Home

Nieuws 13 reacties

LTO-voorzitter Marc Calon: schaf landbouwsubsidies af

Stop in Europa met landbouwsubsidies en investeer dat geld in innovatie en gewasverzekeringsgelden. Dat betoogde Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland, op de Innovatiedag Veenkoloniën op proefboerderij ’t Kompas in Valthermond.

“Dit is het standpunt van LTO Nederland. Het is een vrij rechts geluid en velen zijn dat niet gewend. Zeker niet uit de mond van een PvdA‘er.”

Door de landbouwsubsidies staan boeren bij burgers bekend als subsidietrekkers, betoogt hij. “Uiteindelijk profiteert niet de boer van hectaretoeslagen, maar de consument en de grondeigenaren die hun grond verhuren. De hectaretoeslagen werken alleen kostprijsverhogend.”

Gelijk speelveld

Maar er moet wel een gelijk speelveld zijn, stelt Calon. “Dus niet als Nederland eenzijdig de toeslagen afschaffen, maar in heel Europa.”

Toch ziet hij dat niet gebeuren. In Oost-Europa zijn hele gebieden die ontvolken en waar de bejaarden achterblijven. Die regeringen doen er alles aan om het platteland leefbaar te houden. Subsidiëring hoort daarbij. Dat soort problematiek kent Nederland niet. “Nederland is een dorp, waar boeren in tuintjes landbouw bedrijven. Er is geen platteland, want alle stedelijke voorzieningen zijn dichtbij”, stelt Calon. “Er zit dus niks anders op dan te accepteren dat subsidies blijven en Nederland binnen de EU een netto-betaler blijft. Je terugtrekken achter de dijken met alleen Nederland als afzetmarkt, kost de boer uiteindelijk veel meer dan het beetje geld dat we nu vanuit Nederland overmaken naar Zuid- en Oost-Europa.”

‘De landbouw profiteert enorm van de vrijhandel binnen Europa’

Calon vervolgt: “In Nederland wordt in de Randstad het geld verdiend, waarmee voorzieningen in de Veenkoloniën overeind worden gehouden. Geldoverdracht van west naar oost in Nederland vindt niemand erg. Dan moeten we als Europeaan dus ook niet erg vinden dat vanuit Nederland geld naar mindere gebieden elders in Europa vloeit. Want uiteindelijk profiteren we ervan. Nederland is een handelsland, en de landbouw profiteert enorm van de vrijhandel binnen Europa.”

Laatste reacties

 • JKr

  De landbouw profiteert enorm van de vrijhandel zegt ie. Oh, is dat waar dat we de laatste 10 jaar bakken met geld verdiend hebben, is mij ontgaan. Het wordt verdiend in het westen, het oosten kost alleen maar geld zegt ie. Volgens mij blijft het toch een pvda'er, dus oppassen.

 • .gast

  "In de Randstad wordt het geld verdient" , zal wel op de ambtenaar salarissen betrekking hebben, of dat het meeste belasting geld naar Den Haag gaat ipv Klazinaveen

 • gjh

  ongelooflijk !! wat kan die man een onzin uitroepen. Ik ga er vanuit dat dit alleen voor LTO leden geldt want dit is toch geen landbouw voorman met zijn gelul.

 • info36

  De meeste PVDA ers hebben op landbouw een liberale kijk. Dat is voor de meeste boeren een slechte zaak, want hoe kun je in dit dure westen voor een goedkope wereldmarkt blijven telen? Kijk naar de graan en suikerprijzen!

 • Maas1

  In Nederland wordt in de Randstad het geld verdiend,ja doordat de overige delen van Nederland financieel leeg gezogen worden door het geldverslindende westen.
  De Boer voed de dagelijkse hongerige monden in het westen voor een honger loon.
  Nederland verdiend miljarden en miljarden aan de landbouw,in het westen wordt het geld verdiend,nee in het westen zitten de luiaards die Nederland leeg zuigen!!

 • alco1

  Nou hij heeft in ieder geval wel door dat subsidies terecht komen bij een goedkoop product voor de consument en dat het werelds aangepakt dient te worden.
  Maar dan komt ook de constatering dat het nooit op international niveau geregeld kan worden.
  Dus eigenlijk maar een niets zeggend verhaal.

 • speelman408a

  Jammer dat zijn verhaal maar half en eenzijdig verteld wordt. Naast dat hij zij dat wanneer de subsidies afgeschaft worden de grondprijzen zouden dalen, zouden de prijzen voor de gewassen juist stijgen. Het geld wat wegvalt door het afschaffen van de subsidies wordt dan gecompenseerd.

 • Bennie Stevelink

  Tot het moment dat Calon voorzitter werd van LTO had ik nog nooit van hem gehoord. Op grond van wat ik sindsdien van hem gehoord heb mag ik hem wel. Geen wollig niets-zeggend taalgebruik.
  In heldere, voor iedereen begrijpelijke taal schets hij in een paar zinnen de zin en onzin van subsidies. Ook met zijn constatering dat Nederland "geen platteland heeft" slaat hij de spijker op de kop.

 • farmerbn

  Vroeger had je subsidie op gemaakt boerenproduct. Hoe meer je produceerde hoe meer subsidie dat je kreeg. Dat moest anders en nu krijg je subsidie per hectare. Dat is weer niet goed en nu moetten de subsidies maar weg. Stoer om dat te zeggen maar je weet dat het in EU onmogelijk is. Waarom dan zo stoer doen? Je weet dat andere landen die stoere praat ook lezen en die zullen het subsidiebedrag voor NL verlagen en zelf de subsidies houden. Erg dom dus.

 • pinkeltje

  Veel boeren vinden het wel comfortabel om gewoon lekker mee te blijven eten uit de ruif. En niet alleen boeren trouwens. In het verhaal van Calon zit veel waarheid, maar de waarheid horen we meestal niet zo graag. Leg de manier waarop de landbouw is georganiseerd maar eens uit aan een bakker, slager, of strandtenthouder....

 • moi !

  Het maakt niet veel uit , als de prijs maar kostendekkend is.
  De heer Calon was ook niet zo onder de indruk dat er per dag 5 boeren er mee stopten.

 • farmerbn

  @ pinkeltje. Is niet zo moeilijk uit te leggen. De bakker vraagt samen met al zijn collega's zonder problemen te krijgen met wet mededinging, elk jaar wat meer voor zijn brood. Boeren hebben wisselende (wereldmarkt)prijzen en mogen geen prijsafspraken maken. De goedkoopste mag leveren en dat is nooit bij bakkers.

 • koestal

  De boeren worden al jaren uitgemolken,en komen er maar bekaaid af.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.