Home

Nieuws 1 reactie

Grondprijs daalt € 2.000 per hectare

In november is in Nederland gemiddeld ruim € 2.000 per hectare minder betaald voor landbouwgrond.

De gemiddelde grondprijs per hectare ligt nu op ruim € 62.000. Dit blijkt uit cijfers van het Kadaster. Het betreft hier landelijke gemiddelde grondprijzen, gebaseerd op maandcijfers. Het gaat hier dus om een gering aantal transacties. Uitschieters kunnen dus sterk doorwerken in de gemiddelde prijs.

Bouwland duurder

Voor bouwland werd in de afgelopen maand gemiddeld € 69.500 per hectare betaald. Dat is een paar honderd euro meer per hectare, vergeleken met oktober dit jaar. Ondanks tegenvallende opbrengstprijzen dit jaar in de akkerbouwsector is de vraag naar, vooral bruikbaar bouwland goed. Dit zorgt voor een prijsstijging.

Grasland goedkoper

Grasland werd goedkoper. Kwam de gemiddelde prijs in oktober nog boven € 60.000 per hectare, in november werd in Nederland gemiddeld iets meer dan € 56.500 per hectare betaald.

Melkveehouders zijn in afwachting van hoeveel fosfaatrechten ze krijgen. Volgende maand krijgen ze van uitvoeringsorganisatie RVO.nl de beschikking hierover met het definitieve aantal. Ook de onzekerheid omtrent het wel of niet afschrijven op fosfaatrechten blijft boven de markt hangen.

Langetermijngemiddelde

De gemiddelde grondprijs is in november dus iets gedaald, maar wanneer wordt gekeken over een langere termijn, is de waarde van dit belangrijkste productiemiddel in de landbouw alleen maar gestegen.

In de periode januari tot en met november 2016 bracht landbouwgrond in Nederland gemiddeld bijna € 58.000 per hectare op. In dezelfde periode dit jaar steeg de prijs met bijna 5% tot ruim € 60.000 per hectare.

De waarde van bouwland steeg het hardst in deze periode: 6% tot ruim € 68.000 per hectare. Voor grasland werd gemiddeld ruim 4% meer betaald. De gemiddelde prijs hiervan (periode januari tot en met november dit jaar) ligt op bijna € 56.000 per hectare.

Check de grond- en pachtprijzen, actuele koopaktes en andere agrarische transacties op boerderij.nl/landbouwgrond

Eén reactie

  • koestal

    De bomen groeien bijna tot de hemel,de grondprijs ook al ,eenmaal staan we weer met de voeten op de grond,er moet ook nog wat aan de producten verdiend worden,die we verbouwen, anders wordt het een zeepbel die een keer uit elkaar spat !

Of registreer je om te kunnen reageren.