Home

Nieuws 12 reacties

Van Dam: Sector zelf verantwoordelijk voor aanvaardbare fokkerij

Het is aan de sector zelf verantwoordelijkheid te nemen voor een maatschappelijk aanvaardbare fokkerij, vindt staatssecretaris Van Dam.

Als zich problemen voordoen moeten die niet bij wet, maar door de sectoren zelf worden opgelost.

Volgens Van Dam is het lastig nationale regels te stellen omdat er Europese regels gelden voor de fokkerij van landbouwhuisdieren.

Fokkerij landbouwhuisdieren

Van Dam heeft die opvatting in april 2016 aan de Tweede Kamer gemeld naar aanleiding van een rapport van de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) over de fokkerij bij landbouwhuisdieren. Radar TV besteedde deze week aandacht aan het advies van de RDA. Bas Haring, lid van de RDA, pleitte voor overheidsingrijpen, evenals de dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier.

Laatste reacties

 • Martin Oldenhof

  Deze staatssecretaris moet wat minder naar Radar TV luisteren en zich meer bezig houden met de sector ipv. stemmingmakerij.

 • jwillems

  Mevrouw hertsenberg is dieraktiviste, ze is voorzitter geweest van bont voor dieren. Haar man is Nico Koffenberg, en senator voor de pvdd in de eerste kamer.
  Over belangenverstrengeling gesproken......
  En gratis reclame voor wakker dier en de partij voor de dieren.
  Een pot nat dus.
  Martijn van Dam is als je het mij vraagt onderdeel van het hele complot.

 • NoordHollander

  jammer dat ook boerderij deze onzin verslaat in zn magazine...........nooit iets over fokkerij bijna en dit wel.....

 • g.g

  Bovenstaand is zeker waar, maar je moet de ogen niet sluiten voor deze kritiek, er is wel zeker een grens van de hoeveelheid melk die een dier (koe) kan geven en het welzijn van het dier. De consument bepaalt uiteindelijk de grens.

 • steenderen

  We hebben dieren om geld mee te verdienen en niet voor de hobby.

 • veehouder10

  @jwillems idd hertsenberg met trosradar hangt van belangenverstrengeling aan elkaar.

  <>

 • awhurenkamp1

  Jwillems..zouden deze personen ook bij de club van Harie F. Zitten en de zakken vullen?

 • chila

  Met een steeds hogere produktie per dier zijn we financieel niets opgeschoten.
  Kwa welzijn voor het dier ook niet , wel iets minder millieu beslating door efficientere productie . Indien er wereldwijd fokkerijafspraken gemaakt worden is dit prima , gebeurdt dit per land dan verlies je van de collega`s in het buitenland.

 • farmerbn

  Chila; Met je eerste zin stel je iets wat je niet kunt weten. Je hebt geen blanco-proef. In je tweede zin stel je dat dieren niets opgeschoten zijn qua welzijn bij hogere producties. Waar haal je dat vandaan of denk je zelf dat dat zo is?

 • Chila: eerst zeg je dat ' we ' met fokkerij niets zijn opgeschoten. Maar dan wel melden dat dit internationaal geregeld moet worden, anders verlies je het van je collega?

 • g.g

  Steenderen. Jij snapt "het" niet

 • Case1056

  Hele dikke vette opklopperij met grootte onzin.
  Kijk eerst maar eens naar de inteelt van de Hondenfokkers, dat is crimineel.
  In de dier veredeling word heel erg goed gekeken naar ''vers'' bloed om inteelt te voorkomen. men laat een zielige koe zien welke feitelijk een correct gefokte MELKTYPE is. Een schraal bevleesde koe met sterke spieren, dit is geen vet VLEESTYPE koe. Die heeft alleen maar extra onderhoudsvoer nodig net als grote mensen meer moeten eten als mannequins die mode kleding dragen. En een vooroorlogse productie van 5000 liter is nu 9 tot 10.000 liter. En ik ken die boeren, deze koeien worden vertroeteld als prinsessen , terwijl ik ook boeren ken met koeien die 6000 liter geven die er echt schamel uit zien. Dit heeft helemaal niets met vererving uit te staan. Oké we moeten geen gekloonde versies op de productie willen zetten, maar dat punt hebben we al lang geleden met de fokkerij afgesproken, met de voorbeelden van ons schaap en stier Herman. Wakker Dier zit weer achter de muziek aan te hobbelen om zieltjes voor contributie te winnen. En dat terwijl ze al een hele dikke kas hebben om alle media om te kopen en juristen in te zetten om de dierhouderij in een kwaad daglicht te plaatsen.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.