Home

Nieuws 1 reactie

Kievitsnesten leeggeroofd voor illegale handel

Dieven hebben het gemunt op kievitseieren.

Weidevogelbeschermers en de politie in Noord-Brabant constateren een opmerkelijke toename van leeggeroofde kievitsnesten in de grensregio. In de afgelopen weken hebben dieven toegeslagen in Gilze, Wintelre en Someren.

Dieven betrapt

In Wintelre werden dieven betrapt met 27 eieren. De eieren worden verkocht als delicatesse of machinaal uitgebroed om de jonge vogels te verkopen, aldus coördinator soortenbescherming Jochem Sloothaak van het Brabants Landschap maandag.

Levendige vogelhandel

Als mogelijke oorzaak van de toename noemt Sloothaak het verbod op het rapen van kievitseieren dat sinds vorig jaar ook geldt in Friesland. Het rapen van kievitseieren was in de rest van Nederland al verboden. Ook de levendige vogelhandel in België speelt vermoedelijk een rol, denkt hij. “We merkten vorig jaar al een toename maar dit seizoen is echt bizar.”

Sloothaak wil geen exacte bedragen noemen die met de illegale handel kunnen worden verdiend. “Het levert een aardig zakcentje op. Het is makkelijk verdiend en mooi meegenomen als je niet veel te makken hebt.”

Nesten markeren voor loonwerker

In Brabant zijn zevenhonderd vrijwilligers actief die op weilanden zoeken naar nesten om ze te markeren met stokken of te registreren in een databank. Loonwerkers kunnen zo rekening houden met de nesten als ze het land bewerken. Door de markering met stokken is het voor dieven makkelijk om de nesten te vinden en leeg te halen.

Er is afgesproken om altijd aangifte te doen na de ontdekking van diefstal.

Eén reactie

  • ING sectormanagement Agrarisch

    Met GPS markering van de nesten en inprogrammeren in de besturing van de loonwerker zou dit probleem beperkt kunnen worden. Mooi onderzoeksterrein.

Of registreer je om te kunnen reageren.