Home

Nieuws 3 reacties

Vanaf december eerste naheffing fosfaatreductieplan

Melkveehouders die eind oktober ongelijk kregen in hun beroep over het fosfaatreductieplan, krijgen in december de eerste heffing opgelegd.

Het gaat dan om de eventuele heffing die ze moeten betalen over de maanden april en juni 2017, de periodes 1 en 2 in het fosfaatreductieplan 2017. Dat geldt ook voor circa 3.000 melkveehouders die een lichte toets hebben aangevraagd bij RVO.nl. Dat meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De eventuele heffing over periode 3 en 4 (de maanden augustus en oktober) wordt opgelegd in januari 2018. De eventuele heffing over december (periode 5) wordt opgelegd in februari 2018.

Vernietiging vrijstelling

In mei kregen 51 melkveebedrijven in een kort geding gelijk van de rechter en werd voor hen het fosfaatreductieplan buiten werking gesteld. Het gerechtshof Den Haag heeft op 31 oktober die verkregen vrijstelling in hoger beroep vernietigd. Daarmee is ook de grondslag voor vrijstelling van heffingen op basis van de zogenoemde lichte toets vervallen.

Betalingsregeling

Eind vorige week kondigde minister Schouten van LNV al aan dat het fosfaatreductieplan voor alle bedrijven gelijk wordt toegepast en dat ze bereid is om een betalingsregeling te treffen. Volgens een woordvoerder van het ministerie is de verwachting dat die regeling slechts nodig is voor een beperkt aantal bedrijven. Hoe die regeling er precies uit komt te zien, is nog niet bekend.

Er volgt nog een uitspraak in het hoger beroep tegen de vrijstelling van nog eens ruim 400 bedrijven die in augustus gelijk kregen van de rechtbank Den Haag. Het ministerie verwacht in die procedure dezelfde uitspraak.

Laatste reacties

  • magele

    En wie gaat dat geld opvreten denk je.

  • Vanaf Dec.gaan ze de heffingen innen ......... BAH....de gretigheid maakt me misselijk !

  • Heb eigenlijk geen medelijden met ze. Ze worden eigenlijk al flink voorgetrokken. Ze hebben al flink wat melkgeld binnen geharkt. Dus zal best wel mee vallen. Het is gewoon een risico gebleken. En daar hebben ze op kunnen anticiperen. Degene die niet wat verkeerds heeft gedaan zit al tijden onder het aantal van 2 juli 2015 te melken nietwaar? Zij hebben ook al 4 % moeten inleveren. Betwijfel of de benoemde knelgevallen daar al onder zitten. Ze hoefden pas vanaf okt 2016 wat te korten. Van een eerlijk en gelijk speelveld was en is al geen sprake.

Of registreer je om te kunnen reageren.