvoerder maandagochtend meegedeeld.

Premier Edouard Philippe heeft de ministers van landbouw en ecologie opgedragen voor het eind van het jaar met een plan te komen, om het middel fasegewijs in de ban te doen. Minister voor landbouw Stéphane Travert pleit tot nu toe steeds voor een beheerste aanpak, maar zijn collega voor ecologie Nicolas Hulot wil het liefst zo snel mogelijk van glyfosaat af. Hulot kondigde ook eerder aan dat Frankrijk tegen een verlenging van de Europese vergunning voor glyfosaat zal stemmen.

Glyfosaat in 2022 verboden in landbouw

Frankrijk verbiedt glyfosaat al sinds begin dit jaar voor gebruik in de openbare ruimte. Per 1 januari 2019 mag het middel ook niet meer aan particulieren worden verkocht, waarna halverwege 2022, als er weer presidentsverkiezingen zijn, ook het gebruik in de landbouw zou worden verboden.

Enkele honderden Franse boeren hebben eind vorige week een demonstratie gehouden tegen het dreigende verbod op glyfosaat. Daarbij blokkeerden ze ook toegangen tot de Champs-Elysées in Parijs, met balen stro waarop ze zichzelf te ruste legden. Bij die gelegenheid verklaarde een hoge ambtenaar van het ministerie voor landbouw dat een verbod ‘methodisch en met een dialoog met de boeren’ zal worden ingevoerd.

Laatste reacties

  • farmerbn

    2022 is nog heel ver weg en die ecolo Hulot al weer jaren ontslagen.

  • aardappelboer

    zouden ze niet eerst eens met een alternatief komen of allerlei onzinnige regels schrappen waarbij glyphosaat wordt gebruikt zoals vanggewas mais, vergroeningeisen

Of registreer je om te kunnen reageren.