Home

Nieuws 18 reacties

GroenLinks laakt ‘nietsontziende veehouderijlobby’

Een ‘nietsonziende lobby voor de intensieve veehouderij’ verhindert dat drinkwater schoon is, Q-koortsslachtoffers een vergoeding krijgen en er een stevig stikstof- en fosfaatbeleid wordt gevoerd, zegt Rik Grashoff, Tweede Kamerlid voor GroenLinks.

In het dagblad Trouw betoogt Grashoff dat de intensieve veehouderij geen strobreed in de weg wordt gelegd door een landbouwlobby onder bezielende leiding van LTO, met krachtige politieke ruggensteun van VVD, CDA, ChristenUnie en SGP. Met twee van die partijen was GroenLInks tot ruim een week geleden nog in overleg over de vorming van een nieuw kabinet.

Grashoff zei gisteren in overleg met staatssecretaris Van Dam dat er een stikstofdeken over Nederland ligt en dat daar geen goed beleid op wordt gevoerd. Het milieu en de natuur lijden eronder, aldus Grashoff.

‘Veehouders verdienen een steun in de rug, niet een mes’

GroenLInks vindt dat het VVD-PvdA-kabinet te weinig heeft gedaan voor de bescherming van milieu. Van Dam erkende dat het doel nog niet is bereikt, als het bijvoorbeeld gaat om de natuurdoelstellingen. “Maar het pad naar herstel is veel te lang om binnen één kabinetsperiode te kunnen afleggen”, aldus Van Dam.

Andere partijen nemen afstand van de opvatting van Grashoff. SGP-woordvoerder Elbert Dijkgraaf constateert met genoegen dat GroenLinks niet in een nieuw kabinet komt. Dat is maar goed ook, vindt hij. “Veel veehouders maken werk van verduurzaming. Ze verdienen een steun in de rug, en niet een mes”, zegt hij.

‘Verduurzaming doe je niet zonder de boeren’

Landbouwwoordvoerder Carla Dik-Faber van de ChristenUnie zegt dat Grashoff de aanval opent op de meest duurzame agrarische sector van Europa. “Nergens in Europa denken boeren zo goed om het milieu en het dierenwelzijn als hier. En dus is mijn overtuiging: verduurzaming doe je niet zónder de boeren, maar juist mét de boeren.” Polarisatie helpt daar niet bij, vindt Dik-Faber.

LTO zegt op te komen voor de ledenbelangen en daarover met alle politieke partijen te praten. “Een schone leefomgeving, vruchtbare bodems, schoon grondwater en schone lucht zijn ook in het belang van onze leden. Daar werken we volop aan; zie bijvoorbeeld de forse daling van de ammoniakemissies en de veel lagere uitspoeling van nitraat naar grondwater. We zijn er nog niet, dat weten we. Maar de koers is ingezet en boeren en tuinders hebben daar de middelen en soms gewoonweg de tijd voor nodig, om verdere stappen te kunnen zetten”, zegt directeur Thijs Cuijpers in een reactie.

Laatste reacties

 • info519

  waarom wonen al die groenlinksers in de grote steden met die slechte luchtkwaliteit van idustrie en verkeer?

 • Bolder01

  Wat denk je van het vlieg verkeer??EN MAAR OP REIS.. WAT EEN BELASTING GEEFT DAT OP DE LUCHT KWALITIJD ... EEN MENS VERVUILD MEER DAN 2 A 3 KOEIEN..

 • ...............

  En dan al die Ad Bleu. Wordt ook ammoniak.

 • farmerbn

  Mensen die veel kilometers maken met auto of vliegtuig en/of roken mogen eigenlijk niet klagen over de boeren over milieu en/of gezondheid. Die moeten eerst maar eens naar zichzelf kijken en zich verbeteren.

 • haj146

  blijkbaar is de lucht in de stad ernstig vervuild want dit GroenLinks stumpertje is volledig de weg kwijt. hij baselt en zou 2 weken niet wat te kauwen moeten hebben met zn stikstfdeken. Volledig gek zijn ze hier

 • Maas1

  Het is van de krankzinnige om een sector met groene vingers er uit te lichten als zijn de het nationale kwaad voor de stikstof uitstoot.Bovendien is het niet meetbaar en baseert men het op virtuele aannames die kant nog wal raken.

 • j.r.j.porsius1

  De meeste vervuiling vind plaats in stedelijk gebied!

 • wilcovanlaar1

  Voeg SGP ook maar bij de formatie, en Dijkgraaf minister van landbouw !

 • brutus71

  Ik hoor hem helemaal niet over die auto's met sjoemel software, Groenlinks gaat mooi naar de oppositie, hebben ze mooi tijd voor die meet ups met hun Jesse

 • polsbroek

  Je moet wat doen om stemmen te houden en een mooi salaris opstrijken, dan kan je weer in een vliegtuig stappen die een straal co2 achter laat

 • Klaverweg

  co2 die boeren omzetten naar zuurstof met de gewassen die ze telen moet ook meegeteld worden.

 • vandenbrand

  polsbroek, en wat te denken van nitraat, stikstof en andere vervuilde elementen. schiphol kan het aantal vluchten bijna niet meer aan. met zo veel meer vliegbewegingen .. jesse komt niet aan zijn stemmers, en boeren zijn niet zijn grootste groep stemmers. dus die hakt hij wel even in de pan.

 • veldzicht

  Gelukkig is de PvdD er nog,als die er niet was hadden ze ook op Gr.Links. gestemd
  en was het nog moeilijker ze uit een kabinet te houden!

 • Tinus1

  Dit begin zeer rare vormen aan te nemen, maar zomaar een idee, we zijn zo rijk in dit land en als we met z'n alle zo'n hekel hebben aan onze voedsel, lees wel eten...., producten hebben, waarom dan niet betalen en weg. Niet zitten zeuren, kom over de brug, nederland is toch schuldenvrij, met net zoveel geld als we aan griekenland geschonken hebben komen we een heel eind. En wat er voor terug komt brengt zoveel arbeid en genot en gezonde lucht ??? met zich mee dat verdient zich wel terug.....??!!
  Niet zeuren doorpakken en afwerken, anders stil houden en je bezig houden met de ratio!

 • Henk Tennekes

  Ik weet niet of Carla Dik-Faber van de ChristenUnie haar uitspraak heeft gedaan in een vlaag van verstandsverbijstering, maar verder van de waarheid kun je echt niet zitten in een land waar het grond- en oppervlaktewater grotendeels verontreinigd is geraakt met bestrijdingsmiddelen en de drinkwatervoorziening in sommige gebieden in gevaar wordt gebracht.

 • bankivahoen

  Veehouderij gebruikt geen bestrijdingsmiddelen Henk, je vergist je , ik denk dat je op een verkeerd item reageert.

 • DJ-D

  <>

  Henk zou je ook mee willen doen en testen op bestrijdingsmiddelen?

 • farmerbn

  Als ik een onderzoek uitvoer met behulp van medeboeren dan zal de politiek en de actiegroepen mijn conclusies niet aanvaarden. Ik snap daarom ook niet dat ze in A'dam wel met vrijwilligers werken. Dat is toch te veel risico op sturing van de resultaten?

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.