Home

Nieuws 9 reacties

Schouten stemt in met verkorte toelating glyfosaat

Nederland stemt in met een beperkte toelating van onkruidbestrijder glyfosaat voor een periode van vijf jaar. Dat meldt Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), aan de Tweede Kamer.

De minister zegt ‘in het licht van het bereiken van een compromis met de andere lidstaten in te stemmen met een kortere goedkeuringsperiode’.

Nederland steunde aanvankelijk het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie om glyfosaat voor een periode van tien jaar toe te laten. Er is, zo blijkt uit de antwoorden van Schouten in een schriftelijk overleg met de Tweede Kamer, geen reden om op basis van wetenschappelijke argumenten tot een ander oordeel te komen. Ook het onderzoek van een groep internationale wetenschappers onder leiding van Wageningen UR brengt de minister niet op andere gedachten. Volgens dat onderzoek komt glyfosaat en het daarvan afgeleide afbraakproduct AMPA op veel plaatsen in de bodem voor. De minister zegt dat de concentraties waarin die stoffen gevonden worden geen gevaar opleveren voor mens, dier en milieu.

Alternatieven voor glyfosaat

De minister wil zich inzetten om samen met andere lidstaten en de landbouwsector te werken aan alternatieven voor glyfosaat. “Het is mijn ambitie om de transitie naar duurzame gewasbescherming te versnellen, samen met de sector. Daarbij zijn chemische middelen niet meer het fundament, maar het laatste middel om gewassen te beschermen.”

De permanente commissie voor planten, dieren, veevoer en levensmiddelen (Scopaff) zal volgende week het compromisvoorstel bespreken en daar waarschijnlijk ook over stemmen.

Laatste reacties

 • agpros

  Eerst zien sprak de blinde......

 • sneek1

  Glyfosaat het nieuwe DDT! Over 20 jaar zullen ze zeggen: "met de kennis van nu, had het glyfosaat ......"

 • veldzicht

  @sneek1 ,Hoe weet jij dat zo goed?

 • arink

  Dat weet je niet, daarom moet je er afscheid van nemen.

 • alco1

  Dan moet er van heel veel afscheid worden genomen.

 • GdD

  Precies .. Stoppen met schadelijke stoffen ... Geen doekjes voor het bloeden meer toestaan. ... 0 jaar verlengen

 • landboer

  Boeren hebben om een verbod gevraagd, door alle maisland in t voorjaar dood te spuiten!

 • Zellebergen

  Het moest niet meer tegebruiken om tarwe dood te spuiten een paar dagen voor het dorsen(niet nodig)

 • WGeverink

  Het schaap is over de dam zullen we maar zeggen. Als de wetenschap mag
  worden vervangen door leken met emotie kun je stellen dat dan ook de weg vrij is om Aspirine, Norit, of vaccinaties voor oa polio en mazelen te verbieden. Ik ben net als Zellebergen tegen het pre harvest gebruik van glyfosaat. Alleen al die stap zou hartstikke effectief moeten zijn om glyfosaat uit de voedselketen te weren.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.