Home

Nieuws 5 reacties

Kabinet werkt aan alternatief voor btw-landbouwregeling

Het kabinet is niet van plan de afschaffing van de btw-landbouwregeling terug te draaien. De staatssecretaris van Financiën wil wel kijken of meer landbouwers gebruik kunnen maken van de kleine-ondernemersregeling bij de btw-verplichting.

Er zou dan een vrijstellingsregeling komen, gebaseerd om de omzet, die niet alleen geldt voor natuurlijke personen, maar ook voor rechtspersonen.

Dat antwoordt staatssecretaris Menno Snel (Financiën) aan de Tweede Kamer. Snel is niet van plan om het bedrag dat met de afschaffing van de regeling wordt bespaard, terug te sluizen naar de land- en tuinbouw. Het geld is namelijk is ingeboekt voor hogere kosten bij het ministerie van Economische Zaken.

Staatssecretaris van Financiën Menno Snel - Foto: ANP
Staatssecretaris van Financiën Menno Snel - Foto: ANP

Wat houdt de btw-landbouwregeling in?

De btw-landbouwregeling houdt in dat agrarisch ondernemers geen verplichte afdracht voor de btw hoeven te doen en dat ze (dus) ook geen btw mogen terugvragen. Die regeling is ooit ingevoerd omdat de btw-plicht een te zware administratieve last voor de boeren zou betekenen. De afschaffing levert volgens het kabinet een lastenverzwaring op van ongeveer € 1 miljoen voor ongeveer 20.000 landbouwers.

Het vorige kabinet heeft in 2016 aangekondigd dat de btw-landbouwregeling zou komen te vervallen per 2018. De reden was dat de regeling niet meer ‘bijdraagt aan de beleidsdoelstellingen van het kabinet’. Bijkomstigheid was dat het vrijkomende bedrag (€ 22 miljoen) goed gebruikt kon worden doordat de geïndexeerde groei van de begroting niet in de pas liep met de stijging van de kosten.

‘Genoeg voorbereidingstijd’

Volgens de staatssecretaris heeft de sector genoeg tijd gehad zich daarop voor te bereiden op het inrichten van een btw-administratie. Het is niet zo dat ondernemers die nu nog gebruik maken van de regeling maar enkele weken de tijd hebben om hun administratie aan te passen. Het optuigen van een goed werkend administratiesysteem zal niet tot onoverkomelijke problemen leiden, verwacht Snel. Volgens hem lijkt uitstel op dit punt niet nodig.

De Tweede Kamer overlegt maandag 6 november over het belastingplan, waarbij ook de btw-landbouwvrijstelling aan de orde komt.

Laatste reacties

 • Kortierg

  Deze regeling is toch niet meer van deze tijd.

 • agro1

  deze regeRing ook niet.

 • Kelholt

  "De afschaffing levert volgens het kabinet een lastenverzwaring op van ongeveer € 1 miljoen voor ongeveer 20.000 landbouwers."
  Dat is dus € 50,- per landbouwer. Als het kabinet voor mij een accountant kan regelen die voor mij de btw aangifte gaat doen voor 50 euro per jaar dan zeg ik meteen ja. In de regel is het zo dat één telefoontje naar de accountant al 50 euro kost...

 • landboer

  Kelholt, goed lezen :even verderop staat 22 miljoen ,dus ruim duizend euro/landbouwer.

 • koestal

  Een ondernemer die vaak investeert heeft voordeel van de BTW regeling en heeft geen landbouwregeling nodig

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.