Home

Nieuws

Gedupeerde daagt gemeente na drugsdumpingen

Een inwoner van Nuenen (Noord-Brabant) heeft de gemeente voor de rechter gedaagd, omdat hij niet wil opdraaien voor de opruimkosten nadat twee keer drugsafval op zijn grond is gedumpt.

De gedupeerde Nuenenaar meent dat hem niks valt te verwijten en oordeelt dat de gemeenschap verantwoordelijk is voor de uitwassen van de drugsproductie.

De Nuenenaar erfde van zijn vader een stuk grond waar binnen een jaar tijd twee keer drugsafval werd gedumpt. Op 28 september 2016 werd in het weiland een busje met drugsafval in brand gestoken. Op 8 augustus 2017 werden ongeveer veertig vaten gedumpt en ook in brand gestoken. De daders werden niet gevonden.

Kosten kunnen oplopen tot € 45.000

De gemeente liet de gevaarlijke troep in beide gevallen onmiddellijk opruimen en stelde de grondeigenaar aansprakelijk voor de kosten die kunnen oplopen tot € 45.000.

De gedupeerde zegt dat zijn leven in een nachtmerrie is veranderd. “Ik word als een crimineel behandeld en heb er slapeloze nachten van”, zei hij donderdag tegen de rechter in Den Bosch.

‘Het is een probleem dat moet worden opgelost door de overheid; het gaat ons allemaal aan’

De rechtszaak kan vergaande consequenties hebben voor vergelijkbare zaken. Er bestaan tot dusver geen of weinig uitspraken over de kosten van drugsdumpingen op particulier terrein. “Iedereen in het Zuiden kijkt naar deze zaak”, merkte een van de rechters op. “Het is een typisch probleem dat moet worden opgelost door de overheid. Het gaat ons allemaal aan”, zei advocaat Peter van de Laar van de gedupeerde.

De rechtbank in Den Bosch wil voor het eind van het jaar uitspraak doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.