Home

Nieuws

Mace: fouten in afgegeven vergunning

Mestverwerkingscoöperatie Mace mag voorlopig geen mest verwerken in Oss. Coöperatie én provincie hadden hun huiswerk niet voor elkaar, aldus de rechter.

Mestverwerkingscoöperatie Mace mag geen half miljoen ton drijfmest op jaarbasis gaan verwerken op industrieterrein Elzenburg in Oss (Noord-Brabant). Tenminste, voorlopig niet. De rechtbank vernietigde dinsdag de milieuvergunning. Al doet de rechter 29 augustus pas officieel uitspraak. De rechter bekritiseerde zowel de vergunning zelf, als het onderzoek naar milieueffecten (lees: stankoverlast). Opvallend is dat de vergunning al door de provincie Noord-Brabant was afgegeven.

Nieuwe aanvraag

Mace-voorzitter Frans Meulenmeesters is teleurgesteld. “Het hele plan is onderuitgehaald door fouten in de milieuvergunning die door de provincie is afgegeven. Daar staan onder meer verkeerde cijfers van de geuroverlast in. Dat is erg zuur.” Mace zal volgens Meulenmeesters binnen drie weken een nieuwe aanvraag bij de provincie indienen. Met daarin de ‘gerepareerde’ provinciecijfers en een nog iets scherper gemotiveerde aanvraag. Meulenmeesters vreest echter voor een half jaar vertraging. “Dit kan wel weer een tijd gaan duren. En aangezien mestverwerking ruwweg € 10 per ton goedkoper is dan mestafzet(/-export), betekent dat bij een maandelijkse productie van 40.000 ton een verliespost van € 400.000 per maand.”

De provincie Noord-Brabant wil in deze fase nog niet inhoudelijk reageren. “We wachten eerst de uitspraak van de rechter in augustus af”, aldus een woordvoerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.