Home

Nieuws 48 reacties

Youp van ’t Hek: ‘Dierenhitlers niet sponsoren’

Felle kritiek van cabaretier Youp van ’t Hek op de intensieve veehouderij; naar aanleiding van de grote stalbrand in Erichem spreekt Van ’t Hek in recente column van ‘dierenhitlers’. De POV pikt de vergelijking met Hitler niet.

In een recente column (getiteld: Krijspaleis) in dagblad NRC laat cabaretier Youp van ’t Hek merken nog steeds geen liefhebber te zijn van de intensieve veehouderij. Niet voor het eerst; al in 1998 joeg hij als ambassadeur van Varkens in Nood de varkenssector in de gordijnen.

Aanleiding: brand op megabedrijf van Straathof in Erichem

In de gewraakte column gaat Van ’t Hek in op de brand op het varkensbedrijf van Straathof in Erichem. De varkensbaron is in de ogen van de cabaretier de onbetwiste Pol Pot van de vleesindustrie. In Duitsland heeft hij geen ‘concentratiekampen’ meer vanwege ‘het Berufsverbot’. Op een plakje ham na eet Van ’t Hek zelf geen varkensvlees want ‘dierenhitlers wil hij niet sponsoren’.

De varkensbaron is in de ogen van de cabaretier de onbetwiste Pol Pot van de vleesindustrie. In Duitsland heeft hij geen concentratiekampen meer vanwege het Berufsverbot.

‘Kippenparadijzen met martelhokken’

Ook de pluimveehouderij spaart hij niet; door ‘de huidige gifstamperij’ zag hij beelden ‘van die diervriendelijke kippenparadijzen’. Van ’t Hek hoopt dat mensen reïncarneren zodat kippenboeren na hun dood terugkomen in hun eigen ‘martelhokken’. Elke dag een gezellig kippendijtje van de Lidl was volgens zijn huisarts een prima antibioticakuur.

Van ’t Hek hoopt dat mensen reïncarneren zodat kippenboeren na hun dood terugkomen in hun eigen ‘martelhokken’. En: Elke dag een gezellig kippendijtje van de Lidl was volgens zijn huisarts ‘een prima antibioticakuur’.

POV accepteert vergelijking met Hitler niet

Ingrid Jansen, voorzitter van de varkenshouderskoepel POV, reageert met een ingezonden brief sterk afkeurend op de uitspraken van Van ’t Hek. “Kritiek kunnen we accepteren en helpt ons verder. Een vergelijking met Hitler zullen we nooit accepteren.”

Laatste reacties

 • el

  Joep van 't Hek lult uit zijn nek!

 • BW

  Omdat Youp goed gebekt is en altijd een podium krijgt, kan hij zijn verhaal doen. Jammer dat mensen om wie het gaat en verstand van zaken hebben, zelden of nooit de kans krijgen, het uit te leggen. Ik snap niet dat iemand zoals Youp, zulke uitspraken ongestraft mag uiten.

 • vandenbrand

  van het hek kan alleen maar vloeken. sieren en sarren.

 • WGeverink

  Feit is dat de nuchtere en practische mensen met pensioen gaan en vervangen worden met theoretici. Deze kunnen heel goed oplossingen bedenken voor "problemen" maar kunnen zich door ontbrekende praktijk ervaring niet indenken wat voor practische bezwaren er kleven aan hun ontwerp. Zo hebben de ontwerpers er nooit bij stil gestaan dat het luchtwasserkanaal naast zijn bedoelde funktie ook geweldig werkt in het verspreiden en aanjagen van brand.

 • doremalen

  nu kan je het artikel wel lezen ook al ben je geen lid van dit blad ,gek he als het maar iets negatief is .andere dingen die belangrijk zijn kun je niet lezen dan moet je eerst lid worden .boerderij .nl sensatie schrijvers als het hun uitkomt .maar los van dit wel triest voor mens en dier die de brand hebben moeten mee maken

 • Bennie Stevelink

  Lang geleden vond ik Youp van 't Hek nog wel leuk. Later begon hij mij steeds meer tegen te staan. Ik kreeg steeds meer weerstand tegen de grofheid, de hardheid, de medogeloze manier waarop hij mensen afbrandde. De uitspraken die hij nu heeft gedaan sluiten daar naadloos bij aan.
  Tegenwoordig ben ik fan van Herman Finkers. Vooral de oudejaars conference van 2015/2016 was een voorbeeld van fijngevoeligheid en schoonheid.
  Youp van 't Hek kun je vergelijken met een beul die kennis heeft van de pijnlijkste plekken van het slachtoffer om er zo hard mogelijk op te trappen.
  Herman Finkers is te vergelijken met een fysiotherapeut die eveneens kennis heeft van de pijnlijke plekken om deze vervolgens voorzichtig aan te raken en te masseren.

 • YOMI

  Misschien kan het "onafhankelijke" blad de Boerderij ook zijn afschuw uitspreken over deze column van Youp vh Hek en hem vragen of hij bereid is, om zijn welgemeende excuses aan de boeren aan te bieden voor zijn grove en onfatsoenlijke en beledigende en kwetsende woorden.
  Dit zou niets meer dan terecht zijn.

 • WGeverink

  Boeren moeten bij de bouw van een stal zorgen dat deze aan de milieu regels voldoet en denken professionals in de arm genomen te hebben om te zorgen dat het voor mekaar komt. Nu komt men er in Nederland op een wel heel erg pijnlijke manier achter dat er talloze grote stallen zijn gebouwd met een "monster" op de zolder.

 • info36

  De sector blijft Straathof steunen en dat gaat tegen werken, heb ik al zo vaak uitgelegd.

 • jochemsen_1

  Beter dat Youp het schrijft dan iemand die bij z'n volle verstand is.

 • farmerbn

  Als koopwaar je niet aanstaat kun je weigeren het te kopen. Je kunt ook proberen dat anderen het niet kopen en dat recht heb je ook. Vergelijken met Hitler en concentratiekampen gaat te ver en moet aangevochten worden. Hopelijk gebeurt dat ook en laat men Youp dit niet meer zeggen. Graag door het slijk met die man.

 • Kooiman

  Wordt tijd hem voor de rechter te slepen, wilders is aangeklaagd voor veel minder ergere uitspraken ( minder marrokanen )

 • NoordHollander

  weinig nrc kollumlezers zo te zien gemiddeld genomen zijn youp's collums veelgelezen en juist door wat in extremen te verwoorden spreekt hij de massa zeker aan.............

 • maiskolf

  waardeloze vent . kijk er allang niet meer na.!!!!

 • frl

  intensiever, intensiever we hebben dit zelf over ons afgeroepen.

 • wienbemelmans

  ze menen dat ze alles kunnen zeggen de simpele , hij heeft nergens verstand van maar wel altijd het grootste woord naar zijn programma,s kijk ik al lang niet meer na ,altijd over de rug van een ander leuk willen doen de lul.

 • ENDE902

  Youp van 't Hek is toch dat kereltje dat zong over het feit, dat hij als kind met Kerst zijn konijntje op moest eten. Zo te zien is hij daar psychisch nooit over heen gekomen.

 • a van Gerwen

  Sinds hij buckler van de markt heeft geveegd, denkt ie dat hij zich alles kan permiteren zolang het maar over de rug van een ander gaat. Leuk is hij trouwens al lang niet meer

 • V

  waar is de NRC, ik moet poepen

 • devo-ei

  Je mag geen zwarte Piet meer roepen, want dat is discriminerend en daar kun je voor de bak in draaien. Dan wil ik wel eens weten wat je ervoor krijgt om deze uitspraken te doen.
  Er is zelfs een hele heisa gemaakt om een filmpje van Sylvana Simons. Nu hoeven ze alleen niet te zoeken en Youp van het Hek kunnen ze meteen arresteren met zijn achterlijke uitspraken en vergelijkingen. Walgelijk.

 • bori

  Youp is duidelijk weer over het randje gegaan .
  Dit keer toch maar een juridische procedure starten ?

 • fipronil word toch ook gebruikt bij honden katten waar kinderen meespelen dat is veel gevalijker als 30 eieren etenper dag.

 • dre v Helmond

  Het lijkt allemaal geregisseerd , ook de stalbranden.Wie zou er achter zitten?

 • Piloot

  Inderdaad dre v Helmond, die gedachte kreeg ik ook al.

 • melkveehouder .

  Als ik aan Youp denk, dan zie ik het interview op de luchthaven nog voor me toen een journalist hem doorzaagde en hij enkel konden antwoorden dat zijn vragensteller een ' miezerig manneteje was' . Wat was hij klein! En dan nu deze grote mond. Bah, wat een minkukel is hij toch. Met degenen die hem serieus nemen heb ik medelijden.

 • koestal

  ach ,hij is maar carbaretier en die moeten ook ook hun kost verdienen,al is het maar op een cynische manier,dan kun je soms ook scoren,want hoe minder verstand je van dit soort zaken hebt,hoe meer onzin je kunt vertellen!

 • Maas1

  Ik wordt hier van deze collum wel bedroefd,blijkbaar leert men het nooit,bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten weg zetten vertrappen en vergruisen.Mensen die een politieke of een dergelijke maatschappelijke functie vertegenwoordigen moeten zich er van bewust zijn bij hun woordkeuze,daar rust een zware maatschappelijke verantwoordelijke plicht die men uit en uitdraagd.Hier worden wellicht grensen overschreden,het zegd ook veel over de man zijn geaardheid,karakter en depressieve naar binnen gerichte psychotisch wereldbeeld. Je kom alleen verder door met elkaar de dialoog aan te gaan,dat bereik allereerst alleen door elkaar te respecteren,niet door haat zaaiend rond te gaan,alsof jou ( zijn )waarheid de mijne zou moeten zijn.

 • arink

  Deze reacties lezend is de gemiddelde boer ook niet erg in voor de dialoog.
  Volgens mij slaat frl de plank niet zo ver mis.

 • new kids

  Klopt, maar dan geeft het nog geen pas om te vergelijken met Hitler. Die woorden moet hij terug nemen.

 • Bennie Stevelink

  @arink, iedere vergelijking met Hitler of anderzins met nazi's wordt op deze site door de beheerder verwijderd. Het taalgebruik van Youp van 't Hek kunnen wij ons hier op deze site dus niet permitteren.

 • josdings

  ik vindt dat zo'n man een beroepsverbod moet krijgen die Youp v het Hek

 • Zuperboer

  We leven in Nederland in W E E L D E

 • Beheerder.Boerderij
  Redactie

  @doremalen, er kunnen maandelijks 2 artikelen vrij van registratie worden gelezen op Boerderij.nl. Daarna vragen we u zich gratis te registreren. Dan kunt u nog 3 artikelen lezen (5 artikelen per maand), of een (online) abonnement nemen voor onbeperkte toegang. U zit deze maand waarschijnlijk nog niet aan uw maximum aantal artikelen.

  De artikelen die onder de sectie Boerenleven vallen zijn wel allemaal onbeperkt te lezen. (<>)

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • wmeulemanjr1

  Dat ze zo'n 'terror man' een 'podium' geven bij boerderij, onbegrijpelijk!

 • Ik ben het met Youp eens, heb niets met varkenshouders en megastallen in welke vorm dan ook.
  Werkelijk een schande dat je zeker de laatste tijd veelvuldig wordt geconfronteerd met branden, waarbij duizenden varkens, biggetjes en kippen levend verbranden.
  Toont maar weer dat deze ( boeren) niets om hun veestapel geven.
  Ik vraag mezelf af hoe je als mens hiermee kunt leven, ja jammeren dat hun bron van inkomsten verbrand is.
  Ik ben dan ook werkelijk pissed of dat hier niets mee gedaan wordt, ik voel dan ook een vervangende schaamte dat ik tot het mensenras behoor.
  Welke hun dieren zoveel leed bezorgen, niemand met een greintje gevoel, mededogen en een gezond verstand kan dit goed praten !!😡

 • Bennie Stevelink

  @12:06, in dit geval gaat het er niet om of je positief of negatief tegenover de veehouderij staat. Het gaat erom of het taalgebruik van Youp van 't Hek toelaatbaar is.

 • wmeulemanjr1

  Vreemd dat zulke asociale mensen serieus worden, aan de andere kant weet je meteen hoe dom en radicaal hun standpunten tot uiting komen.

 • WGeverink

  Youp van 't Hek maakt gebruik van de situatie om zich op een onbenullige manier in de kijker te spelen. Dat doen wel meer artiesten die niet meer zo in trek zijn. Ik heb de foto's van de afgebrande stallen goed bekeken en mij valt op dat er werkelijk helemaal niks meer overeind staat. Ik kan niet anders dan concluderen dat de regels voor brandveiligheid in nieuwe stallen niet al te veel voor kunnen stellen. Hoe anders kan een stal zo snel, zo volledig en zo heet afbranden. Natuurlijk is het niet slim om brandmuren te onderbreken voor een luchtwasser kanaal. In deze stal zijn echter helemaal nergens brandmuren te bekennen. We hebben de techniek, de know how en de materialen om grote nieuwe stallen beter en veiliger te bouwen dan de oude stallen. De grootte van de stal is namelijk helemaal geen indicator van hoe brandbaar deze is. De grootte van de stal is slechts een indicator van hoeveel dieren men zou kunnen verliezen en hoeveel vierkante meters gebouw er af zouden kunnen branden als met brandveiligheid onvoldoende rekening wordt gehouden.

 • hendruk

  In plaats van te gaan liggen vuilbekken waar de honden nog geen brood van lusten had meneer van 't Hek ook suggesties kunnen aandragen wat er moet veranderen zodat de stallen minder gevoelig zijn voor brand. Voor mijn part had ie alleen maar zn zorg uitgesproken jegens de varkenshouderij.
  Ellende is dat dergelijke uitgerangeerde praatjesmakers andere wegen gaan zoeken om hun kop in het vizier te houden. Want ze zijn als de dood dat ze in de vergetelheid raken. Zo'n mafklapper als van 't Hek mag wat mij betreft volledig in de vergetelheid raken.

 • alco1

  Het succes van "Flappie" doet hem buiten zijn schoenen laten staan.

 • agratax(1)

  We kunnen ons afvragen of de stallen wel zo groot moeten worden. Zou het niet beter zijn om meerdere stallen met hetzelfde totaal aantal dieren per lokatie te bouwen? Over deze brand bij Straathof heeft iedereen een mening en dat zal nog maanden doorgaan, over de gigantische brand in Londen in dezelfde tijd waarbij de nodige doden vielen te betreuren en de brandveiligheid verre van optimaal was hoor je niets meer.Ik moet hieruit concluderen dat veel dieren in 1 gebouw erger en onmenselijker is dan enorme mensen massa's in "legbatterijen" zonder andere uitweg dan een vluchttrap (liften werken bij brand niet). Een dood varken is aanleiding van activisten om kamer vragen te doen stellen, tientallen onthoofde vermeende ISIS vijanden vinden ook deze activisten de moeite van actie niet waard. Waar is het norm besef van al deze activisten incluis Joep gebleven?

 • mtseshuis

  @agratax: En zo is het! mensen tellen tegenwoordig minder dan dieren! Normbesef is er alleen jegens veehouders bij dit soort "mensen"... Wat mensen aangedaan wordt bekritiseren, scoort niet

 • AA1

  ach hekje moet weer eens nieuws bedenken . maar hekje toch je hebt je tijd toch al lang gehad je bent zo langzamerhand een ouwe seniele lul geworden die buiten de samenleving staat.

 • 0064376

  als zijn eigen bedoening afbrande zou ik geen medelijden hebben..

 • bankivahoen

  Als pluimveehouders Marokkanen zouden zijn geweest had hij dit dan ook durven zeggen?

 • sdesnoeck

  Niet te veel aandacht schenken aan dergelijke ,, opposites,, . Wij weten met zijn allen dat we vooroplopen wat betreft dierenwelzijn, voedselveiligheid en duurzaamheid op de rest van de wereld en daar kunnen we trots op zijn.
  Laat ons veel positieve energie steken in bijvoorbeeld Het weekend van het varken en ons focussen op de burgers die nog altijd veel vertrouwen hebben in de Nederlands primaire landbouwproducenten .

 • veldzicht

  @sdesnoeck ,Hebben die burgers ook vertrouwen in de varkenshouderij?
  Ik wel hoor hoor maar de gemiddelde burger.

 • Maron

  Ik heb totaal niéts met Youp van 't Hek, maar vind de benaming concentratiekamp voor een megastal, precies de lading dekken voor de dieren die daar moeten verblijven, tot dat ze "overbodig" worden bevonden.
  Het woord mega stal omschrijft nmi alleen de buitenkant.

Laad alle reacties (44)

Of registreer je om te kunnen reageren.