Home

Nieuws 2 reacties

Zimbabwe bereidt zich voor op voedselcrisis

De regering van Zimbabwe voert de import van mais op. Met de aanhoudende droogte bereidt het land zich voor op een voedselcrisis.

Heel zuidelijk Afrika kampt al maanden met ernstige droogte. Zimbabwe is daarom begonnen met de import van extra mais.

150.000 ton maïs nodig per maand

De graanreserves van Zimbabwe worden opgeslagen in de Strategic Grain Reserve (SGR) en zijn onderdeel van de nationale voedselzekerheid van het land. De SGR was voor een groot deel uitgeput geraakt nadat ernstige regenval de laatste oogsten hadden vernield.

Ondertussen heeft de regering opnieuw bijna 300.000 ton mais verzameld, maar dat wil de overheid snel aanvullen tot 500.000 ton, zodat de bevolking te allen tijde 3 maanden op rij gevoed kan worden als droogte of ander extreem weer de oogsten doen tegenvallen.

Zimbabwe verbruikt per maand 150.000 ton mais.

Aanhoudende droogte

"We hebben nu 270.000 ton mais in onze SGR", zegt vice-minister van Landbouw Davis Marapira. "Ongeveer 190.000 ton komt van lokale landbouwers, de rest is import. De reserves moeten echter nog aangevuld worden zodat we verzekerd zijn van voldoende voedsel tot aan de volgende oogst in april volgend jaar."

De aanhoudende droogte heeft eerder ook buurland Mozambique ertoe aangezet om voedselhulp voor 1,5 miljoen mensen voor te bereiden.

Ergste droogte in 35 jaar

De droogte in Zuidelijk Afrika is de ergste in 35 jaar. Ze is een gevolg van El Niño, een natuurlijk fenomeen waarbij het zeewater in de oostelijke delen van de Grote Oceaan veel warmer is dan normaal, met gevolgen voor het weer in grote delen van de wereld.

Het regenseizoen loopt normaal van oktober tot april. In het seizoen 2015-2016 regende het pas eind februari, te weinig om de oogsten nog te redden. De voedseltekorten waren het grootst in Lesotho, Malawi, Swaziland en Zimbabwe, zeggen de VN.

Er is 55 tot 60% kans dat dit najaar La Niña losbarst, de tegenhanger van El Niño. Die kan uitzonderlijk veel regen brengen.

Laatste reacties

  • koestal

    Blanke boeren worden vermoord in Zimbabwe omdat ze heel goed presteren, in Zuid -Afrika gebeurd hetzelfde

  • Bolder01

    Waarom gaat men er heen ? Probleem oplossen??veel suc 6

Of registreer je om te kunnen reageren.