Home

Nieuws

BASF slaat zijn slag in zaaizaad- en herbicideboedel Bayer

BASF koopt wezenlijke delen van zaadgoedactiviteiten van chemieconcurrent Bayer en diverse bekende onkruidbestrijdingsmerken als Liberty en Basta.

Het Duitse chemieconcern BASF stapt met zijn agrarische divisie Agricultural Solutions via de overname van bedrijfsonderdelen van concurrent Bayer Crop Science ook in in de zaadgoedbedrijvigheid. De overname werd afgelopen vrijdag bekendgemaakt.

Verplicht onderdelen afstoten

Bayer stoot de bedrijfsonderdelen af in verband met de al lang op de agenda staande inlijving van het Amerikaanse Monsanto. Dat Bayer in verband daarmee op last van de kartelautoriteiten enkele onderdelen uit zijn agrarische segment van de hand zou moeten doen, is van het begin af duidelijk geweest.

Aanvulling op bestaand aanbod

BASF was bij voorbaat een opgelegde kandidaat. Het concern had tot dusver nog geen zaadverdelingsactiviteiten in huis en de acquisitie vormt voor de in Ludwigshafen zetelende chemiereus een goede aanvulling op het aanbod van het bedrijfsonderdeel Agricultural Solutions. De betrokkenheid van BASF bij de landbouw wordt duidelijk groter, meent – of in ieder geval hoopt – het concern.

Deal vergt een investering van € 5,9 miljard.

Geen slecht nieuws

Voor de afnemers in de landbouw is het in principe geen slecht nieuws, want een dreigende hegemonie van de combinatie Bayer/Monsanto is geen prettig vooruitzicht. BASF ziet de gedwongen afstoting door Bayer als een eenmalige kans om de groei in Agricultural Solutions een flinke duw te geven. Aan de aandeelhouders legde BASF vorige week uit, dat de bedoelde Bayer-bedrijfsonderdelen in de jaren 2014-2016 zijn gegroeid met 15 procent. Het operationele resultaat (ebitda) nam met meer dan 25 procent toe.

Gratis krijgt BASF het uiteraard niet. De deal vergt een investering van € 5,9 miljard. Tevens krijgt het concern er 1.800 Bayer-werknemers bij, want het personeel wordt ook overgenomen.

Onderzoekers van BASF bekijken de bladgroei in planten. Foto: BASF
Onderzoekers van BASF bekijken de bladgroei in planten. Foto: BASF

Herbiciden

Bij de vorige week tussen de twee Duitse chemieconcerns overeengekomen transactie gaat het volgens BASF om ‘wezenlijke delen’ van niet alleen de zaaizaadbedrijvigheid maar ook van de zogenoemde niet-selectieve onkruidbestrijdingsmiddelen, ofwel herbiciden. Het betreft, om precies te zijn, glyfosaat-ammonium dat Bayer op de markt brengt onder de ‘alom’ bekende merken Liberty, Basta en Finale.

Gewasgenetisch onderzoek

De zaadgoedactiviteiten omvatten het transgene koolzaad InVigor dat op de Noord-Amerikaanse markt zijn kopers vindt. Daarnaast katoenzaad voor Noord- en Zuid-Amerika en Europa, alsmede ook sojazaad voor de beide Amerika’s. Meegenomen wordt verder tevens het gewasgenetisch onderzoek (‘trait-research’) en de kweekcapaciteit voor de culturen in kwestie. Daarbij krijgt BASF ook het merk LibertyLink-Trait in handen.

Alles bij elkaar voegt BASF, uitgaande van de Bayer-cijfers van 2016, € 1,3 miljard toe aan de omzet van Agricultural Solutions. In 2016 draaide dit bedrijfsonderdeel een omzet van € 5,6 miljard.

Of registreer je om te kunnen reageren.