Home

Nieuws 8 reacties

Van Dam komt niet terug op einde POR-regeling

Staatssecretaris Martijn van Dam verlengt de POR-regeling niet.

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken is niet van zins terug te komen op de beëindiging van de ontheffingen in het kader van de productierechten meststoffenwet (POR-regeling) voor pluimveehouders en varkenshouders. Dat maakte hij donderdag duidelijk tijdens een overleg met de Tweede Kamer.

Motie VVD en CDA

VVD en CDA vragen in een motie het besluit te schrappen om de POR-regeling niet te verlengen. De staatssecretaris zegt dat hij er niet op terug komt, mede omdat de regeling bij de Europese Commissie niet in goede aarde valt. Hij zegt dat de regeling sowieso per eind van dit jaar zou aflopen. Hij vindt het redelijk dat hij ruim van te voren aankondigt dat de regeling niet zal worden verlengd. "Formeel is dat geen besluit, omdat de regeling gewoon afloopt, dus ik kan het besluit niet schrappen zoals in de motie wordt gevraagd", aldus Van Dam.

Sector overvallen

Pluimveehouders en varkenshouders zijn overvallen. Zij vinden dat er tenminste overleg had moeten zijn. De regeling is bedoeld om varkens- en pluimveehouders tegemoet te komen bij investeringen in mestverwerking in combinatie met bedrijfsuitbreiding. Als ze het bedrijfsoverschot aan mest kunnen verwerken, krijgen ze ontheffing voor de helft van de extra benodigde dierrechten.

'Het verlengen van de regeling zal onze zaak in Brussel geen goed doen'.

De POR-regeling veronderstelt dat er ruimte is voor extra fosfaatproductie. "Het mag duidelijk zijn dat de ruimte er niet is", aldus Van Dam. Hij voegt daar nog aan toe dat de huidige POR-regeling de Europese Commissie 'een doorn in het oog' is. "Dat we buiten de dierrechten om extra fosfaatrechten toestaan, valt niet goed. Het verlengen van de regeling zal onze zaak in Brussel geen goed doen. Ik zie geen ruimte voor een ander standpunt van mijn kant."

Beëindiging in september al aangekondigd

VVD-woordvoerder Helma Lodders is ontstemd over de mededeling, omdat daarover geen enkel overleg is geweest met de sector of de Kamer. Zij vindt dat de Kamer daar nog met de bewindsman over moet praten. "Er is geen enkel debat geweest", zegt Lodders. De staatssecretaris heeft in september vorig jaar in een brief aan de Tweede Kamer de beëindiging van de regeling wel aangekondigd. Daarover zijn toen door de Kamer geen vragen gesteld of opmerkingen gemaakt.

De motie van VVD en CDA zal dinsdag in stemming komen.

Laatste reacties

 • Tinus1

  Wanneer snapt die slimmerik van van Dam nu eens dat onze beesten geen fosfaat produceren!!!! Stel dat dat zo was dan waren we allemaal stinkend rijk als je zit dat fosfaat opbrengt. Wij gebruiken fosfaat en zetten dat gedeeltelijk in in vlees melk en eieren. Het restant is grondstof voor plantegroei niet meer en niet minder. Dat er een verdeelprobleem is klopt maar dat is iets heel anders. Dat geld ook voor dat de landsgrenzen met wat verkeerd liggen. Langs ieder akkerbouwgebied ligt een veredelingsgebied alleen is het toevallig buitenland...maar wel europa!?

 • leftturn

  En Lodders weer wat praatjes voor de bühne. Hebben we niets aan.

 • Maas1

  De heer van Dam komt niet terug op het schrappen van de POR-regeling omdat het bij de Europese Commissie in slechte aarde zou vallen.
  Dat geeft aan dat van Dam totaal niet weet dat de POR-regeling mede tot doel heeft om een duurzame landbouw te ontwikkelen en uit te bouwen.
  De Overheid ziet dus een ontwikkeling die men liever niet heeft,namelijk een duurzame landbouw waarbij de meststoffen omgezet en verwerkt worden tot een duurzame pijler onder de Nederlandse Landbouw.In dat duurzaamheids traject worden meststoffen niet gezien als een afvalproduct maar deze worden verwerkt en vermarkt voor een scala aan ( energie) vruchtbaarheid producten.
  De Nederlandse overheid is dan wel ingenomen met het akkoord van Parijs, alleen men is niet bij machte om dergelijke ontwikkelingen uit te leggen en te volgen, men houdt liever vast aan de ‘oude economie’ waar bij men instrumenten hanteert om de landbouw vaak en veelvuldig via de meststoffen wet de kop in te drukken terwijl de sector al mijlen ver weg is qua ontwikkeling.
  Vanmorgen hoorde ik de heer van de Kamp nog zeggen dat er 1000 mestvergisters bij de boeren geplaatst gaan worden voor de transitie naar een duurzame energie productie. Melkveehouders let op je tellen!!
  De pluimveesector komt bij vergelijkbare projecten van de koude kermis thuis, de pijler wordt door u eigen Overheid onder u stoel uitgezaagd.
  Mest is het zwarte goud van de toekomst.

 • fietskip

  Van Dam moet zich beter informeren. In de staatscourant staat zelf gepubliceerd dat de por grote er niet voor zorgt dat de pluimveehouderij over haar fosfaatplafond gaat. Gepubliceerd op 16 december 2014. En dan zeggen dat er geen ruimte voor is. Dan heb je er echt geen verstand van!
  Laat de rundveesector zijn eigen derogatie maar binnen halen zonder de varkens en de pluimvee nodig te hebben.

 • heico1

  Ik vind het nogal bijzonder, dat Van Dam er in de beschreven context, nadrukkelijk op wijst dat dit geen besluit is maar dat "de regeling gewoon afloopt". Dat doen de pluimveerechten óók op 31 december van dit jaar meneer van Dam....

 • Almagro

  Maart 2017 verkiezingen. Wanneer de PVV bij voorbaat wordt buiten gesloten is een meerderheid op rechts niet mogelijk. Dan nog los van het feit of je uberhaupt wat aan de PVV stem hebt. Een links/progressieve meerderheid ligt dan voor de hand. Wat dat voor gevolgen heeft voor de landbouw dossiers laat zich raden. Een algehele krimp van de totale veehouderij zal de inzet worden. Dan zal blijken dat discussie over POR-regelingen of zelfs afschaffen van pluimveerechten slechts achterhoede gevechten waren.

 • Farmer4life2

  Ik stel dan ook voor zents beheer
  Dat we allen stemmen. Ik stem centraal links.
  CDA. Denk dat deze partij er nog wel toe doet.

  Linkse rakkers als d66 of sp, groenlinks etc moeten echt buiten het torentje in den Haag gehouden worden....

 • Schraar

  Van Dam heeft op dit punt volkomen gelijk. Er is een afspraak met Brussel over de totale fosfaatproductie van Nederland, niet over sectorplafonds en niet over wat er daarna met de mest gebeurt. Het zou van de zotte zijn als de ene sector in moet krimpen om onder dit plafond te blijven, terwijl een andere sector middels deze POR regeling extra ruimte krijgt.
  Deze regeling had nooit ingesteld mogen worden ( dan had ook niemand op basis hiervan geïnvesteerd) en dient zo snel mogelijk weer te verdwijnen.
  Net zoals veel melkveehouders misleid zijn door de afschaffing van de melkquotering en de oneindige mogelijkheden die er zouden komen, zijn ook pluimveehouders met de invoering van de POR misleid.
  Een melkveehouder

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.