Home

Nieuws

Rapport: GLB faalt op gebied van duurzaamheid

Het Europese landbouwbeleid faalt op het gebied van duurzaamheid. Dat is de conclusie van een onderzoek in opdracht van Europese natuurorganisaties.

Het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) heeft volgens het onderzoek weliswaar een positief effect heeft op het inkomen van boeren, maar creëert afhankelijkheid van de betalingen en vermindert efficiëntie op de bedrijven. Het meeste geld gaat naar directe inkomenssteun zonder dat daar voldoende waarborgen aan verbonden zijn en zonder dat deze boeren bijdragen aan de doelen van het Europese Landbouwbeleid.

Niet ambitieus genoeg

Daarnaast zou het GLB niet ambitieus genoeg zijn op het gebied van duurzaamheid en klimaatverandering. De ecologische voetafdruk van de EU zou groeien en in het GLB wordt hier niet genoeg aandacht aan besteed. Het GLB doet volgens het onderzoek niet genoeg tegen de verslechterende biodiversiteit en ecosystemen en het GLB zou niet voldoende ingericht zijn om goed om te gaan met klimaatverandering. Dit zou weer leiden tot hogere risico’s voor boeren.

Duurzaamheidsdoelen VN

Volgens het onderzoek heeft het GLB de potentie om belangrijke bijdragen aan de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties (Sustainable Development Goals, SDG‘s) te leveren, maar doet het dit op dit moment nog niet. De meeste SDG‘s, zoals ‘verantwoorde consumptie en productie’ en ‘klimaatacties’, die relevant zijn voor het GLB worden niet voldoende gekoppeld aan het landbouwbeleid.

Voor het onderzoek werden 450 wetenschappelijke publicaties onderzocht. Het is uitgevoerd in opdracht van BirdLife Europa, het European Environmental Bureau en NABU (een Duitse natuurorganisatie).

Of registreer je om te kunnen reageren.