Home

Nieuws 10 reacties

Pleidooi voor toelating glyfosaat

Twee Europese landbouworganisaties eisen dat glyfosaat een nieuwe toelating krijgt voor vijftien jaar.

Dat meldt Agra Europe. De organisaties zijn bezorgd over het besluit van de Europese Commissie om de omstreden onkruidverdelger alleen toe te staan als een gekwalificeerde meerderheid van de lidstaten dat wil.

Glyfosaat wordt op grote schaal in de akkerbouw gebruikt, maar ook door veehouders om grasland dood te spuiten. Roundup is een bekend glyfosaatproduct. De twee organisaties zijn Coceral en Copa Cogeca. Coceral vertegenwoordigt de handel in granen, oliezaden, oliën en voergrondstoffen. Copa Cogeca is de koepelorganisatie voor boeren en coöperaties.

Zorgen over kanker

De organisaties doen hun oproep in een gezamenlijke brief aan de 28 lidstaten van de EU. In de kern beargumenteren ze dat glyfosaat veilig is bevonden door de Europese voedselveiligheidswaakhond Efsa, en dit wetenschappelijke oordeel moet worden gevolgd. Volgens de Efsa is glyfosaat voor mensen niet kankerverwekkend, maar volgens een onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie, het IARC, juist waarschijnlijk wel.

Een deel van de discussie zit vast op de vraag of gekeken moet worden naar de aanwezigheid van een gevaarlijke stof, of naar het risico van normale blootstelling. De lidstaten moeten in principe voor 15 december een besluit nemen, want tot dan loopt een tijdelijk verlengde toelating.

Gekwalificeerde meerderheid

Een gekwalificeerde meerderheid is een meerderheid die in een stemprocedure pas doorslaggevend is wanneer ze voldoet aan aanvullende voorwaarden, waar een gewone meerderheid neer komt op 50% plus één. Binnen de Europese Raad is één van de voorwaarden dat de staten die voor stemmen ten minste 313,6 miljoen mensen vertegenwoordigen.

Tot nu toe is bij stemmingen door de lidstaten over glyfosaat steeds een patstelling bereikt, met dus geen meerderheid voor of tegen hernieuwde toelating.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Zolang Efsa zich bedient van door de fabrikant aangeleverde dossiers en hier haar oordeel aan ontleend, zal er van negatieve uitlatingen van deze zijde geen sprake zijn. Mijn mening is dat Efsa juist ook de uit de praktijk komende onderzoeksresultaten en eventuele veronderstelde gevolgen moet mee wegen. Helaas de landbouworganisaties wensen zich alleen maar door de Monsanto dossiers te hun geld te laten leiden. Een gemiste kans als het gaat over Begrip bij de Burger kweken. De burger mag geen Glyfosaat meer gebruiken vanwege de eventuele schadelijke gevolgen voor mens, dier en milieu en de boeren die van het milieu moeten leven maakt het geen snars uit wat er over -tig jaren mis gaat.

 • Bertus Buizer

  EFSA en ECHA hebben in hun veiligheidsbeoordeling van glyfosaat niet de door Monsanto geheim gehouden belastende informatie over glyfosaat verwerkt. Uit die informatie zou wel degelijk het optreden van tumoren en kanker na blootstelling zijn gebleken. De Europese landbouworganisaties Coceral en Copa Cogeca zijn dus op zijn minst voorbarig.

  Prof. Dr. Christopher J. Portier heeft EU-Commissievoorzitter J.C. Juncker in een brief op het hard gedrukt om geen besluit te nemen voordat EFSA en ECHA de belastende informatie heeft meegewogen in hun beoordeling. Dat lijkt mij wel zo verstandig en transparant. Lees: <>

  Frankrijk heeft inmiddels al laten weten tegen een verlenging van de toelating van glyfosaat te stemmen en ook de Duitse minister van milieu, Barbara Hendriks, zal zich tegen verlenging verzetten.

  Een Europees Burgerinitiatief (ECI) heeft inmiddels 1,3 miljoen handtekening verzameld voor een verbod op glyfosaat, meer dan genoeg voor erkenning door de Europese Commissie en wellicht van invloed.

 • hansvanbergen

  En waar is die prof Bertuske? ok bij het louis bolk instituut? Dat soort fantasie instellingen hebben nou eenmaal weinig waarde en genieten dan ook nauwelijks of geen erkenning. Logisch ook want men doet alleen gestuurde onderzoekjes. Vooraf bepaald men de uitkomst en men 'onderzoekt' net zolang totdat die uitkomst eruit komt

 • lwolf2@kpnmail.nl

  In het kader van duurzaamheid is Glyfosaat een middel wat onmisbaar is. Bij een niet kerende grondbewerking is het gebruik hiervan noodzakelijk. Een niet kerende grondbewerking heeft als voordeel dat er minder brandstof gebruikt hoeft te worden. Bij een verbod op glyfosaat moet je terug grijpen op cultiveren en eggen. Hierbij word het bodemleven verstoord en op de lichte gronden neemt de slempgevoeligheid toe. En ben het met hans van bergen eens dat een gestuurd onderzoek geen onderzoek is. Ik heb het idee dat de heer Buizer voor eigen zijn eigen winkeltje preekt. Hij had ook al geen goed woord over over de uitbereiding van de LLB's bij cosun.

 • mtseshuis

  Ja, het is het 1 of het ander... of duurzamer met glyfosaat, of alle ouderwetse apparaten weer onder het stof weghalen en tientallen liters diesel per hectare verbranden ten gunste van een paar!! liter glyfosaat per hectare minder...

 • agpros

  @Bertus Buizer. .....op het hard gedrukt????

 • Bertus Buizer

  Nieuwe onthullingen uit 86 documenten die Monsanto heeft achtergehouden. Het blijkt dat Monsanto in bed is geweest met Amerikaanse regelgevers, terwijl de Europese regelgevers misleid werden. Het bedrijf betaalde smeergeld aan wetenschappers. Lees (in het Engels): <>

 • alco1

  Er wordt net gedaan alsof Monsato net een slager zijn eigen vlees keurt.

 • Bertus Buizer

  Van OneWorld verscheen op 2 augustus 2017 een Nederlandstalig artikel over de nieuwe onthullingen: Monsanto speelde een rol bij de intrekking van de geruchtmakende studie van de Franse professor Gilles-Éric Séralini over Roundup. Het betrof nota bene langdurig onderzoek, terwijl van
  Monsanto zelf alleen kortdurend onderzoek bekend is.

  De betreffende studie van Séralini is later overigens wel weer gepubliceerd.

  <>

 • Miep

  Zie de uitstekende video met een interview van Dr. Mercola met Dr. Bush:
  Glyfosaat blokkeert alle goede enzymen in de gewassen, die we dagelijks nodig hebben om gezond te blijven. <> Ook wordt er glyfosaat gevonden in vaccins voor kinderen. <>

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.