Foto: Henk Riswick AlgemeenNieuws

Rechter rechtvaardigt inval door dierenactivisten

De rechter in het Duitse Haldensleben heeft maandag drie activisten van de dierenrechtenorganisatie Animal Rights Watch (ARIWA) vrijgesproken.

De activisten waren aangeklaagd voor huisvredebreuk, omdat ze in 2013 een varkensbedrijf van Van Gennip in Sandbeiendorf in Saksen-Anhalt waren binnengedrongen. Daar maakten ze opnamen van door hen gesignaleerde misstanden bij de verzorging van de dieren. Het Amtsgericht in Haldensleben oordeelde dat het binnendringen, gezien de gefilmde misstanden, gerechtvaardigd was. De opnamen toonden talrijke overtredingen van de dierenbeschermingswet en de voor de handhaving daarvan bevoegde autoriteiten hebben achteraf bevestigd dat er sprake was van overtredingen, aldus deze gerechtelijke instantie.

De activisten drongen een varkensbedrijf binnen en maakten opnamen van misstanden bij de dierverzorging. De rechter oordeelt dat het binnendringen gerechtvaardigd was, gezien de misstanden.

Activisten drongen binnen op bedrijven van landbouwbestuurders

Andere opnamen van Ariwa die waren gemaakt op de bedrijven van een reeks bestuurders van landbouworganisaties, werden vorige week getoond in het ARD-televisieprogramma Panorama. Ook hier waren de activisten heimelijk binnengedrongen.

‘Overheid doet niets tegen illegaal betreden van bedrijven’

Het is niet de eerste keer dat een rechter dierenactivisten vrijspreekt van huisvredebreuk. Een van de door Ariwa ‘bezochte’ bestuurders, Johannes Röring, voorzitter van het Westfälisch-Lippische Landwirtschaftsverband (WLV), verklaarde dat de overheid niets doet om het illegaal betreden van de bedrijven tegen te gaan. Dit zei hij op een door hem in verband met de Panorama-affaire belegde persconferentie. “Er zijn diverse vonnissen geveld waarbij zulke indringers zijn vrijgesproken.”

‘Er zijn diverse vonnissen geveld waarbij zulke indringers zijn vrijgesproken’

Beheer
WP Admin