Home

Nieuws 10 reacties

Van Dam: geen dierrechten voor geitenhouderij

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken wil geen dierrechten invoeren voor de geitenhouderij.

Dat zei hij tijdens een debat over het fosfaatreductieplan voor de melkveehouderij donderdag 18 mei in de Tweede Kamer.
Kamerleden Tjeerd de Groot (D66), Rik Grashoff (GroenLinks) en Frank Futselaar (SP) vroegen Van Dam maatregelen te nemen om de geitenhouderij te begrenzen, vanwege de sterke groei van deze sector. De Kamerleden willen voorkomen dat de geitenhouderij in dezelfde situatie terechtkomt als de melkveehouderij en te hard groeit, met mogelijk pijnlijke maatregelen tot gevolg.
Van Dam vindt echter dat dit een taak is voor het nieuwe kabinet, als daaraan behoefte is. “Voor de invoering van dierrechten voor de geitensector is wetgeving nodig. Dat kost zo twee jaar”, probeerde Grashoff nog. “Als we nu eerst wachten tot er een nieuw kabinet is en een nieuwe bewindspersoon is ingewerkt, zijn we mogelijk te laat”, aldus het Kamerlid.

‘Geitenhouderij overschrijdt sectorplafond niet’

Van Dam hield voet bij stuk. “De geitensector groeit inderdaad, maar de sector overschrijdt het sectorplafond niet en vormt ook geen bedreiging voor het halen van de fosfaatreductiedoelen.”
Eerder waarschuwde hij wel dat lessen geleerd moeten worden uit de situatie die is ontstaan in de melkveehouderij. Volgens Van Dam is in het huidige melkveedossier zichtbaar dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken. Achteraf gezien had eerder ingegrepen moeten worden, vindt hij.

Laatste reacties

 • alco1

  Het sein voor de geiten houderij om het eigen aandeel zo hoog mogelijk te krijgen?

 • Zuperboer

  Juust alco1, als van Dam d'r zo over denkt dan is de referentiedatum in de maak.

 • massan

  In de melkveehouderij moeilijk doen over fosfaat, grond en weidegang.
  Waarom wordt in de geitenhouderij hier niet over gesproken?

 • alco1

  SSSSSSST.

 • Almagro

  Nou, een goed verstaander heeft maar een half woord nodig. De geitenhouder die nog in de groei is of de toekomst wil veilig stellen weet wat hem/haar te doen staat :vol zetten en vol houden. Bij de komende ingreep is in elk geval dát deel veilig. En anders sta je juridisch sterk want wat legaal is gegroeid voor de referentie datum is legaal verkregen dus komt bovenop je aantal rechten bleek vorige week maar weer.

 • H.Grotenhuis1

  De volgende sector die snel moet anticiperen is de vleeskalverenhouderij.

 • wmeulemanjr1

  En zo word de groei van de intensieve bedrijven lekker aangewakkerd, terwijl de grondgebonden melkveehouderij onterecht op achterstand word geplaatst...

 • John*

  en ondertussen vragen om een vraaggestuurd te gaan produceren.. de sector wordt zelf gedwongen om gas te geven met een beleid als dit.

 • .....

  Hij laat het bij de geiten ook liever eerst helemaal uit de klauwen lopen

 • raymond

  Schapen zitten in dezelfde groep als geiten, ----schapenhouders let op!!!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.