Home

Nieuws 3 reacties

LTO: Van Dam, geef snel duidelijkheid over fosfaatreductie vleesvee!

Van Dam moet op heel korte termijn duidelijkheid geven over of de knelpunten in de fosfaatreductieregeling voor vleesvee worden opgelost. Liever vandaag dan morgen.

Dat zegt Jos Bolk, voorzitter van de vakgroep Vleesveehouderij van LTO Nederland.

Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken kan nog niet meer zeggen dan dat er snel meer duidelijkheid komt.

‘Emoties lopen hoog op’

Volgens Bolk lopen de emoties over de huidige regeling hoog op. Als er niet op zeer korte termijn duidelijkheid komt, kunnen ondernemers geen maatregelen nemen die effect hebben op de eerste betaalmaand die op 1 april begint.

Veel vleesveehouder vinden het niet terecht dat zij hinder ondervinden van de fosfaatreductieregeling. Ze vinden dat de problemen zijn ontstaan door groei van de melkveehouderij en niet de vleesveehouderij.

De LTO vakgroep heeft aan het ministerie van Economische Zaken duidelijk gemaakt dat de referentiedatum van 15 december 2016 voor veel onbegrip zorgt en in de praktijk voor vleesveebedrijven onwerkbaar is. “Eén datum en net op het moment dat er veel dieren voor de feestdagen waren afgeleverd, dat pakt natuurlijk voor veel bedrijven slecht uit”, aldus Bolk.

Afgelopen weken zijn door de vakgroep Vleesveehouderij in overleg met het ministerie, de Federatie van vleesveestamboeken en natuurorganisaties voorstellen uitgewerkt om een normale bedrijfsvoering op vleesveebedrijven mogelijk te maken. Er is vertrouwen dat er tot werkbare oplossingen kan worden gekomen. Het wachten is nu op het definitieve besluit van de Staatssecretaris. Bolk zegt: “Die duidelijkheid moet er echt voor het komende weekend liggen, anders geeft het forse problemen in de sector.”

Laatste reacties

  • jfvanbruchem1

    .he he eindelijk een reactie van AD.is schand wat er nu gebeurt

  • aj.staal1

    Als jongvee opfokker mag ik ook maar 20 van mijn 64 GVE gebruiken en hier word niet naar gekeken

  • Aat

    Ik zit in hetzelfde schuitje als aj.Staal1 . Ik had mijn stal ook bijna leeg per 16 dec 2016 , ik wilde van jongvee opfok voor export naar jongvee opfok voor een melkveehouder. Per 1 maart beginnen, nu mag ik nog maar 42 dieren houden terwijl ik voor 112 dieren fosfaat rechten heb.

Of registreer je om te kunnen reageren.