Home

Nieuws 2 reacties

Dijksma: Nederland bekent wél kleur in Brussel

Nederland ‘duikt’ niet als het aankomt op besluitvorming over toelating van genetisch gemodificeerde gewassen of gewasbeschermingsmiddelen.

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) aan de Tweede Kamer, naar aanleiding van de Kamervragen van PvdA-Kamerleden Marit Maij en Rien van der Velde.

Aanleiding voor de Kamervragen was de aankondiging van voorzitter Jean Claude Juncker van de Europese Commissie om de positie van lidstaten duidelijker naar voren te laten komen bij besluiten over onder andere GMO’s en gewasbeschermingsmiddelen.

Geen gekwalificeerde meerderheid

Nu komt het met enige regelmaat voor dat de teelt van door de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) goedgekeurde genetisch gemodificeerde gewassen geen toelating krijgt, omdat er geen gekwalificeerde meerderheid van de lidstaten vóór is. Uiteindelijk moet de Europese Commissie dan een besluit nemen. Dat leidt ertoe dat de Europese Commissie de zwarte piet krijgt toegespeeld voor kwesties waarover de lidstaten geen besluit kunnen of durven nemen. Bij de toelating van gewasbeschermingsmiddel glyfosaat speelde dat ook.

Dijksma zegt dat Nederland altijd uitgaat van de wetenschappelijke beoordeling door RIVM, Rikilt en het risicobeoordelingsbureau van de NVWA, Nederland is voor de toelating van genetisch gemodificeerde gewassen, als die veilig zijn bevonden voor mens, dier en milieu.

Bij de toelating van gewasbeschermingsmiddelen staat Nederland op het standpunt dat nieuwe middelen niet worden toegelaten, tenzij vaststaat dat er geen schadelijk effect is op mens en dier en geen onaanvaardbaar effect op het milieu.

Laatste reacties

  • Bertus Buizer

    Dijksma kan dat nu wel gemakkelijk zeggen, maar om te kunnen vaststellen of genetisch gemodificeerde gewassen veilig zijn voor mens, dier en milieu, is meer nodig dan een 90-dagen-onderzoek. De onderzoeker die met zijn team pas echt langdurig onderzoek heeft gedaan, is de franse wetenschapper Séralini:
    <>

  • jan4072

    Met dat zelfde 90 dagen onderzoek waar Bertus Buizer terecht naar verwijst, kun je ook alle bestrijdingsmiddelen wel goedkeuren. Haal de DDT maar weer uit de kast want daar zie je binnen 90 dagen ook niks van.

Of registreer je om te kunnen reageren.