Home

Nieuws 2 reacties

Rutte: interne markt voor boer belangrijker dan GLB

Het belang van de Europese interne markt is voor de Nederlandse land- en tuinbouw zo groot, dat je daar niet aan moet tornen. Dat vindt VVD-lijsttrekker Mark Rutte.

Rutte is geschrokken van uitlatingen van Sybrand Buma (CDA), die vorige week in het Financieele Dagblad zei “dat we wel wat minder bezig kunnen zijn met de interne markt, waarvan de gemiddelde aannemer in Noord-Friesland denkt: waarom krijg ik geen opdrachten meer?”

Hervorming GLB

De interne markt is, zegt Rutte, van wezenlijk belang voor de internationaal georiënteerde land- en tuinbouw, die tweederde van de productie exporteert. “Het is zeer zorgelijk dat een grote partij als die van Buma er zo over denkt. Als we tornen aan de interne markt, richten we grote schade aan.”

De VVD pleit ook voor hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Rutte vindt het raar dat vanuit het gemeenschappelijk landbouwbeleid steun wordt gegeven aan Franse postbodes op het platteland. “We moeten constant kijken hoe we het gemeenschappelijk landbouwbeleid moderniseren. Maar de interne markt is tien keer belangrijker.”

Inkomenssteun

Het Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid levert de Nederlandse land- en tuinbouw een kleine miljard euro op aan subsidies, deels in de vorm van inkomenssteun. De Nederlandse exportomzet bedroeg het afgelopen jaar ongeveer € 85 miljard. Het merendeel daarvan is export binnen de Europese Unie.

Laatste reacties

  • agratax(1)

    De interne markt is meer dan Land en Tuinbouw. Een deel van de Nederlandse werknemers zit in zwaar weer vanwege het feit dat overheidsprojecten boven 1,5 milj. Euro via Europese aanbesteding moet geschieden. Duidelijk dat werknemers uit goedkope landen dan bij de winnaars behoren en Nederlandse werknemers het nakijken hebben. Of moet ik zeggen de Nederlanders zijn de klos, zij betalen naast het lage aanneem bedrag nog een pittige rekening aan sociale uitkeringen. Laten we met elkaar eens tot de conclusie komen dat de Europese maar ook de globale markt niet meer is dan Handels omzet maken. Zo gauw er Markt in het woord voorkomt, bekruipt mij altijd het gevoel "Handelaren worden gepamperd en de rest moet zich maar voegen".

  • wienbemelmans

    dit heeft de overheid zelf geschapen en nu vind Rutte dat vreemd .na de verkiezingen zie je hem niet meer bij geen enkele boer. huigelaars.

Of registreer je om te kunnen reageren.