Foto: ANP AlgemeenNieuws

Rutte: interne markt voor boer belangrijker dan GLB

Het belang van de Europese interne markt is voor de Nederlandse land- en tuinbouw zo groot, dat je daar niet aan moet tornen. Dat vindt VVD-lijsttrekker Mark Rutte.

Rutte is geschrokken van uitlatingen van Sybrand Buma (CDA), die vorige week in het Financieele Dagblad zei “dat we wel wat minder bezig kunnen zijn met de interne markt, waarvan de gemiddelde aannemer in Noord-Friesland denkt: waarom krijg ik geen opdrachten meer?”

Hervorming GLB

De interne markt is, zegt Rutte, van wezenlijk belang voor de internationaal georiënteerde land- en tuinbouw, die tweederde van de productie exporteert. “Het is zeer zorgelijk dat een grote partij als die van Buma er zo over denkt. Als we tornen aan de interne markt, richten we grote schade aan.”

De VVD pleit ook voor hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Rutte vindt het raar dat vanuit het gemeenschappelijk landbouwbeleid steun wordt gegeven aan Franse postbodes op het platteland. “We moeten constant kijken hoe we het gemeenschappelijk landbouwbeleid moderniseren. Maar de interne markt is tien keer belangrijker.”

Inkomenssteun

Het Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid levert de Nederlandse land- en tuinbouw een kleine miljard euro op aan subsidies, deels in de vorm van inkomenssteun. De Nederlandse exportomzet bedroeg het afgelopen jaar ongeveer € 85 miljard. Het merendeel daarvan is export binnen de Europese Unie.

Alles over de Tweede Kamerverkiezingen en de kabinetsformatie lees je in dit dossier!

Beheer
WP Admin