Home

Nieuws

Mengvoerproductie EU toch gegroeid

De mengvoerproductie is in 2016 niet met 1% gekrompen, maar heel licht gegroeid.

Dat concludeert de brancheorganisatie voor mengvoerproducenten FEFAC in een herziening van een eerder rapport. De oorzaak ligt in de pluimveesector, die ondanks vogelgriepuitbraken sneller groeide dan gedacht. Voor 2017 houdt FEFAC vast aan een verwachte daling van 0,5%.

FEFAC raamt de totale productie nu op 155,4 miljoen ton en dat is 0,4% meer dan een jaar eerder. De afzet van pluimveevoeders nam 2% toe. Pluimveevoeders zijn in het Europese voersegment nog vóór varkenshouderij en ver voor de rundveesector de grootste categorie. De pluimveesector groeit onder meer in Polen, waar 8% meer pluimveevoer werd verkocht.

Productie varkensvoer daalde

De productie van varkensvoer daalde met 1%, wat verklaard kan worden door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Oost-Europa, maar ook lage varkensprijzen in de eerste helft van 2016 en de lage prijs en ruime beschikbaarheid van losse grondstoffen. Wat betreft rundveevoer nam de productie in Nederland en alweer Polen toe met ruim 8%. Frankrijk, ook een groot zuivelland, zag de melkproductie na de afschaffing van de melkquota dalen.

Nederlandse mengvoerbedrijven zagen de productie stijgen. Van de grote spelers geldt dat ook voor Italië en Spanje, terwijl de productie in Duitsland stabiel bleef en in Frankrijk met 3 tot 4% is gedaald – vooral door de malaise in de melkveesector, maar ook door vogelgriep. FEFAC denkt dat de totale mengvoerproductie in de EU volgend jaar opnieuw daalt, vooral omdat de melkveesector nog niet volledig is hersteld van de lage prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.