Home

Nieuws 3 reacties

Oudminister Braks (84) overleden

Gerrit Braks, CDA-landbouwminister van 1980 tot 1990 is op 84-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie woensdag gemeld.

Brabantse boerenzoon Braks was met een onderbreking van een jaar landbouwminister in de jaren 80. Hij was de eerste landbouwminister die vanwege de nadelige milieueffecten ingreep in de groei van de intensieve veehouderij. Dat gebeurde op 2 november 1984 met een interimwet die in het diepste geheim op het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij was voorbereid. Hij verdedigde het plan samen met milieuminister Pieter Winsemius (VVD). Zijn plan om het mestprobleem in 2000 geheel opgelost te hebben, is desondanks nooit bewaarheid.

Superheffing

Braks was als landbouwminister in 1983 betrokken bij het Europese besluit om de superheffing in te voeren, die de melkproductie moest beteugelen. De beperking van de productie in de melkveehouderij rechtvaardigde het besluit om de interimwet alleen te laten ingrijpen in de groei van de varkens- en pluimveehouderij.

Braks moest in 1990 aftreden, nadat de PvdA-fractie het vertrouwen in hem opzegde in zijn aanpak van de visfraude.

Na zijn ministerschap is Braks ondermeer voorzitter geweest van de Eerste kamer en de omroep KRO.

Laatste reacties

 • agpros

  Dit is wel een heel magere terugblik op de visie van een bekwaam minister van Landbouw.

 • Beheerder.Boerderij
  Redactie

  @agpros, de redacteur was nog bezig met het volgende artikel: <>.

 • agpros

  @ Beheerder. Ik zag het bericht net voor 13.00 uur op de site van De Stentor en reageerde rond 14.20 uur bij U. Misschien net iets te vroeg.

Of registreer je om te kunnen reageren.