Home

Nieuws 10 reacties

Rechter rechtvaardigt inval door dierenactivisten

De rechter in het Duitse Haldensleben heeft maandag drie activisten van de dierenrechtenorganisatie Animal Rights Watch (ARIWA) vrijgesproken.

De activisten waren aangeklaagd voor huisvredebreuk, omdat ze in 2013 een varkensbedrijf van Van Gennip in Sandbeiendorf in Saksen-Anhalt waren binnengedrongen. Daar maakten ze opnamen van door hen gesignaleerde misstanden bij de verzorging van de dieren. Het Amtsgericht in Haldensleben oordeelde dat het binnendringen, gezien de gefilmde misstanden, gerechtvaardigd was. De opnamen toonden talrijke overtredingen van de dierenbeschermingswet en de voor de handhaving daarvan bevoegde autoriteiten hebben achteraf bevestigd dat er sprake was van overtredingen, aldus deze gerechtelijke instantie.

De activisten drongen een varkensbedrijf binnen en maakten opnamen van misstanden bij de dierverzorging. De rechter oordeelt dat het binnendringen gerechtvaardigd was, gezien de misstanden.

Activisten drongen binnen op bedrijven van landbouwbestuurders

Andere opnamen van Ariwa die waren gemaakt op de bedrijven van een reeks bestuurders van landbouworganisaties, werden vorige week getoond in het ARD-televisieprogramma Panorama. Ook hier waren de activisten heimelijk binnengedrongen.

'Overheid doet niets tegen illegaal betreden van bedrijven'

Het is niet de eerste keer dat een rechter dierenactivisten vrijspreekt van huisvredebreuk. Een van de door Ariwa 'bezochte' bestuurders, Johannes Röring, voorzitter van het Westfälisch-Lippische Landwirtschaftsverband (WLV), verklaarde dat de overheid niets doet om het illegaal betreden van de bedrijven tegen te gaan. Dit zei hij op een door hem in verband met de Panorama-affaire belegde persconferentie. "Er zijn diverse vonnissen geveld waarbij zulke indringers zijn vrijgesproken."

'Er zijn diverse vonnissen geveld waarbij zulke indringers zijn vrijgesproken'

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Hieruit zou je kunnen concluderen, dat huisvredebreuk geoorloofd is als je het maar doet als "Activist" die de in zijn ogen gepleegde misstanden aan de kaak stelt. Slimme, sluwe vossen zouden hiermee wel eens heel rare dingen kunnen uitspoken en hun straf ontlopen. Voor mij is het weder rechtelijk binnen dringen van een woning of bedrijfsgebouw -huisvredebreuk- en dat is ten allen tijde strafbaar en het verkregen bewijs tegen misstanden zijn dan ook niet bruikbaar bij de rechtspraak, als het politie werk is, is het werk van activisten dan is het rechtsgeldig bewijsmateriaal. Hoe kan een land met twee maten meten binnen de rechtsgang.

 • alco1

  Volledig met je eens agratax.
  Lat maar weer eens zien hoe "bevuilt" de wereld is.

 • fietskip

  Klopt agratax(1). Je mag dus ook bij ministers, rechters en ambtenaren in hun huizen binnendringen om aan te tonen wat voor misstanden daar gebeuren.

 • alco1

  Fietskip. Je moet dan wel een gelijk gezinde rechter zoeken.

 • fietskip

  Dat klopt alco1, en die vind je niet.

 • Bennie Stevelink

  Als de politie ergens in het geheim binnen gaat zonder duidelijke aanwijzing dat daar sprake is van strafbare feiten is dit illegaal. Je kunt de politie er zelfs voor aanklagen. Als activisten dit doen is het legaal?
  Je voelt je als boer steeds meer een tweederangs burger die niet dezelfde rechten heeft als de rest van de samenleving.

 • Mbmb

  De reden hiervan is dat relatief veel rechters (zeker in Nederland) afkomstig zijn uit links-groene-stedelijke milieus met afstand tot en afkeer van de agrarische sector.

 • Bloemestein

  Dus behalve in ons land, is ook de rechterlijke macht in Duitsland behoorlijk de weg kwijt, en bevooroordeeld..

 • evelien1988

  Een activist is een gefrusteerde idealist. Een idealist is een goed en slim mens. Maar een gefrusteerde idealist is een ongeleid projectiel dat vuile spelletjes speelt en vaak overal mee weg komt.
  Als je hem tegenkomt in jou stal, speel voor eigen rechter. Aanpakken die hap. De volgende bedenkt zich wel 3 keer.

 • alco1

  Mensen die hun nek uitsteken en in ieder geval voor hun eigen eten willen werken, hebben met veel regels te maken en liggen ook nog eens onder een troebel vergrootglas.
  Niksnutten zijn regeltjes voor die hun verzorgt en ook nog eens beschermt.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.