Home

Nieuws

CDA ziet toch af van suikertaks

Het CDA ziet toch af van de suikertaks. Een grote meerderheid van de leden stemde zaterdag op het verkiezingscongres tegens de suikertaks in het concept-verkiezingsprogramma.

Uit bijna geheel het land waren voorstellen gedaan om de passage uit het programma te halen.

De suikertaks was een van de opvallende nieuwigheden in het vorig najaar gepresenteerde concept-verkiezingsprogramma. Het CDA rechtvaardigde de invoering van een taks vanuit de gedachte dat te veel suiker en slechte voeding een bedreiging voor de gezondheid vormen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kan de invoering van een suikertaks de consumptie van suiker beperken.

Vogelgriep

Lijsttrekker Sybrand Buma haalde in zijn toespraak de dreigende vogelgriep aan. “Stel je voor dat je boerderij getroffen wordt, de grond van bestaan voor heel je familie, waar je je soms van generatie op generatie met hart en ziel voor hebt ingezet. Dat is een ramp. En juist op die momenten mag Den Haag niet de andere kant op kijken”, aldus Buma.

SGP houdt landbouwparagraaf in stand

De SGP heeft op haar congres zaterdag de landbouwparagraaf geheel in stand gehouden. Een voorstel van de SGP-jongeren om de macht van het Europees Parlement en de Europese Commissie verder te beperken, werd door het congres aangenomen. De SGP wil onder andere het landbouwministerie terug, het landbouwonderwijs onder het departement houden en meer landbouwattachés in het buitenland aanstellen, om de Nederlandse landbouwbelangen te behartigen. Verder bepleit de SGP vrijstelling van assurantiebelasting voor de brede weerverzekering, lagere keuringstarieven en afschaffing van het systeem van fosfaatrechten.

Of registreer je om te kunnen reageren.