Home

Nieuws 4 reacties

SGP deelt tikje uit bij landbouwdebat

SGP-landbouwwoordvoerder Elbert Dijkgraaf heeft in het eerste landbouwverkiezingsdebat een tikje uitgedeeld. Uit een peiling voorafgaand aan en direct na het debat onder de ongeveer 150 aanwezige agrarisch ondernemers, bleek dat de SGP’er het er het best had afgebracht.

Dijkgraaf scoorde applaus met sterke oneliners, waar zijn opponenten van CDA (Jaco Geurts), VVD (Helma Lodders), PvdA (Rien van der Velde), ChristenUnie (Gerben Huisman), SP (Frank Futselaar) en D66 (Tjeerd de Groot) zich meer genuanceerd uitlieten. Voorafgaand aan het debat scoorde het CDA nog het best, na afloop was het CDA voorbijgestoken door de SGP. Na de SGP en het CDA, scoorden VVD en ChristenUnie het best.

Opmerkelijke eensgezindheid

Het levendige debat, georganiseerd door afdelingen van LTO Noord, Glaskracht en Tuinderscafé Koekoekspolder, begon met een opmerkelijke eensgezindheid. Praktisch alle partijen (SP uitgezonderd) vinden dat in het volgende kabinet een minister verantwoordelijk moet zijn voor landbouw, al zijn niet alle partijen het eens over de naam van het ministerie. En geen van de woordvoerders leek erg happig te zijn op de baan van minister. Geurts gaf aan het ministerschap niet te ambiëren, maar er niet voor weg te lopen als de vraag zou komen. Dijkgraaf had meer woorden nodig om hetzelfde te zeggen. PvdA’er Rien van der Velde zei dat hij ook een kandidaat wist voor het ministerschap: Sharon Dijksma. Daarmee leek hij enige afstand te nemen van huidig staatssecretaris Martijn van Dam, ofschoon Van der Velde vindt dat Van Dam het goed doet.

SGP: 'Het fosfaatplafond draagt niets bij aan het doel van de nitraatrichtlijn'

VVD-woordvoerder Helma Lodders werd regelmatig het vuur aan de schenen gelegd over het beleid van de afgelopen vier jaar. De afschaffing van de rode diesel, de verhoging van de keuringskosten en de invoering van het stelsel van fosfaatrechten waren kwesties die de revue passeerden. Dijkgraaf stelde dat hij welbewust tegen het stelsel van fosfaatrechten heeft gestemd, omdat het fosfaatplafond niets bijdraagt aan het doel van de nitraatrichtlijn: de bescherming van het grondwater.

Lodders: 'Fosfaatplafond is noodzakelijke tussenstap'

Lodders nam het bij de discussie over de fosfaatrechten op voor het huidige kabinetsbeleid. Zij zegt dat Dijkgraaf niet kan doen alsof afspraken uit het verleden niet bestaan. “Dat fosfaatplafond is er twaalf jaar geleden gekomen. Daar waren allerlei partijen bij betrokken. We móeten nu deze stap zetten, anders raakt Nederland de derogatie kwijt. En dan moet het aantal koeien nog véél verder omlaag dan nu. Zodra de derogatie er is, moeten we er keihard aan werken om te komen tot een bedrijfsspecifieke derogatie, en als dat niet kan, een regionale derogatie. Deze tussenstap is daarvoor helaas noodzakelijk.”

Dijkgraaf verweet staatssecretaris Martijn van Dam dat hij lange tijd niets heeft gedaan en niet met de Europese Commissie heeft overlegd. “Brussel wist helemaal niets.” Dat werd gerepliceerd door Lodders, die aangaf dat dit kabinet wel het eerste is dat een verandering wil brengen in de afspraken met Brussel.

Laatste reacties

 • bramegberts1

  Dat fosfaatplafond is er twaalf jaar geleden gekomen. Daar waren allerlei partijen bij betrokken. Er is dus de laatste paar jaar helder op misbruik gemaakt van de ruimte binnen de Derogatie om bedrijfsuitbreidingen mogelijk te maken, daarbij is het fosfaatplafond volledig genegeerd en zijn we nu als sector flink de klos. Welke partij had hier haar ZORGPLICHT moeten betrachten en heeft dat domweg nagelaten? juist ja....

 • fa.vankuijk

  Een fosfaatplafond is een productie plafond. Ze gingen er 12 jaar geleden van uit dat het op de Nederlandse grond uitgereden zou worden. Er wordt geen rekening gehouden met de mestverwerking die er voor zorgt dat er fosfaat in het buitenland wordt afgezet. Deze fosfaat wordt niet op de Nederlandse grond aangewend en zou niet moeten meetellen bij het plafond.

 • info519

  niet moeilijk op wie een boer gaat stemmen...

 • Farmer4life2

  Ik zou eerder op CDA stemmen dan SGP.
  CDA is een veel robuustere partij.
  Waarbij ze beter kunnen regeren.

  Maar goed, uiteindelijk is het ieder zijn eigen.
  VVD zou ik niet snel stemmen, toch veel fraudes en corruptie.

  Het zou wel mooi zijn als iedereen zou stemmen.... ik hoef hier in NL geen trump praktijken..... ik stem in elk geval geen PVV!

Of registreer je om te kunnen reageren.