Home

Nieuws 1 reactie

Annie zal de bonnetjes vanaf nu bewaren

Annie Schreijer kon geen bonnetjes laten zien voor de manier waarop ze haar vaste onkostenvergoeding als Europarlementariër besteedde. Vanaf nu zal ze de bonnetjes bewaren.

Annie Schreijer-Pierik zal zich vanaf nu verantwoorden voor de onkosten die ze maakt en waarvoor ze per maand een bedrag van € 4.320 van het Europees Parlement krijgt. De CDA-Europarlementariër kwam vorige week in het nieuws toen bleek dat zij als enige van de CDA-Europarlementariërs niet voldeed aan de eigen interne regels over de verantwoording van de kosten.

Schreijer heeft geen officiële regel overtreden. De € 4.320 komt iedere Europarlementariër toe als vaste vergoeding voor de onkosten die ze maken, naast de maandelijkse vergoeding van € 8.213 die ze als parlementariër ontvangen. Het merendeel van de 751 Europarlementariërs legt over de onkosten geen enkele verantwoording af.

Schreijer overwoog uit het CDA te stappen

Schreijer had zich door haar eigen accountant laten informeren over het nut van de verantwoording die haar eigen partij verlangt. Op gezag van de accountant had ze afgezien van het ‘bonnetjesgedoe’. Bovendien was de afspraak over de verantwoording pas later bij haar bekend geworden. De bonnetjes had ze inmiddels weggegooid.

Ze was het gedoe zo zat, dat ze zelfs had overwogen uit het CDA te stappen, zo meldde ze aan de regionale krant Tubantia. Maar uit haar CDA-familie stappen, dat ging toch te ver, ook al meende ze op grond van haar grote aanhang wel recht te kunnen claimen op een zetel in het parlement. Schreijer kreeg bij de Europese verkiezingen in 2014 113.123 voorkeurstemmen, waarmee ze de voorkeursdrempel ver overschreed. Ze stond 25ste op de CDA-lijst, maar vergaarde na lijsttrekker Esther de Lange de meeste stemmen voor haar partij.

CDA-voorzitter twijfelt niet aan oprechtheid Schreijer

Schreijers bonnetjesgedoe werd tot in de top van haar partij besproken. Uiteindelijk kwam ze in een gesprek met CDA-voorzitter Ruth Peetoom tot inkeer. Het ware beter dat ze in de toekomst toch inzage gaf in haar onkostenvergoeding, ook al kon ze verzekeren dat elke cent van die vergoeding ook daadwerkelijk aan kosten opging. Peetoom twijfelt niet aan de oprechtheid van ‘onze Annie’, liet ze aan de NOS weten. “Ik ken haar als zeer betrokken delegatielid en als een echte volksvertegenwoordiger die veel mensen en organisaties ontvangt in Brussel.”

Schreijer zelf bepleitte maandag via Twitter een beter systeem voor de kantoorkostenvergoeding voor Europarlementsleden.

De bonnetjes van de CDA-Europarlementariër kwamen in het nieuws naar aanleiding van een groot internationaal journalistiek onderzoek door 48 journalisten, naar de verantwoording van de onkosten door Europarlementariërs. Het bleek dat Nederlandse en Belgische parlementariërs over het algemeen het meest open zijn over hun onkosten. Zeventien van de 26 Nederlandse leden van het Europarlement gaven inzage. SGP, PVV en VVD weigerden openheid te geven. Sommige leden storten een deel van de vaste onkostenvergoeding terug op rekening van het Europees Parlement, omdat ze het niet opmaken. Van de ruim € 311 miljoen die de afgelopen acht jaar werd uitgegeven aan onkostenvergoedingen, werd minder dan anderhalf miljoen euro teruggestort, blijkt uit onderzoek.

Maandag was ze in Straatsburg, waar de landbouwcommissie van het Europees Parlement onder andere sprak over de gevolgen voor de landbouw van verschillende handelsbesprekingen.

Eén reactie

  • Bolder01

    Ze zit er nog niet zolang MAAR KENT NU HET SPELLETJE AL

Of registreer je om te kunnen reageren.