Foto: Ruud Ploeg AlgemeenNieuws

LTO: perceelsgrenzen zijn niet altijd duidelijk

Op beelden vanuit de lucht is niet altijd precies aan te geven waar de grenzen tussen percelen liggen, zegt LTO Nederland.

Als het bermgras is en het land ernaast ook en er ligt geen sloot tussen, dan is het aan de boer om heel precies door te geven waar dan wel de grens ligt. Dat zegt LTO Nederland in reactie op berichten in Trouw over het gebruik van bermen als landbouwgrond. De krant meldde afgelopen vrijdag dat in de gemeente Berkelland boeren ten onrechte bermen mee zouden opgeven als landbouwgrond voor mestplaatsingsruimte en het aanvragen van subsidies. Minister Schouten van het ministerie van LNV heeft aangekondigd onderzoek te doen.

‘Zaak voor handhavers’

Dergelijke suggesties dat boeren en tuinders frauderen met opgaves van percelen zijn volgens LTO niet gebaseerd op kennis van zaken. “Er kan best eens iets fout gaan, maar dat is niet hetzelfde als bewust de boel besodemieteren en geld opstrijken waar je als boer geen recht op hebt. Doen boeren dat wel, dan moet worden opgetreden. Dat is een zaak voor de handhavers.”

Boeren en tuinders geven jaarlijks hun percelen door aan RVO.nl via de perceelregistratie. De opgave is de basis voor onder meer mestwetgeving en eventuele toeslagen.

Beheer
WP Admin