Home

Nieuws 14 reacties

LTO: perceelsgrenzen zijn niet altijd duidelijk

Op beelden vanuit de lucht is niet altijd precies aan te geven waar de grenzen tussen percelen liggen, zegt LTO Nederland.

Als het bermgras is en het land ernaast ook en er ligt geen sloot tussen, dan is het aan de boer om heel precies door te geven waar dan wel de grens ligt. Dat zegt LTO Nederland in reactie op berichten in Trouw over het gebruik van bermen als landbouwgrond. De krant meldde afgelopen vrijdag dat in de gemeente Berkelland boeren ten onrechte bermen mee zouden opgeven als landbouwgrond voor mestplaatsingsruimte en het aanvragen van subsidies. Minister Schouten van het ministerie van LNV heeft aangekondigd onderzoek te doen.

‘Zaak voor handhavers’

Dergelijke suggesties dat boeren en tuinders frauderen met opgaves van percelen zijn volgens LTO niet gebaseerd op kennis van zaken. “Er kan best eens iets fout gaan, maar dat is niet hetzelfde als bewust de boel besodemieteren en geld opstrijken waar je als boer geen recht op hebt. Doen boeren dat wel, dan moet worden opgetreden. Dat is een zaak voor de handhavers.”

Boeren en tuinders geven jaarlijks hun percelen door aan RVO.nl via de perceelregistratie. De opgave is de basis voor onder meer mestwetgeving en eventuele toeslagen.

Laatste reacties

 • ENDE902

  Als deze bermen nou met toestemming van de gemeente met het perceel worden meegebruikt. Administatief is er richting RVO dan geen dekking voor de gebruikte berm. Dus ..........fraude? Zo komen ze zeker aan die dertig procent mestfraude.

 • alco1

  @Ende. Je zegt het zo dertig procent mestfraude.
  Het is warempel waar dat in een Brabant tv gesprek met onze landbouw minister dit nog weer erger gemaakt werd door te stellen dat er dertig procent mest teveel op het land kwam.

 • Roeleke

  Het is ook erg van de zotte dat je jarenlang altijd dezelfde percelen hebt en dat er RVO er dan weer in gaat tekenen. Dan krijg je zulke dingen.
  De regel zou moeten zijn dat wanneer hetzelfde wordt opgeven dit ook weer het zelfde wordt. Scheelt tijd en een hoop ergernis.

 • kuiken007

  vaker zie ik fraude door rvo omdat ze weer aan het perceel knabbelen door overhangende takken oid.

 • Rendement op eigen geld is er nimmer geweest voor een boer, dat kun je vergeten!
  De boeren in Europa moeten hun eigen vermogen gratis beschikbaar stellen aan de consumenten en dat doen ze ook nog! Het is dezelfde consument die via Dagblad Trouw (01.12.2017) de hardwerkende (24/7) veehouders wegzetten als fraudeurs met landjepik (gemeente Berkelland) en het in bezit nemende bedrijfstak (Trouw 04.12.2017) van de groene ruimte (Boomwallen en bermen!). Dan nog maar te vergeten dat wij dierlijke mest moeten afvoeren om te compenseren door chemische bemesting, dit ter sponsoring van de kunstmestindustrie. Kennelijk slaapt LTO lekker verder en royeert met ferme taal de frauderende mestverwerkers en frauderende boeren leden! Nogal de wereld op zijn kop in Boerenland Nederland! Tja dan maar een bord in de tuin.........? Kom op boerenstand en verweer je beter omdat je veel beter verdient! (deze reactie had ik geplaatst onder artikel kostprijs van 45 Euro van 30 nov jl) Indien LTO de veehouders wil dienen zou het ze sieren door flink in de pen te klimmen richting Dagblad Trouw; beschamend zoals deze krant de TROUWE Boeren in de hoek van Fraudeurs tracht weg te zetten! LTO versta je VAK; Vakbond zijn voor de Boeren!! Mark Calon schaam je wangen ROOD!!!!

 • mtseshuis

  Waarvan akte!

 • Jaap39

  Tja, de kunstmest industrie.... de oplossing binnen handbereik, maar de politieke wil om het op te lossen is er niet.

 • Flepke

  Fraude door RVO zelf is met factor 100 vermenigvuldigbaar

 • koestal

  Boeren hebben nog bergen kuilvoer zitten,ze zijn dat vervuilde bermgras met Jacobskruiskruid echt niet nodig,laat de gemeenten dat maar naar de biovergister brengen !

 • Farmas

  Boeren weten héél goed waar hun perceelsgrenzen liggen.
  Ze zijn er altijd trots op dat zij altijd weten hoe het zit in hun omgeving en dat ambtenaren er niets van weten.
  Buurmans land erbij tekenen is gewoon landjepik.
  Ook als het de gemeente betreft.
  Verzachtende woorden van LTO hebben geen enkele waarde en passen niet in deze tijd van de knoeiers en de fraudeurs aanpakken.

 • pootgoedteler zuidwest

  Geheel niet gehinderd door kennis van zaken kan Farmas zijn mening spuien

 • ernst granneman

  Het tekenprogramma van RVO pakt de bermen er automatisch bij wanneer hier geen sloot of weg tussen zit. En nu hebben de boeren het gedaan? RVO/Overheid moet zorgen dat ze haar zaakjes op orde heeft.

 • leodejonge1

  fake news. Grenzen kun je zelf niet verleggen, je krijgt gelijk foutmelding.
  Als boeren bermen huren of onderhouden en er voer vanaf halen is het toch logisch dat ze er ook mest op kunnen plaatsen.

 • emaalderink

  Boeren wel, maar vanuit de lucht denken ze dat ze alles kunnen zien. Zo ziet rvo een deel van mijn stal als potentieel op te geven grond. En als er bomen in het spel zijn doen ze de ogen dicht en tekenen ze een perceelsgrens. Laat ze gewoon op de grond controleren!

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.