Home

Nieuws

Agco koopt zaaispecialist

Agco neemt hightech-zaaispecialist Precision Planting over van Monsanto.

Laatstgenoemde kwam in 2015 met Agco’s aartsrivaal John Deere tot een overeenkomst, maar mededingingsautoriteiten zetten toen een streep door de rekening. Agco denkt met de overname vooral grotere akkerbouwbedrijven beter te kunnen bedienen.

De overname moet nog goedgekeurd worden door mededingingsautoriteiten. Precision Planting claimt precisietechnologie te verkopen waarmee preciezer dan gewoon kan worden gezaaid, en vooral twee keer zo snel dan met conventionele technologie. De technologie van het bedrijf kan op zaaimachines van derden worden geïnstalleerd.

John Deere heeft het nakijken

Agco is het bedrijf achter Fendt, Massey Ferguson, Valtra en Challenger. De financiële details achter de deal zijn niet bekendgemaakt. De overname door John Deere werd destijds geschat op $ 190 miljoen. Vergelijken is wel lastig, omdat het deels een ruilovereenkomst betrof. John Deere zou Monsanto deels betalen door data te delen, die zijn machines verzamelen.

Volgens topman Martin Richenhagen van Agco is zijn onderneming als wereldwijd leverancier van machines in de unieke positie om de technologie van Precision Planting op meer plekken te distribueren dan nu het geval is. Ook kan het bedrijf volgens de Duitser profiteren van de technische kennis van agrarisch materieel, wat bij Monsanto niet het geval was.

Of producten naar Europa komen is onbekend

“De acquisitie van Precision Planting zal de positie van Agco als een van de wereldwijde leiders in zaaitechnologie bestendigen, en onze positie als een full-line partner voor professionele boeren wereldwijd versterken”, aldus Richenhagen in een persverklaring. Mechan Groep, de Nederlandse Agco-importeur, kan niet zeggen of producten van Precision Planting naar Europa komen.

Monsanto kocht Precision Planting in 2012, maar kwam in 2015 tot de conclusie dat de activiteiten niet bij het zaden- en gewasbeschermingsconcern passen.

Of registreer je om te kunnen reageren.